Un final inesperat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

GRAFCAT1868. BARCELONA, 25/01/2022.- Centenares de enfermeras, convocadas por los principales sindicatos de la profesión, han protestado este martes ante el Departamento de Salud para exigir una ampliación de las plantillas, en un momento de agotamiento físico y mental de los profesionales sanitarios. EFE/Toni Albir
 4651#Agencia EFE

Un final inesperat

  |   Novetats

El Punt. El govern aixecarà divendres la majoria de les restriccions amb els contagis en nivells màxims, perquè no es tradueixen en més pressió sobre les UCI.  L’oci nocturn encara no podrà reobrir i s’estudia si cal mantenir actiu el passaport covid.

La gestió de la pandèmia ha entrat, definitivament, en una nova fase. La relació directa entre l’increment del nombre de contagis i el de mesures restrictives es va fer miques ahir amb l’anunci del govern d’aixecar gran part de les limitacions aquest divendres, encara que la circulació comunitària del SARS-CoV-2 sigui més intensa que mai.

En concret, el nou pas en la desescalada de la Generalitat elimina el límit de deu persones en les reunions privades i normalitza els aforaments i els horaris en la restauració, la cultura i els gimnasos. Quan es va prendre la decisió d’adoptar aquestes mesures, uns dies abans de Nadal, a Catalunya es detectaven gairebé 49.000 casos setmanals. Ara s’eliminen amb un volum de positius cinc cops superior: 249.010 casos en els darrers set dies.

Que la transmissió actual és molt més elevada és tan cert com que aquestes dades estan un pèl distorsionades, ja que ara s’ha generalitzat l’ús dels tests ràpids i l’autodiagnòstic. En tot cas, no és una decisió presa a la babalà: al darrere hi ha motius epidemiològics, sanitaris i socioeconòmics. Per començar, la velocitat de transmissió del virus (Rt) ha anat clarament a la baixa: quan es van aplicar les mesures, era de l’1,4 i ara ja ha davallat fins a l’1,15. La clau, però, és que l’increment del nombre de pacients greus a les UCI s’ha frenat de manera evident.
“Abans de les restriccions, entraven cada setmana 100 persones a les UCI i ara ja no ens trobem en aquest escenari”, recorda la portaveu del govern, Patrícia Plaja, per justificar la decisió. La pujada del nombre de malalts greus, efectivament, va arrencar a mitjan novembre i va ser alarmant durant tot el desembre, fins que passat Reis s’ha estabilitzat lleugerament, per sobre dels 500 llits ocupats, un nivell que Salut considera que pot gestionar. La clau d’aquest canvi de tendència, però, al marge del pes que hi hagin pogut tenir les restriccions, cal buscar-la també en l’arribada de la variant òmicron en substitució de la delta, que va ser la font principal dels malalts crítics. El volum de pacients amb complicacions severes infectats per la darrera versió del coronavirus, tot i que n’hi ha, és molt menor del que es podria imaginar veient la incidència dels contagis: 3.192 per cada 100.000 habitants en els últims set dies. De fet, Catalunya ja ha sobrepassat els dos milions de contagiats de manera oficial, que representen un 26%, però en podrien ser molts més, atès que hi ha asimptomàtics no detectats.
Plaja accepta que la incidència és “altíssima”, però insisteix que Catalunya està “amb una corba de la sisena onada estabilitzada en un altiplà” i que té un impacte “menys sever del que es pronosticava” en l’àmbit assistencial. “Bona part de les mesures restrictives ja no són necessàries ni estan justificades en aquest context”, argumenta la portaveu.

El govern, però, no ha gosat reobrir l’oci nocturn, per bé que té previst reobrir-lo “en les properes setmanes si el virus no torna a sorprendre amb un nou gir de guió”. El govern es va reunir ahir a la tarda amb les patronals de l’oci nocturn i es va comprometre a no allargar “ni un dia més del que és necessari” el tancament de les discoteques. Els empresaris van manifestar després de la reunió que la possible data de reobertura serà l’11 de febrer

Quant al certificat covid, que està instaurat per a espais interiors en la restauració, els gimnasos i les residències, la Generalitat està esperant a rebre en breu l’informe del Comitè Científic Assessor de la Covid-19 sobre aquesta mesura, però la portaveu va deixar entreveure que s’eliminarà en breu, possiblement aquesta mateixa setmana: “Aquesta mesura es va implantar en el marc d’un contacte epidemiològic diferent, abans de la nova variant, i va ser un incentiu per a la vacunació, però aquest no era el seu objectiu; era minimitzar els contagis, i ara amb l’òmicron és necessari que ens en qüestionem la utilitat”, reflexiona Plaja.

En tot cas, el sistema sanitari encara és sota pressió. Dilluns hi va haver 86.898 visites covid en l’atenció primària, unes 16.000 menys que dilluns de la setmana anterior, quan es va establir el rècord, amb més de 102.000. Hi ha 2.838 pacients amb covid als hospitals (+22), dels quals 513 estan en estat greu. Des de l’inici de la pandèmia, un total de 25.419 persones han mort.

Clam de les infermeres

Amb aquest panorama, unes 150 infermeres, llevadores i fisioterapeutes es van concentrar ahir davant del Departament de Salut, convocades pel sindicat Satse, per reclamar millores professionals. Amb el lema Ja n’hi ha prou, el sindicat obria un calendari de mobilitzacions per aconseguir “solucions reals”. La portaveu de Satse Catalunya, Rosa Maria Famadas, denuncia contractes “precaris” i ràtios “deficients” i insisteix que les infermeres estan cansades físicament i psicològica per la sobrecàrrega. Assenyala que, en algunes ocasions, han de prioritzar les cures, sobretot als sociosanitaris: “La sensació de tornar a casa sense haver fet tot el que havies de fer és molt dura.”