Aliments i energia frenaran la moderació dels preus aquest any IPC | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Captura de pantalla 2024-03-04 095935

Aliments i energia frenaran la moderació dels preus aquest any IPC

  |   Novetats

La Vanguardia. La inflació mitjana del 2024 serà del 3%, segons CaixaBank Research.

La bona notícia és que la inflació ha entrat en zona de control i

“Aquest any són els aliments i l’energia els que limitaran la moderació dels preus”, afirma Zoel Martín, autor de l’informe InflaciON, inflaciOFF: perspectives per al 2024 . O per ser més precisos, el límit vindrà pel preu d’uns aliments que, tot i que frenant les seves pujades, continuaran en nivells elevats; i una retirada progressiva dels ajuts fiscals que farà repuntar els preus de l’energia. Una de les pistes que avala aquesta previsió és que la inflació subjacent, la que no té en compte ni energia ni aliments frescos, se situaria finalment per sota de la general, cosa que apunta als veritables culpables que els preus no baixin més. La previsió és que aquesta taxa, menys volàtil i més fiable de les tendències de fons, quedi en una mitjana del 2,7%

Pel que respecta als aliments, si la inflació mitjana l’any passat va ser d’un elevadíssim 11,1%, aquest any se situaria en el 3,8%. Es frena la pujada, però continua l’alça, i per això la visita al supermercat continuarà sent dolorosa al llarg dels pròxims mesos.

Tot i que l’escalada desenfrenada dels preus de l’alimentació ja va començar el 2022,
l’any passat en va ser la consolidació tocant sostre (el febrer i el març per sobre del 16% interanual) i mantenint-se la majoria dels mesos per sobre del
10%. Ara toca pausa, amb l’estabilització d’aquests preus al febrer, que s’espera que continuï moderant-se.

La pujada mitjana de l’alimentació serà del 3,8% aquest any, una taxa alta, però lluny de l’11,1% del 2023

Una moderació que s’explica en gran part pel denominat efecte base. Atès que els preus l’any passat van ser tan disparats, en el moment d’establir la comparació interanual es preveu un fre important. A més, també hi influirà una reducció dels costos agrícoles, que fa diversos mesos que tenen una taxa de variació interanual en negatiu, cosa que hauria d’alleujar la pressió sobre els preus dels aliments.

En els preus energètics, el que es notarà és l’impacte del retorn progressiu de la fiscalitat. És una cosa que ja es va apreciar al gener, amb un repunt de tres desenes a causa de la retirada dels primers ajuts, com un IVA de l’electricitat que va pujar del 5 al 10%, l’impost sobre el valor de la producció que estava suspès i va passar al 3,5%, i l’impost especial sobre l’electricitat, que va passar del 0,5% al 2,5%. Hi ha altres increments a la vista, un dels quals és el d’aquest impost especial sobre l’electricitat, que al juny tornarà a pujar.

Sense oblidar el que s’ha erigit com la sorpresa del febrer, una caiguda en picat del preu majorista de l’electricitat. Una bona notícia sens dubte, però amb una derivada, l’augment a partir d’aquest mes de març de l’IVA de la llum del 10 al 21%, ja que el preu majorista ha quedat per sota dels 45 euros/ MWh.

El cert és que els preus de l’energia es mantindran continguts aquest any, tant pel que es refereix als carburants, amb el barril de Brent situat en una mitjana de 79 dòlars, com per l’electricitat. Tot i això, en aquest cas, tal com hem esmentat es veurà contrarestat per les pujades fiscals programades.

El retorn progressiude la fiscalitatimpedirà que els preus de l’electricitatbaixin més

“Pel que es refereix a la inflació subjacent, som optimistes”, afegeix l’economista Zoel Martín. Les raons són que preveuen que ja s’ha esgotat la transmissió de l’impacte de l’energia i els aliments al nucli dur de la inflació, que els índexs generals de preus industrials se situen des de fa mesos en terreny negatiu i, a més, que descarten efectes de segona ronda a causa dels salaris, l’increment dels quals s’ha estabilitzat al voltant del 4% interanual.