Temps de Flors, a cel obert i a més barris | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Girona Temps de Flors. Inauguració (escales Catedral) i d'espais i ambient

Temps de Flors, a cel obert i a més barris

  |   Novetats

El Punt. L’edició del 2021, del 8 al 16 de maig, tindrà menys projectes florals, tots en espais exteriors i repartits en quatre rutes en nou barris de la ciutat. Aquesta fórmula vol garantir la celebració i la seguretat contra la Covid-19.

Aquest any sí, Girona tindrà Temps de Flors. Amb la cancel·lació de l’edició del 2020 encara a la memòria i tot i la incertesa fins a l’últim moment per l’evolució de les dades de la pandèmia, l’Ajuntament i les entitats coorganitzadores han preparat una edició especial que ha de permetre recuperar un dels esdeveniments emblemàtics per a la ciutat i alhora garantir que es podrà desenvolupar en condicions òptimes de seguretat tant per als visitants com per als voluntaris i treballadors que n’asseguren la logística.

Serà del 8 al 16 de maig i serà un Temps de Flors a cel obert, una edició diferent concebuda com un passeig entre monuments, patis i natura, però mantenint el fil conductor de les mostres i projectes florals. En total, es presentaran 92 projectes distribuïts en 83 espais emblemàtics (el 2019 van ser 171 projectes en 137 espais). Menys projectes, exclusivament en espais exteriors i més repartits, ja que la mostra es desenvoluparà en nou barris de la ciutat; aquestes seran les principals característiques del Temps de Flors 2021 que l’alcaldessa, Marta Madrenas, i la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana Yanes, van desvelar ahir, i que han de permetre gaudir dels muntatges florals, esquivant les aglomeracions i complint totes les mesures de seguretat requerides pel Procicat i la prevenció de contagis de la Covid-19.

Quatre rutes i nou barris

Per recórrer tots els projectes escampats per la ciutat, es proposen quatre itineraris per fer a peu o en bicicleta. La primera ruta engloba els espais expositius del Barri Vell, Sant Daniel i el Mercadal; la segona, els de Fontajau i la Devesa; la tercera, els de Santa Eugènia i Sant Narcís, i la quarta, els de l’Eixample i el Carme. No hi haurà muntatges florals en espais emblemàtics com els Banys Àrabs o els subterranis de la catedral, però sí als murs exteriors dels Banys Àrabs o de l’edifici de les Sarraïnes. Es mantenen altres espais característics com les escales de la catedral, els jardins dels Alemanys, de la Francesa, i s’amplia el recorregut cap a espais verds i places de la perifèria de la ciutat, per “esponjar” les zones de més aglomeracions al centre de la ciutat. L’horari de visita serà de les 10 a les 21 h. “Serà una edició diferent en el sentit de segura; amb menys projectes però que no seran de menys qualitat”, assegura l’alcaldessa. En la presentació d’aquest Temps de Flors a l’aire lliure, Madrenas i Plana van insistir a agrair la feina d’entitats, voluntaris i treballadors municipals que aquests últims mesos han estat treballant sense la garantia que la mostra es pogués fer. Finalment, sí que es podrà fer i també serà una edició especial perquè es dedicarà a Josep Tarrés, desaparegut aquesta setmana passada, un dels organitzadors de la primera edició i un puntal constant de l’esdeveniment.

Aposta de reactivació econòmica

L’aposta de recuperar Temps de Flors mitjançant una edició especial respon a la voluntat de garantir la continuïtat d’un esdeveniment històric i un element d’identitat col·lectiva molt arrelat a la ciutat de Girona, però també respon a la necessitat de reactivar l’economia local –“no ens n’amaguem i ho volem deixar ben clar”, diu Marta Madrenas–. L’alcaldessa va aprofitar la presentació de l’esdeveniment per recordar que les edicions habituals de la mostra són “una eina potent de dinamització i reactivació econòmica” per al comerç i sectors com el de la restauració. A l’Ajuntament, tot i ser conscients que Temps de Flors “no serà visitat com en altres ocasions”, hi ha el convenciment que aquest esdeveniment ha d’ajudar a començar a recuperar la il·lusió de la ciutadania i l’economia.

