Per què els ajuntaments apugen tant la taxa d'escombraries? | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 3

Per què els ajuntaments apugen tant la taxa d’escombraries?

  |   Novetats

Diari de Girona. Ajuntaments s’afanyen a complir amb la normativa europea, que obliga a què l’impost cobreixi els costos de recollida, transport, tractament i gestió dels residus abans de 2025.

Diuen els assessors en comunicació política que si un govern ha de prendre mesures impopulars, com una pujada d’impostos, és millor fer-ho en el primer any de mandat, que encara queden molts anys per a les properes eleccions. Aquests dies, molts ajuntaments estan aprovant les ordenances fiscals per al 2024, i les pujades de taxes i tributs que preveuen superen de molt l’evolució de la inflació i dels salaris, el que genera crítiques dels partits de l’oposició i de no pocs ciutadans. Entre les taxes que més s’apuja hi sol haver la de les escombraries. A Roses augmentarà un 50%, a Salt un 30%, a Girona i Lloret de Mar un 25%, i a Olot un 17,5%. No és que tots els alcaldes tinguin el mateix assessor i s’hagin posat d’acord pensant en les properes eleccions, sinó que s’afanyen a complir amb una normativa sobre residus que suposa un canvi radical respecte la gestió d’aquest servei.

L’abril de l’any passat, el govern espanyol aprova l’anomenada Llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que adaptava la nostra normativa una directiva de la Unió Europea que té objectiu molt clar: qui contamina paga. D’aquesta manera, obliga els ajuntaments a establir una taxa d’escombraries no deficitària que permeti implantar sistemes de pagament per generació i que reflecteixi el cost real de la recollida, transport, tractament i gestió dels residus. I això, com a molt tard, ha d’estar implantat l’abril del 2025. Per tant, són molts els ajuntaments que han de córrer a actualitzar unes taxes que queden molt lluny de cobrir el cost real del servei.

La taxa d’escombraries és el que es coneix com un impost regressiu: en augmentar la riquesa del contribuent, l’import de la taxa que ha de pagar representa un percentatge menor de la seva renda. És per això, que fins ara molts municipis van optar en el seu moment per oferir un servei municipal deficitari i que la caixa general de l’ajuntament pagués la diferència. La directiva europea sobre residus, adoptada l’any passat per la llei espanyola, suposa un canvi de paradigma: augmenta la transparència sobre el cost real del servei i s’assegura la sostenibilitat de les finances municipals.

Crítiques a Girona

Els grups municipals del PSC i el PP de Girona van avisar ahir que les ordenances fiscals per l’any 2024 i que s’han d’aprovar en el ple municipal de demà són irregulars. Les dues formacions polítiques detallen que manca documentació a l’informe de la Comissió Informativa i, per això, no poden exercir el vot amb total coneixement. Les ordenances fiscals proposen apujar un 25,87% la taxa d’escombraries i un 3,6% l’IBI a Girona.

Per una banda, els socialistes afirmen haver detectat irregularitats en la pujada de taxes, especialment en la d’escombraries. Per això, han presentat un recurs de reposició perquè alguns expedients inclosos en l’ordre del dia de la comissió informativa que es va celebrar el passat 19 d’octubre no estaven conclosos. La regidora del PSC, Bea Esporrín explica que és «essencial assegurar la transparència i el dret de participació política en la presa de decisions de l’Ajuntament. Hem interposat aquest recurs per garantir que les pràctiques democràtiques siguin respectades i per assegurar que els regidors tinguin accés a la informació necessària per a l’exercici efectiu de les seves funcions».

A més, Esporrín explica que «si no disposem de tota la informació, no podem prendre decisions fonamentades. Aquesta opacitat del tripartit de Salellas, no només dificulta la nostra feina com a regidors i regidores, també mina la confiança dels gironins i gironines a les institucions locals. Hem de pensar amb la ciutadania que espera dels seus representants decisions que els beneficiïn. Això és impossible sense tenir detallada la informació per entendre els assumptes que afecten la gent en negatiu».

Per altra banda, els populars han advertit que les ordenances fiscals seran «nul·les» perquè el projecte no incorpora el preceptiu informa del secretari municipal donant el vistiplau a l’increment. «El secretari ha demanat informació a l’equip de govern per poder emetre el seu informe a favor o en contra d’aquest increment i sense aquest informe és absurd votar», diu el portaveu del PP, Jaume Veray. En tot cas, explica que votarà en contra perquè «suposen una pujada d’impostos generalitzada amb partides que s’incrementen fins a un 25,87% en el cas de les escombraries».

Des de l’ajuntament de Girona asseguren que tindran tots els informes complets abans del ple de dijous.