Un bon agost no fa estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

http://www.elpunt.cat

Un bon agost no fa estiu

  |   Novetats

El Punt. El sector turístic gironí demana que es matisi “l’eufòria de l’agost” i recorda que des del juny fins a mitjan juliol hi va haver molta incertesa. Calculen que es trigarà uns dos anys a recuperar la situació prepandèmica.

“És cert que a l’agost s’ha notat certa recuperació i que al setembre el turisme, el turisme sènior, ha tornat, però la caiguda en relació amb el 2019 ha estat del 30% al 35% en alguns allotjaments”, deia el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, durant la primera taula rodona al congrés Girocamping Pro, celebrat ahir a l’Auditori de Girona. Com ell, la majoria dels ponents –representants del sector– coincidien en aquest fet i posaven en qüestió la bona valoració que el Patronat de Turisme de Girona Costa Brava va fer fa uns dies.

“No podem dir que la temporada ha estat bona, només que hem tingut un bon agost”, deia la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments, Esther Torrent. També alertava que calia “vigilar el discurs eufòric de l’agost”, el president de la Taula Gironina de Turisme i vicepresident d’ACAVe, Jordi Martí, tot recordant que, si bé l’agost ha estat bo, es va patir fins a mitjan juliol i hi afegia que “queda molta feina per fer”. El vicepresident de la Federació d’Hostaleria de les comarques de Girona, Enric Dotras, considerava que s’ha viscut un agost intens però que cal continuar treballant per generar confiança. La situació més diferent és la viscuda a les cases de turisme rural. En aquest sentit, el president de Turisme Rural Girona, Costa Brava i Pirineu, Ramon Corominas, va explicar que en l’àmbit de les cases rurals mantenen la mateixa ocupació que abans de la pandèmia.

Esperant el 2022

Des del sector també s’espera que l’any que ve tot es reactivi; de fet, ja en comencen a tenir alguns senyals, com és la recuperació de bona part del turisme sènior. De totes maneres, consideren que a l’hora d’afrontar la recuperació, és clau “generar confiança”, apostar per la desestacionalització i, també, recuperar el turisme estranger. Creuen, però, que la demarcació no se situarà a nivells prepandèmia fins d’aquí a dos o tres anys. De totes maneres, és fonamental, segons recordava Jordi Martí, que es reactivi la connectivitat aèria perquè puguin arribar turistes de destinacions com ara el Regne Unit o els EUA, que aquest any han estat absents.

Pel que fa als mercats, la vicepresidenta de l’ATA va alertar que una part important dels que s’allotgen en apartaments són francesos, i que aquest ha estat un tipus de turisme “que ha davallat molt”. En aquest mateix sentit, el president de l’Associació de Càmpings va explicar que aquesta temporada “en molts llocs el turista francès ha arribat a caure més d’un 50%” i va insistir que cal treballar per recuperar-lo. Sobretot tenint en compte que França, arran de la Covid-19, també ha potenciat el turisme de proximitat i “farà el que pugui per fidelitzar-lo”. Segons Gotanegra, més d’un 85% dels turistes que s’allotjaven als càmpings gironins abans de la pandèmia eren estrangers. “Ara han de recuperar la confiança en nosaltres”, hi va afegir.

La davallada del turisme estranger ha estat compensada pel fort impuls del turista català, que ja és la segona nacionalitat amb més presència als càmpings gironins. En aquest sentit, tots els participants en la taula rodona van coincidir a dir que la Covid-19 ha fet que el turista de proximitat redescobrís el territori i els seus actius. I que bona part d’aquest visitant es mantindrà.