Noves restriccions de consum d'aigua a 26 municipis gironins | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 3

Noves restriccions de consum d’aigua a 26 municipis gironins

  |   Novetats
Diari de Girona. El govern ha decretat l’entrada en fase de preemergència a localitats de Baix Empordà, el Gironès i la Selva, i limita el consum d’aigua a 210 litres per habitant i dia. A l’Alt Empordà hi ha 34 poblacions en màxima emergència des del setembre.

El govern català ha decretat l’entrada en fase de preemergència (fase prèvia al nivell màxim d’emergència) a 26 municipis gironins que sumen una població de més de 376.000 habitants del sistema Ter-Llobregat. Entre els municipis afectats hi ha Girona, Salt, Lloret de Mar, Blanes, Palafrugell i Caldes de Malavella.

El canvi de fase implica una reducció de la dotació màxima d’aigua per habitant i dia, que passarà dels 230 als 210 litres. La resta de restriccions es mantenen igual que en fase d’excepcionalitat, exceptuant la dotació d’aigua permesa per al rec de superfícies de gespa destinades a l’esport federat, que passa de 450 a 200 m per hectàrea al mes. Davant la situació de sequera, l’executiu ha fet una crida a «forçar» l’estalvi d’aigua per allunyar la fase d’emergència, que implicaria restriccions que afectarien el consum domèstic.

Els municipis gironins afectats són de tres comarques: el Baix Empordà, el Gironès i la Selva. Cal recordar que hi ha 34 municipis de l’Alt Empordà que ja estan en situació d’emergència, i que depenen o bé de l’aqüífer del Fluvià Muga o de l’embassament de Darnius Boadella. En aquestes localitats només poden consumir un màxim de 200 litres d’aigua per habitant i dia, entre altres mesures com la prohibició de regar zones verdes o de netejar vehicles.

16 municipis passen el llindar

Del conjunt de municipis que han entrat en el nou estadi de preemergència, n’hi ha 16 que superen el llindar màxim d’aigua de 110 litres permès per ús domèstic segons les noves restriccions. Segons les dades de consum d’aigua per municipis del mes d’octubre actualitzades per l’Agència Catalana de l’Aigua. Riudellots de la Selva és el municipi que més aigua gasta (665), i triplica el límit imposat per les restriccions. El segueixen Torrent (500 litres), Begur (409), Caldes de Malavella (303) i Calonge i Sant Antoni (302). Els altres deu, com la capital gironina, no superen el llindar però formen part del sistema Ter-Llobregat.

El conjunt de població d’aquestes localitats suma uns 127.000 habitants, fet que situa la xifra d’incompliment del total de municipis en el 33%. D’altra banda, moltes de les localitats que superen els límits de consum tenen nivells de població molt desiguals segons la temporada de l’any. Són els casos de Pals, que a l’estiu quadruplica la seva població, o Tossa de Mar, que la triplica. En el cas de Castell-Platja d’Aro i s’Agaró, Calonge i Sant Antoni, Torroella de Montgrí i Begur, solen doblar el nombre de veïns entre els mesos de juliol i setembre. En canvi, d’altres com Vilablareix, Girona o Palafrugell, tenen un consum mitjà per dia i habitant que està dins els límits que marca el nou escenari del Govern.

La pitjor sequera registrada

A Catalunya un total de 202 municipis han entrat en fase de preemergència, entre els quals Barcelona i la seva àrea metropolitana. Suposa una població d’uns sis milions de persones.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va assenyalar ahir durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu que l’objectiu de l’entrada en fase de preemergència és fer una crida a incrementar l’estalvi d’aigua abans d’arribar al llindar d’emergència, és a dir, amb els embassaments de les conques internes en un 16% de la seva capacitat. Ara com ara, es troben en un 18,5%. «El moment és molt crític, estem davant d’una emergència nacional», va afirmar Mascort. «El que fem és avançar-nos, fent una crida a tot el país, ciutadania i totes les activitats econòmiques del país, perquè ens posem tots en mode emergència», va subratllar.

«El més important és conscienciar-nos de la situació crítica», va insistir el titular d’Acció Climàtica. Mascort va deixar clar que l’entrada en aquesta fase de preemergència busca enviar el missatge que cal fer «un esforç suplementari per allargar la poca aigua que tenim als embassaments”. “És evident que no tenim cap forma de fer que plogui, però com a país tenim a les nostre mans reduir el consum d’aigua a cada casa, empresa i comerç”, va insistir. Segons va indicar el Meteocat la setmana passada, Catalunya viu la sequera més greu mai registrada: la magnitud dels dèficits de precipitació, l’extensió de les zones afectades i la durada del fenomen fan que se superi el precedent més extrem, la sequera dels anys 2005-2008.

Pel que fa a les previsions de pluges, el conseller va admetre que “no són bones”, i va admetre que la situació ha fet avançar les previsions d’entrada en fase d’emergència. Per ara, els embassaments de les conques internes estan el 18,5 %, i s’entra en fase d’emergència al llindar del 16 %.

En cas que més municipis entrin en fase d’emergència, com previsiblement passarà, aleshores l’executiu tiraria endavant restriccions que afectarien el consum domèstic, com ara la reducció de la pressió de l’aigua als domicilis, una mesura que va endegar Figueres fa pocs dies.