L'òmicron fa saltar pels aires les normes de la UE pe viatjar | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Brussels (Belgium), 16/12/2021.- Slovenian Prime Minister Janez Jansa (L), German Chancellor Olaf Scholz (R) and European Council President Charles Michel (C) during a EU summit in Brussels, Belgium, 16 December 2021. EU leaders will discuss developments related to COVID-19, crisis management and resilience, energy prices, security and defence, external aspects of migration and the situation in Belarus. (Bielorrusia, Bélgica, Eslovenia, Bruselas) EFE/EPA/OLIVIER HOSLET / POOL
 4651#Agencia EFE

L’òmicron fa saltar pels aires les normes de la UE pe viatjar

  |   Novetats

El Punt. França vetarà turistes del Regne Unit, i Itàlia, Portugal i Irlanda exigeixen una PCR addicional als viatgers vacunats. Els dirigents europeus no es posen d’acord sobre el període de validesa del certificat covid-19.

El pànic d’alguns països europeus a la variant òmicron amenaça la lliure circulació a la Unió Europea, que pensava haver superat aquesta fase de la pandèmia amb la implantació del certificat covid-19. Itàlia, Portugal i Irlanda exigeixen una PCR addicional als viatgers vacunats i desacrediten totalment el passaport sanitari europeu.

A més, França va anunciar ahir que prohibirà l’entrada de persones provinents del Regne Unit encara que estiguin vacunades. Només permetrà els viatges essencials i de ciutadans francesos o de la UE. D’aquesta manera, també obvia les directrius de Brussel·les, que pretenia implantar un criteri únic basat en la vacunació per a entrades des de fora de la UE.
Tot i els senyals que cadascú torna a anar a la seva, els líders europeus són incapaços de coordinar les restriccions de mobilitat. En la reunió d’ahir a Brussel·les, els Vint-i-set es van limitar a recordar que les restriccions han d’estar basades en “l’evidència científica” i no han de “perjudicar” la lliure mobilitat en territori comunitari, però van passar per alt decisions com ara la d’Itàlia, que suposa de facto un obstacle per a la mobilitat. “Com aconseguirem que la gent es vacuni si no hi ha diferències entre estar-ho o no?”, es preguntava el primer ministre luxemburguès, Xavier Bettel, en arribar a la cimera europea, la primera per al nou canceller alemany, Olaf Scholz. Segons indiquen fonts diplomàtiques europees, durant la trobada “molts” mandataris van reclamar als seus homòlegs que almenys informin “adequadament” de les mesures que adopten.
La reimposició unilateral de restriccions de viatge recorda el caos que es va viure el març del 2020 quan els estats anaven tancant fronteres sense avisar. La variant òmicron és més contagiosa, però encara no se sap si és més perillosa que la delta (alguns indicis suggereixen que no ho és). De fet, la delta és la que està provocant l’actual onada de contagis. Els experts del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) temen que la confluència de les dues variants acceleri la propagació del virus i desbordi els hospitals.
Tenint en compte el desigual nivell de vacunació a la UE i el poc marge de temps per resoldre aquest buit d’immunització, l’ECDC recomana reimposar algunes restriccions, per exemple tornar al teletreball o limitar els contactes de cara a Nadal. Amb tot, no han demanat nous controls de viatge dins de la UE per l’aparició de l’òmicron.

Els Vint-i-set tampoc es van posar d’acord sobre el període de validesa del certificat covid-19. En un intent per promoure la tercera dosi, la CE demanava que el passaport de vacunació caduqui al cap de nou mesos sense la injecció de reforç. Com que no hi ha consens entre les capitals, la proposta quedarà per ara com una mera recomanació de Brussel·les, un fet que obre la porta a un altre desgavell intern a la UE.

L’OMS recomana PCR i test d’antígens per Nadal

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va recomanar ahir fer un test d’antígens o una PCR abans de les trobades de Nadal. En un comunicat, el director regional de l’OMS per a Europa, Hans Kluge, va avisar que el repunt de casos de la variant delta i l’aparició d’òmicron podrien “desbordar els sistemes de salut” coincidint amb les festes de Nadal. Kluge va demanar “precaució” durant les festes” i va aconsellar que es limiti el nombre de persones en les trobades durant aquest període i, si és possible, fer algun test de covid-19 per descartar una infecció.