Una jornada a Lloret reivindica el lideratge femení en l'àmbit de l'hostaleria | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

LLORET DE MAR

Una jornada a Lloret reivindica el lideratge femení en l’àmbit de l’hostaleria

  |   Novetats

Diari de Girona. Diverses empresàries reclamen direccions «compartides» i «complementàries». Les dones amb càrrecs directius dins l’àmbit de l’hostaleria que es van citar ahir a Lloret de Mar en un fòrum sobre lideratge femení en aquest sector van demanar que aquest sigui compartit i van defensar aquesta complementarietat.

Per l’Hotel Guitart Central Park Aqua Resort van passar presidentes de grups hotelers com Cristina Cabañas i Carme Hospital, al capdavant de Guitart i Aromar respectivament, però també responsables de departaments importants en companyies com Vueling o Melià Hotels com Ana Fernández o María Zarraluqui.

Totes van coincidir que aquest fòrum, organitzat per l’Associació Espanyola de Directors d’Hotel, havia de servir per confeccionar un full de ruta cap a aquest lideratge compartit, i per això van llançar idees per millorar les oportunitats per al talent femení. El moviment, van puntualitzar, ha d’anar de dalt a baix i es va assenyalar la importància que les mesures de conciliació siguin reals i no estètiques.

Aquest punt enllaçava, a més, amb alguna de les conclusions que s’extreien d’un estudi que va presentar la plataforma d’ocupació i formació en turisme i hostaleria Turijobs i que deixava entreveure el problema del sector per a trobar treballadors.

Segons aquest informe sobre el paper de les dones en l’activitat turística, que analitza una mostra d’un miler d’enquestats, un 62,2% d’empleades canviaria de professió, xifra que ascendeix al 64,1% en el cas dels homes. A la majoria no els importa quin seria el nou sector i apunten com a principals motivacions a una millor conciliació de la feina amb la vida familiar, desenvolupar-se en un projecte laboral motivador i guanyar més diners.

Les diferents ponents de Lloret van recordar, davant d’algunes d’aquestes raons, que la incorporació de dones al lideratge ha suposat una major sensibilitat en algunes reivindicacions com les que tenen a veure amb la bretxa salarial, la desigualtat d’oportunitats o la necessitat de conciliar.

En aquest full de ruta es va posar també l’accent en la formació i que es potenciïn els currículums sense que s’apliqui cap biaix per gènere o edat. La idea principal és la que el sector turístic necessita aquest lideratge compartit i que les dones necessiten regular la seva autoexigència sense renunciar a l’ambició.

En una de les taules del fòrum, Cristina Cabañas va recordar que el grup Guitart compta amb un pla de paritat des de 2019 i va recordar situacions personals que van dificultar el seu accés a la direcció que ostenta des de fa vuit anys relacionats amb el físic : «Ser rossa i d’ulls clars no ajudava». Ara, apareix en la llista de 150 persones més influents d’Espanya en el sector turístic, segons la llista de l’empresa de serveis de gestió Sergestur. No obstant això, va subratllar que només el 44% de les persones que apareixen en aquesta relació són dones i va advocar perquè s’igualin les xifres.

«Sense complexos»

Cabañas va compartir una de les taules amb la presidenta de la Fundació Internacional de la Dona Emprenedora (Fidem en les seves sigles en català), Joana Amat, que va destacar que les noves generacions «no tenen complexos, saben que estan en un aprenentatge continu i trepitgen fort, amb el que hi ha moltes possibilitats que això s’equilibri». Amat va advocar per evitar la falsa modèstia i es va declarar «un referent del sector immobiliari, al capdavant de Amat Immobiiaris.

Amb ambdues es van asseure amb la vicepresidenta tercera de la Cambra de Comerç de Barcelona i responsable de l’àrea de turisme, Roser Xalabader, que també va apuntar a l’impuls de «les joves de trenta anys».

