Registren dofins menjant a les xarxes de pesca per primer cop a cap de Creus | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Registren dofins menjant a les xarxes de pesca per primer cop a cap de Creus

  |   Novetats

Diari de Girona. L’entitat SUBMON fa anys que estudia el comportament i interacció dels dofins mulars amb els vaixells de pesca al Mediterrani occidental i ara ho ha fet amb una prova pilot amb embarcacions dels ports de Roses i Llançà Els dofins segueixen als vaixells.

’entitat SUBMON fa anys que estudia el comportament dels dofins i ara ho ha fet amb una prova pilot amb embarcacions dels ports de Roses i Llançà.

°Ì L’entitat de conservació, estudi i divulgació del medi marí SUBMON ha obtingut a cap de Creus les primeres imatges de dofins mentre s’alimenten en xarxes de pesca d’arrossegament al Mediterrani Occidental, en el marc d’una recerca sobre la interacció d’aquests animals amb aquest tipus de pesca amb una prova pilot amb vaixells de Roses i Llançà.

Les filmacions han estat possibles en el context del projecte ‘COSTtERA en el que col·labora la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic a través del Programa Pleamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP).

L’estudi, que es va iniciar al gener i acabarà a l’octubre, analitza com es comporten quan persegueixen les xarxes i les càmeres submarines graven si s’endinsen en elles per alimentar-se durant la calada i com ho fan. Aquesta interacció es dona en àrees on l’hàbitat del dofí mular i la pesca coincideixen.

Els pescadors de Roses i Llançà han col·laborat a dissenyar l’estudi i acordar el millor equip a usar i el millor moment i lloc per posar les càmeres a les xarxes.

A més, SUBMON registra les dades de la conducta dels dofins en superfície i tot s’analitzarà per crear patrons que es repeteixin i es relacionin amb les imatges obtingudes. També s’associaran comportaments sobre i sota l’aigua per concretar l’actuació d’aquests cetacis durant les calades de pesca i protegir-los.

Els dofins mulars (Tursiops truncatus) segueixen als vaixells de pesca d’arrossegament mostrant un comportament que s’ha relacionat amb l’alimentació, però fins a l’inici d’aquest estudi es desconeixia si s’endinsen a les xarxes en moviment, s’alimenten dels peixos que aquestes agiten o extreuen des de l’exterior els que queden atrapats. L’objectiu és conèixer què fan quan acudeixen a les arts dels arrossegadors, determinar el grau i tipus d’interacció que existeix en aquesta zona i prevenir danys per a tots dos.

Entre 2017 i 2021, dins del projecte Dofins de Tramuntana, SUBMON va fer un seguiment del mular al parc natural cap de Creus i va concloure que la seva presència, més prop de la costa i a menors profunditats, és molt superior a la del dofí llistat.

Una densitat de 0,00382 animals per quilòmetre quadrat, «bastant elevada si es compara amb altres àrees del Mediterrani i del litoral català», precisa Carla Chicote, cap de projectes de l’entitat. Fins el 2021 van identificar més de 400 animals i un 66% van ser albirats prop de pesquers i amb cries en el grup. Així, van concloure que el cap de Creus és zona d’alimentació i cria del mular, ja que disposa de menjar tot l’any per la pesca.

Una enquesta ho va avalar: el 59% de la flota d’arrossegament catalana va dir veure aquesta interacció, un 93% la va considerar positiva per l’atracció de peixos a les xarxes i un 91% va confirmar haver capturat alguna vegada un dofí, la majoria mort. I es va iniciar el projecte.

Tot i que ara com ara no s’han observat dofins nedant totalment dins de la xarxa com en altres zones, s’ha vist un amb mig cos a l’interior en imatges preses a 110 metres de profunditat i en superfície en el moment d’hissar. S’han realitzat tretze embarcaments amb arrossegadors, i en vuit d’ells s’han observat dofins seguint-los.

«Fins al moment no s’ha observat cap moment de risc per als animals, però és necessari seguir obtenint enregistraments», indica Natalia Amigó, tècnica de projectes de SUBMON. Fins a finals del proper mes de setembre se seguiran col·locant càmeres per tenir més registres i determinar les àrees de preferència, veure si la conducta és diferent amb diferents tipus de xarxes i determinar el risc d’aquest comportament.