El turisme de costa demana un millor finançament i poder rebre part de l'IVA | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El turisme de costa demana un millor finançament i poder rebre part de l’IVA

  |   Novetats

Diari de Girona. En unes jornades a Lloret, reclamen «un sistema econòmic equitatiu i just» L’aeroport té programades menys de la meitat d’operacions per Setmana Santa.

El turisme de costa, representat per l’Aliança de Municipis Turístics (AMT) de Sol i Platja, ha reclamat un millor finançament en base al seu pes en l’economia i ha proposat la possibilitat de participar en un impost com el de l’IVA. El president de la AMT i alcalde de Salou, Pere Granados, va llançar ahir aquest missatge durant el fòrum celebrat a Lloret de Mar aquesta setmana, que tenia com a objectiu debatre sobre la competitivitat en el sector.

Des de la localitat selvatana, Granados va defensar que «el turisme reporta a l’activitat industrial i agroalimentària» i que precisa d’«un sistema econòmic equitatiu i just». «Per què no participar d’una part de l’IVA que es genera en els nostres municipis?», es va preguntar Granados en un fòrum en el qual es van llançar també altres propostes en vies d’aquest millor finançament relacionades amb l’IBI i amb la taxa turística.

El president de l’AMT va puntualitzar que, per tal de millorar el finançament, estan en contra d’un increment de la pressió fiscal a ciutadans, empreses i segones residències. Entre els seus arguments per a aquest millor tracte va exposar que Salou es converteix durant l’estiu en la ciutat més important de Tarragona per població, en superar les 200.000 persones, i va advertir que «cal donar un servei de qualitat».

Anna Garriga, directora de la càtedra Climent Guitart va explicar que «ens trobem davant un problema estructural que requereix d’una revisió de la Llei d’Hisendes Locals». Pel que fa al finançament dels municipis turístics, el conjunt d’estudis exposats confirmen que el desequilibri financer dels municipis turístics està diagnosticat per a Catalunya des de fa 30 anys i mostren un desequilibri persistent, és un problema estructural. Segons Garriga, «queda palès que els municipis turístics usen tots els instruments financers a la seva disposició, el més important l’IBI. La recaptació per càpita als municipis turístics és gairebé el doble que als no turístics: més nombre de rebuts i més quotes per rebut». En aquest sentit, va apuntar que «es podria corregir aquest desequilibri financer als municipis turístics amb una reducció del 20% la quota íntegra dels rebuts de l’IBI, doblegant el tipus impositiu per a les segones residències i la taxa turística».

Granados va recordar que aquests municipis de sol i platja representen «el 19% de totes les pernoctacions d’Espanya» i «el 4% de tota l’ocupació del sector turístic».

Respecte a la presentació a Catalunya del Compromís Nacional per un Turisme Sostenible, Granados va reclamar que Salou i Lloret hi puguin tenir representació, petició ratificada per l’alcalde de Lloret i amfitrió del fòrum, Albert Robert.

La directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, present en aquesta trobada, va recollir el guant i va explicar que aquest pacte d’institucions, patronal o sindicats té «el concepte d’adhesió absolutament obert» a acollir municipis de manera independent.

Domènech va detallar que aquest compromís planteja una estratègia del sector que parteix de traçar «cap a on es vol anar» i que, a partir d’ara, també detallarà «el com».

El fòrum de Lloret de Mar, que va finalitzar ahir divendres, ha reunit des del dimecres a onze càtedres de turisme dins de la AMT i ha servit per a aprovar la creació d’una xarxa que les coordini.

Per a això, estan previstes diferents trobades, el pròxim a l’octubre a Benidorm (Alacant), a l’espera de la pròxima edició del fòrum, que tin

«de Dels municipis sol i platja en depenen el 19% de totes les percnotacions d’Espanya i el 4% de tota l’ocupació del sector turístic»

«reporta El turisme a l’activitat industrial i agroalimentària, i precisa d’un sistema econòmic equitatiu»

PERE GRANADOS

PRESIDENT DE L’AMT

«conjuntament Cal treballar i no paral·lelament com hem fet fins ara, aquest és el camí pel benestar comú»

ALBERT ROBERT

ALCALDE DE LLORET DE MAR

drà lloc de nou a Lloret de Mar l’any 2025.

L’objectiu de tota la iniciativa és posar en valor el coneixement universitari per al sector turístic, com s’ha explicat aquests dies en presència d’alcaldes i responsables municipals de localitats com, a més de les citades, Adeje (Tenerife) o Calvià (Mallorca).

En total, 35 acadèmics sènior de 9 universitats, així com els seus representants polítics, i la direcció dels ens de promoció turística d’aquests municipis, entre altres agents, han participat durant aquests dies en el programa.

Una de les principals conclusions de consens general entre les diferents càtedres és que «en l’àmbit acadèmic cal incidir en posicionar el turisme en el lloc preferent que mereix i cal una major visibilitat pública dels estudis i les investigacions que es duen a terme, ja que sovint només queden dins de l’esfera del món universitari».