Dispositiu especial d’aforament limitat al Barri Vell

Al conjunt del Barri Vell de Girona es calcula que hi tenen cabuda unes 10.000 persones, evitant les aglomeracions excessives i complint les mesures de seguretat imposades pel context de la pandèmia. Per respectar aquest aforament s’establiran quatre punts d’entrada (carrer de Sant Feliu, pujada del Rei Martí, plaça dels Jurats i passeig Arqueològic) i quatre de sortida (carrer de Sant Feliu, carrer de la Força, plaça de Sant Domènec i passeig Arqueològic). En tots aquests punts es farà un comptatge de les persones que entren i surten, a més dels controls per distribuir els visitants entorn de cada exposició. A més, algunes vies, com el carrer de la Força, tindran un únic sentit: la Força serà només de baixada i les escales de la Catedral només seran de pujada (enguany es podrà passar al centre de projecte en aquest espai). Dins el Barri Vell la circulació serà lliure en la majoria de carrers, tret d’aquests casos concrets.

A Cappella Festival i El Pati Cultural omplen de música el Temps de Flors de Girona

En la seva novena edició, dotze formacions musicals actuaran en set espais diferents de la ciutat. I El Pati es transforma i es trasllada a la Casa de Cultura.

Després del forçat parèntesi de l’any passat, tornen les flors i amb aquestes, la música. La 9a edició del festival A Cappella se celebrarà del 8 al 16 de maig adaptant-se a les limitacions actuals i diversificant els seus escenaris per controlar-ne l’aforament. Per aquest motiu, l’escenari de la plaça Independència no es muntarà i en canvi el centre cultural La Mercè, l’espai La Marfà, la seu de la Generalitat de Catalunya, els jardins de la Devesa i l’església de Sant Lluc seran els nous escenaris del festival. Es mantenen també l’Auditori de Girona i la Casa de Cultura.

Els nord-americans Straight No Chaser han hagut d’ajornar la gira per segona vegada i se’ls convidarà a venir l’any que ve, els substituiran Gema 4 amb el seu nou espectacle commemoratiu dels seus 25 anys. La programació itinerant serà completada per les veus de Les Fourchettes, únic quartet femení guanyador del concurs nacional de Barbershop SABS; Barcelona Gospel Messengers; les gironines Coral Xàntica; el grup coral de veus blanques Cor Mentha; el quartet vocal especialitzat en música russa, CatAlinKa; MuOM i el Cor Margall. La recaptació d’aquests concerts anirà destinada a la Fundació Oncolliga Girona. Zinc, a la Casa de Cultura; The Hanfris Quartet, a l’Auditori, i la presentació del nou projecte Black Music Choir –proposta formativa adreçada a joves d’entre 10 i 25 anys–, que actuarà amb el grup barceloní Ol’Green, completen la programació d’un festival que ja ha posat a la venda les entrades a www.gironacappella.cat

La Gio obrirà el Pati

Per altra banda, El Pati Cultural, l’esdeveniment organitzat per la Diputació de Girona des del 1998, també torna amb un canvi de format, motivat per les circumstàncies actuals i per poder seguir els protocols sanitaris establerts. Totes les activitats es comprimiran en només tres dies, del 7 al 9 de maig, i tindran lloc a la Casa de Cultura –abans es feia al pati de la Diputació–, un espai més accessible, segur i còmode per a tothom. La GIOrquestra, amb l’espectacle GIO solistesgrans clàssics, encetarà un programa que porta el gruix d’actuacions d’estils diversos a dissabte i diumenge: hi haurà sessions al matí (10.30 h i 12.30 h) i a la tarda (16.00 h o 16.30 i 19.30 h).