El consum d'oli d'oliva cau un 12% en un any per la pujada dels preus | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El consum d’oli d’oliva cau un 12% en un any per la pujada dels preus

  |   Novetats

Diari de Girona. El cost en origen del verge extra s’ha duplicat en dotze mesos i arriba als 8,15 euros per quilo, mentre que als supermercats s’acosta als 10.

Abans que la Júlia (nom fictici) se n’anés de vacances, l’oli d’oliva de marca blanca del supermercat on treballa costava 5 euros. «No t’hi has fixat? Ja en costa gairebé 7», li diu la seva companya, que assisteix atònita al fet que la nouvinguda no s’hagi assabentat de com ha pujat el preu en les últimes setmanes. Això va passar dimarts passat a Barcelona, i a la prestatgeria a prop d’on conversaven ja hi ha ampolles que marquen gairebé 10 euros. Segons les dades de l’INE, l’oli d’oliva es venia al juliol gairebé un 40% més car que un any enrere, i aquest encariment haurà sigut, amb tota probabilitat, més elevat a l’agost, tenint en compte que el preu en origen ha passat dels 7,7 euros per quilo de verge extra que registrava fa un mes Infaoliva (Federació Espanyola d’Industrials Fabricants d’Oli d’Oliva) als 8,15 euros que marcava aquesta mateixa dada ahir. I davant aquest panorama, el consum no ha fet més que caure.

L’anàlisi que actualitza mensualment el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació indica que a l’abril, últim informe disponible, les famílies espanyoles van comprar entorn d’un 12% menys d’oli d’oliva que un any enrere. I el que expliquen fonts de les cooperatives i del sector de la distribució és que la tendència s’ha mantingut en els mesos posteriors.

«Fonamentalment el client està abaixant el volum de consum, més que substituint-lo [per altres olis, com el de gira-sol] està reduint el consum», assegura el president del sector de l’oli d’oliva de Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya, Rafael Sánchez de Puerta, que no amaga la gravetat de tot plegat (la temporada passada es va tancar amb la pitjor collita en anys i, aquesta, el panorama és encara pitjor), però que té clar que no hi ha perill de desproveïment. «De falta de producte no n’hi haurà en absolut però pel preu, si no es regulés el preu sí que hi hauria un risc de desproveïment», opina.

Fins a sis establiments de Barcelona de sis cadenes diferents li donen la raó: malgrat que, en més d’un, l’oli està protegit amb alarma per prevenir robatoris tenint en compte el seu encariment, cap ha detectat moviments que portin a pensar que el públic estigui fent provisió per prevenir futures pujades, una cosa que té una explicació lògica per al president de l’Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja) de Girona, Martí Clos. «La gent no pot jugar a acumular perquè no té diners, les famílies van al dia i no poden invertir en 30 litres d’oli», analitza aquest representant agrícola, que veu més probable una tendència cap a l’oli de gira-sol o que el mercat s’acabi concentrant en menys marques.

«Aquesta situació no és bona per a cap de les baules més febles de la cadena, els primers i els últims: els oliverers, perquè no tenim collita significativa a vendre, i el consumidor, perquè s’enfronta a un preu al qual no està acostumat», analitza, per la seva banda, el responsable d’Olivar d’Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) i oliverer a Jaén, Cristóbal Cano. «Al final, hi haurà un perfil de consumidor per al qual cada vegada sigui més car adquirir oli d’oliva», assegura Cano.

A curt termini, la previsió de totes aquestes veus consultades és que el preu tocarà sostre aviat. No obstant, el problema que assenyalen diverses treballadores de supermercat que han estat sondejades és que difícilment tornarà on era. I menys quan les traves de fons són qüestions tan difícils de resoldre com el canvi climàtic i la sequera.

Asaja assegura que «la gent no pot jugar a acumular oli perquè les famílies no poden invertir en 30 litres»

La previsió és que el preu tocarà sostre aviat, però és molt probable que no torni a ser com abans