Per gaudir per terra, mar i aire | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

per gaudir

Per gaudir per terra, mar i aire

  |   Novetats

Diari de Girona. El territori gironí ofereix una proposta turística basada en el patrimoni, la gastronomia, l’esport i la natura.

Girona és un territori privilegiat. No cal dir-ho des d’aquí, és un pensament unànime des de tots els sectors turístics i especialment entre els visitants. La seva geografia permet gaudir d’unes vacances, ja sigui en temporada d’estiu com a l’hivern mentre que durant la resta de l’any sempre hi ha unes quantes activitats, esdeveniment, mostra o fira per fer una escapada d’uns dies o un cap de setmana. Girona es pot gaudir per terra, mar i aire.

La demarcació gironina disposa d’una gran oferta hotelera repartida en establiments hotelers de diferents categories, càmpings, apartaments, cases rurals i altres allotjaments. Es pot gaudir tant de la costa com del Pirineu amb una oferta lúdica i d’oci de primer nivell. Es pot esquiar tant al mar amb la pràctica de diferents esports nàutics a diferents punts del litoral com esquiar en les diferents estacions d’esquí gironines que tenen un gran prestigi des de fa molts anys. També es pot fruir per aire. Hi ha diferents possibilitats per a la pràctica de diferents modalitats. La Selva, amb els salts en parapent, el Ripollès amb pràctiques similars i l’Empordà que des de fa anys és un autèntic paradís pels amants del paracaigudisme en serien només alguns exemples. El turisme de creuers a poc a poc va obrint forat en els ports de Palamós i Roses.

Des de fa anys, Girona també és un territori molt atractiu per l’anomenat turisme esportiu. Durant els darrers temps ha agafat una gran embranzida el cicloturisme. La demarcació disposa d’una gran xarxa de vials i carrils bici que permeten fer un recorregut des de la costa fins a la muntanya. Cada vegada són més els ciclistes, i no només els professionals, el que escullen la demarcació per fer el seu esport i la seva afició. Passa el mateix amb el golf. Hi ha molts amants d’aquest esport que trien algun dels diferents camps i instal·lacions per combinar la pràctica esportiva amb el relaxament i les vacances. La gastronomia és també una altra de les millors cartes de presentació. La seva qualitat gastronòmica ha traspassat totes les fronteres possibles. L’opció del bon menjar i la qualitat que acrediten els seus vins és també un atractiu per a molts visitants i els gurmets més exigents. La projecció exterior és molt important i actualment les xarxes socials juguen un paper molt important. Per això hi ha accions des del territori com per exemple la que promou el Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona impulsant la campanya que porta per nom InstaGreens, i que va consistir en una trobada d’Instagramers a la Costa Brava i el Pirineu Gironí per divulgar les activitats i projectes vinculats a la sostenibilitat que es desenvolupen al territori. I la capital de la demarcació, Girona té atribuïda també un protagonisme essencial a l’hora d’atraure turisme. El seu patrimoni artístic i monumental, els seus museus, el call jueu i el barri vell són cada vegada més coneguts -i no només per alguns rodatges de pel·lícules i sèries- sinó pel treball de promoció que es fa des de fa molts anys. Girona ja no és només un destí de sol i platja. Té molt més a oferir.

Estiu amb bones sensacions

La temporada turística es presenta amb optimisme i amb ganes de recuperar la normalitat i les xifres perdudes. Tot està a punt per iniciar-se la nova temporada turística i les perspectives són bones i optimistes. Després de dos anys marcats clarament per la pandèmia, el sector turístic comença a recuperar-se. La Setmana Santa passada ja va ser bona i els símptomes van ser esperançadors i, per aquest motiu, s’espera situar-se a nivells anteriors a 2019, la darrera temporada que es va desenvolupar amb una certa normalitat

Les vacances de Setmana Santa van suposar un bany d’optimisme pel sector de la restauració i l’oci nocturn que també espera amb els braços oberts aquesta nova temporada, ja que ha estat un dels sectors econòmics més castigats i més afectats per les restriccions sanitàries.

Dades molt bones

En el seu moment, des de Fecasarm ja es va apuntar que s’havia complert les previsions del sector i s’havia arribat a dades «molt bones», fins i tot equiparables a les de l’any 2019 amb una mitjana d’ocupació del 80%. Alguns dies de Setmana Santa alguns locals d’oci nocturn van fregar el ple total.

Que el sector turístic es va recuperant també queda reflectit en la contractació laboral. Per l’exemple, l’atur va baixar en 1.543 persones a les comarques gironines durant l’abril gràcies a les vacances de Setmana Santa i l’inici de la temporada turística. La baixada de l’atur té una explicació clara: l’inici de la temporada turística i l’arribada de la Setmana Santa. Unes vacances marcades pel relaxament de restriccions per la covid-19 i just abans que s’acabés l’obligatorietat de portar mascareta en interiors. A les comarques gironines, el sector terciari (dins el qual hi ha comerç i hostaleria) va reduir fins a 1.500 aturats tan sols durant aquest mes. La temporada passada tot i la crisi marcada encara per la pandèmia va ser prou bona.

Segons les dades que es van conèixer a principis d’any el turisme català va permetre salvar la temporada turística a les comarques gironines, ja que la xifra de visitants internacionals encara va ser molt baixa a causa de la pandèmia.

Les darreres xifres

Segons les dades fetes públiques pel Patronat de Turisme, les comarques gironines van rebre 5,6 milions de turistes i 17 milions de pernoctacions durant l’any passat. Es tractava de xifres que encara es van situar per sota de les registrades l’any 2019, abans de la pandèmia: concretament, es van rebre un 28% menys de viatgers i es van generar un 34% menys de pernoctacions. Tot i això, les dues xifres van experimentar un creixement del 69% respecte al 2020, quan les restriccions de la pandèmia eren més fortes.

A la Costa Brava es van rebre 4,9 milions de turistes (un 23% menys que el 2019) que van generar 15,2 milions de pernoctacions (un 35% menys que abans de la pandèmia).

Pel que fa a la seva procedència, el primer lloc va ser per al mercat català, amb 2,5 milions de turistes i 7,5 milions de pernoctacions, el que suposa un creixement del 5,7%. En segon lloc, es va situar el mercat francès, amb uns 700.000 viatgers i 2,3 milions de pernoctacions, mentre que la tercera posició va ser per al mercat espanyol, amb gairebé 664.000 turistes i 1,9 milions de pernoctacions.