Torna a caure la xifra de dones directives i cobren un 13% menys

El percentatge de dones en càrrecs directius cau dos punts respecte 2021. L’efecte positiu que va tenir la pandèmia en la igualtat en les empreses per afavorir la conciliació de la vida laboral i familiar s’ha esvaït per complet i la presència de dones en càrrecs directius ha tornat a retrocedir fins a situar-se en un 16,8%, dos punts menys que l’any 2021.

Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe Bretxa salarial i presència de la dona en llocs directius 2022, elaborat per la consultora ICSA Grup i l’escola de negocis EADA, que ha analitzat més de 80.000 salaris i que es va presentar públicament ahir.

L’estudi, que arriba a la seva edició número 16, alerta que les empreses espanyoles no han aprofitat els canvis tecnològics i d’organització del treball que van emergir l’any 2020, de la mà de la Covid-19, per a implantar sistemes que facilitin la presència de dones en càrrecs directius i igualar així els seus salaris.

En concret, la quota de dones en llocs de màxima responsabilitat és del 16,8%, dos punts menys que durant el 2021 (18,8%) i només lleugerament per sobre de la dada de 2020 (16,4%), mentre que segueix molt lluny del nivell més alt aconseguit mai, l’any 2008, quan es va arribar a enfilar fins al 19,5%.

Després d’aquell màxim de 2008, la xifra de dones directives va caure abruptament a causa de la gran crisi per tornar a començar un lent creixement a partir de 2016. L’informe d’aquest 2022 revela que el percentatge de dones arriba al 32,2% entre els comandaments intermedis de les empreses i al 46,1% entre els empleats generals.

Respecte a la diferència retributiva, escala fins al 13,1% entre els directius (uns 10.200 euros anuals); se situa en el 12,6% entre els comandaments intermedis (4.200 euros) i arriba a l’11,4% entre els empleats (2.000 euros).

Això significa que, «per cada cent euros que guanya una dona en un lloc directiu, un home guanya 113,1 euros», va subratllar la sòcia-directora de l’àrea de consultoria de ICSA grup, Indry Canchila, que va presentar ahir l’estudi en línia des d’Orlando (Estats Units).

El dibuix de la dona per àrees de gestió és el mateix que s’ha pogut observar altres anys: més presència en la direcció de recursos humans (32,9%) i administració i finances (19,5%), i molt menor en la direcció general (8,8%), direcció comercial (7,6%) i direcció de producció (5,9%).

«No hem après res. No s’ha aprofitat la digitalització que ha portat la Covid-19 per equilibrar la presència femenina a les empreses. Continua el presencialismo absolut com a norma», va lamentar Canchila. Des del seu punt de vista, existeix «una falsa consciència del que és la igualtat» i, després d’una millora passatgera durant la pandèmia, «tornem als models antics, no sabem conciliar i per això deixem la dona fora».

La realitat que es viu a l’empresa no té res a veure amb la dels centres d’estudis que formen als directius, on la presència de dones i homes està molt igualada, amb més dones en el còmput total. La investigadora i professora d’EADA Aline Masuda atribueix la reculada de la presència de dones en posicions directives al fet que, després de valorar els beneficis de la conciliació durant la pandèmia, aquestes professionals han acabat per renunciar quan s’ha tornat a la inflexibilitat horària.

«Es penalitza la maternitat»

«A Espanya és necessari un canvi. S’està penalitzant la maternitat però no la paternitat. Fa falta innovació. Anar cap als llocs de direcció compartits i a potenciar perquè s’ha vist que el teletreball tampoc és una panacea perquè s’acaben treballant més hores», va assenyalar Masuda durant la seva intervenció.

Si es té en compte la grandària de l’empreses, la diferència retributiva arriba al 14,50% en la mitjana empresa, al 8,97% en la petita i al 5,50% en la gran empresa (entre les quals no es compten les de l’Ibex).