Netejar la mala herba dels boscos millora el cabal de rius i aqüífers | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Netejar la mala herba dels boscos millora el cabal de rius i aqüífers

  |   Novetats

Diari de Girona. Les simulacions d’un estudi mostren augments d’aigua de fins a un 45% si s’aconsegueix retirar la meitat de la biomassa forestal.

Un estudi pioner a Catalunya ha conclòs que netejar la mala herba dels boscos pot augmentar l’aigua que arriba a rius i aqüífers, un benefici que se suma a d’altres efectes que té aquesta pràctica, com ara reduir la probabilitat que es desenvolupin grans incendis.

L’estudi l’han fet investigadors de l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA-CERCA) i analitza l’aigua produïda per l’aclarit dels boscos a diferents conques internes mediterrànies de Catalunya.

Segons ha explicat l’institut en un comunicat, la investigació sobre els efectes de la retirada de mala herba als boscos és una manera per analitzar si els seus beneficis, com reduir el risc de incendis forestals o més resiliència enfront del canvi climàtic, superen els costos econòmics de les intervencions.

En concret, les simulacions de l’estudi mostren augments d’aigua disponible d’un 5 % en escenaris de neteja lleugera, que suposa la retirada d’un 10 % de la biomassa forestal, però també augments de fins a un 35 % si s’aconsegueix retirar la meitat de la biomassa forestal.

Els boscos de coníferes serien els més sensibles a les accions de neteja, amb augments de fins a un 45 % d’aigua en neteja intenses, que es comparen amb el 27 % que

Si s’introdueixen altres beneficis les actuacions podrien aportar més valor econòmic que els seus costos

es produeix en boscos d’escleròfils o el 2 % de boscos caducifolis.

Malgrat l’augment de l’aigua als escenaris avaluats, en la majoria dels boscos el cost de la neteja supera el benefici econòmic de l’aigua produïda i, per tant, el valor de l’aigua no podria justificar per si mateix les intervencions.

En canvi, els investigadors sostenen que, si s’introdueixen altres beneficis de les neteges, com la producció de fusta, la reducció de riscos d’incendis forestals o més resiliència davant del canvi climàtic, les actuacions podrien aportar més valor econòmic que els seus costos.

Fins ara, s’han fet molt pocs estudis científics que analitzin quin impacte té la reducció de mala herba de boscos en la producció d’aigua i com aquesta producció varia la seva intensitat en funció del tipus de bosc, entre d’altres variables.

De l’aigua que plou a les conques internes, una part s’evapora i una altra és absorbida per les plantes, convertint-se en l’anomenada «aigua verda», mentre que la resta flueix per la superfície o el subsòl cap a aqüífers i rius, l’anomenada «aigua blava».