El protocol contra l'assetjament LGTBI arriba a les empres | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El protocol contra l’assetjament LGTBI arriba a les empres

  |   Novetats

El Periódico. Les companyies de 50 o més treballadors han de tenir preparada la normativa laboral.

Totes les empreses ubicades a Espanya i amb una plantilla de 50 treballadors o més tenen des d’aquest dilluns l’obligació de disposar d’un protocol contra l’assetjament laboral de les persones LGTBI. Una novetat laboral per tal de millorar la inserció d’aquest col·lectiu, matèria en la qual Espanya té camí encara per recórrer, d’acord amb l’últim informe que va fer el sindicat UGT respecte a això: el 75% de les persones LGTBI consideren que no tenen les mateixes oportunitats que les persones heterosexuals a la feina.

Aquest 4 de març venç el termini de 12 mesos habilitat en la llei per la igualtat de tracte aprovada el 2023 i les empreses que no compleixin l’esmentada obligació poden veure’s sancionades per la Inspecció de Treball, amb multes d’entre 7.501 i 225.018 euros. Si bé fonts jurídiques consultades veuen potencials forats legals que podrien minimitzar o deixar sense efecte les esmentades sancions. De moment, l’absència d’un reglament oficial sobre com aplicar aquesta qüestió allargarà, de facto, el període de gràcia a ulls dels inspectors.

Manual orientatiu

En termes pràctics, les companyies han de tenir –per escrit– un manual que digui què fer en cas que es produeixi una situació d’assetjament: a qui pot denunciar l’afectat, a través de quins canals i com es resoldran els potencials conflictes, entre d’altres. Una obligació similar als protocols contra l’assetjament sexual que totes les empreses de 50 o més empleats ja han de tenir dins dels seus plans d’igualtat.

La informació que recull l’Administració per dimensionar l’abast d’aquestes discriminacions té marge de millora. A preguntes d’EL PERIÓDICO, la Conselleria d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat afirma no tenir un registre on formalment es comptin quants casos d’assetjament LGTBI als centres de treball hi ha hagut a Catalunya l’últim any. Remeten a les dades d’Inspecció de Treball. Segons l’última memòria publicada d’aquest cos, referent al 2022, la policia laboral va efectuar al llarg de tot l’exercici un total de 65 actuacions en matèria d’”assetjament discriminatori per raó de sexe”.

“Fins fa poc escoltar que alguna cosa era una mariconada a l’oficina era habitual i ningú ho considerava inapropiat. Hem conviscut massa temps minimitzant les discriminacions al col·lectiu LGTBI”, es lamenta la secretària d’igualtat i formació de la UGT de Catalunya, Eva Gajardo.

Diferents fonts consultades coincideixen a equiparar un assetjament per ser membre de la comunitat LGTBI a “assetjament per raó de sexe”, tal com ja està contemplat en la gran majoria de convenis col·lectius. Això sol equivaler a una falta “molt greu”, que està penada amb la suspensió d’ocupació i sou durant un temps o la rescissió del contracte de treball per acomiadament disciplinari.