Regulació tova per accedir als espais naturals
El Punt. La Generalitat vol prevenir l’impacte de la massificació post-Covid. Ho estudia amb els agents de cada territori.
L’esbarjo a la natura és un valor a l’alça des que es va aixecar el decret de confinament i això pot arribar a ser una amenaça per als espais naturals més populars del país i encara més ara amb el bon temps. Per això, la direcció general de Polítiques de Muntanya està treballant en la redacció d’una normativa per regular-hi l’accés motoritzat com a mesura de prevenció i evitar-hi els impactes negatius. Ho ha avançat a Olot el màxim responsable d’aquesta direcció general, Albert Alins, en el marc de la presentació de la sisena edició dels festivals de senderisme dels Pirineus.
Alins ha remarcat que es tracta d’una regulació tova i consensuada amb els actors de cada territori en qüestió. En aquest sentit, ha anunciat que ja estan treballant restriccions d’aquest tipus amb els consells rectors dels parcs naturals de la Garrotxa, de l’Alt Pirineu i del l’espai natural del Montsec. A la Garrotxa hi ha episodis de sobrefreqüentació a les reserves naturals de la Fageda d’en Jordà i, més puntualment, a les dels volcans Croscat i Santa Margarida; a l’Alt Pirineu, als gorgs de l’Alt Urgell i al Montsec, als espais d’escalada.
De fet, altres nivells de l’administració treballen en aquesta línia. Així, doncs, s’estan estudiant diferents tipus de restriccions al cap de Creus; a l’accés a la barra del Trabucador del delta de l’Ebre; a la vall Ferrera, que és l’accés principal a la pica d’Estats, i a la Mola, al Montseny. I en alguns casos ja s’estan aplicant des de les vacances de Setmana Santa passades, com per exemple als gorgs de Cogolls de les Planes d’Hostoles, al punt d’accés a l’Alta Garrotxa per Sadernes i, per citar només un altre exemple, als gorgs del torrent de la Cabana de Campdevànol.
Albert Alins ha atribuït l’increment de l’accés a la natura a la pandèmia, ja que hi ha una aposta per les activitats a l’aire lliure, de l’activitat física lligada la natura i per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic d’aquests espais.
Els festivals de senderisme apleguen tot el Pirineu
Amb l’atleta Núria Picas d’amfitriona i amb una visita guiada al volcà Montsacopa d’Olot, s’ha presentat la sisena edició dels festivals de senderisme dels Pirineus, que arriben al màxim històric de 13 i que, per primera vegada, s’estenen a les 11 comarques pirinenques. Promoguts per la direcció general de Polítiques de Muntanya i l’institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i l’Aran en el marc del programa Pirineus, es tracta d’una oferta de turisme familiar i adaptat a totes les edats i gustos de turisme actiu i de natura en entorns rurals i d’interior. En aquesta ocasió, integra el Camina el Berguedà, el de Senderisme de la Conca Dellà, el Garrotxa VolcanicWalking, el de la Vall Fosca, el Summit Val d’Aran, el Senderi-Festival de Sort, el de la Vall d’Àssua i el Batlliu, el del Solsonès, l’Alt Empordà SeaWalking, el Ripollès DiscoveryWalking i el Vall de Boí Trek Festival. Els representants de totes les institucions han destacat la importància dels guies professionals com a tret més característic d’aquests festivals. “Els guies ens faran sentir privilegiats”, ha conclòs Albert Alins.