Una cistella de la compra que sortia per 100 euros el 2019, ara frega els 150 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Una cistella de la compra que sortia per 100 euros el 2019, ara frega els 150

  |   Novetats

Diari de Girona. Un estudi de Kantara estableix que la marca blanca guanya pes en la majoria de les principals cadenes i ja suposa gairebé la meitat del mercat.

Una cistella de la compra amb una desena de productes bàsics que el 2019 sortia per uns 20 euros, ara en costa pràcticament 30. Dit d’una altra manera: ara cal pagar gairebé 150 euros per una compra que fa un lustre en requeria només 100. Així ho testifica l’empresa d’analítica de mercat Kantar, que ha comparat el preu de diversos articles adquirits al mateix establiment llavors i ara, i ha arribat a la conclusió que la compra s’ha encarit un 47% en aquest període.

«La inflació ha castigat el mercat, especialment durant els últims dos anys», va apuntar ahir la directora de compres i mitjans de Kantar Worldpanel, Mayte González, situant l’increment experimentat pel preu dels aliments al capdavant, però destacant que, d’una manera més o menys destacada, això s’ha donat en totes les categories.

Aquesta situació s’ha traduït en canvis de comportament a l’hora de comprar. El primer, l’interès que rep ara la marca de distribuïdor (aquella coneguda popularment com a marca blanca). «Hi ha una correlació pràcticament idèntica entre el nombre de referències que posen els retailers de la marca de distribució als lineals i a la quota de la marca de distribució», sosté González. En concret, si l’any 2019 les marques de supermercat gaudien d’una quota del 42%, ara ja suposen pràcticament la meitat del mercat.

De fet, d’entre les principals cadenes, només a El Corte Inglés i Aldi la marca blanca té igual o menys pes ara que el 2019. A Mercadona, l’ensenya líder a Espanya, aquesta ha passat de suposar el 64% a ser el 74 ,5%; a Carrefour, la segona gran distribuïdora d’alimentació per quota de mercat, del 22,6% al 31,3%, i a Lidl, la companyia que tanca el podi d’implantació a Espanya, del 79,2% a gairebé el 82%. Destaquen també Aldi i Dia, on la marca de distribuïdor té una quota del 69% i del 60% respectivament avui dia.

Popularitat segons la categoria

En qualsevol cas, hi ha matisos. Per exemple, que la popularitat de la marca de distribuïdor és diferent en funció de la categoria, i mentre que arrasa en el camp de l’adrogueria, té menys presència en el sector de la perfumeria o de les begudes. També que, per més que siguin les més llamineres actualment a ulls del consumidor, són molt poc comunes les cistelles de la compra conformades exclusivament per productes de marca blanca: són només una de cada deu, davant del terç que s’omple només amb marca de fabricant. Això sí, la primera va a l’alça. Finalment, Kantar assenyala que cal tenir en compte que en molt pocs casos la decisió de compra final en el supermercat va vinculada exclusivament al preu del producte.

«En el 80% de les categories, la primera decisió a l’hora d’escollir un producte al lineal no té una vinculació directa amb el preu, té una vinculació molt més directa amb envasos, formats, usos de les categories que farem a la llar…», afirma Mayte González.