L'ocupació turística s'estabilitza al nivell prepandèmic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Roses: Visitants en població turística gironina. Per il·lustrar un tema de balanç de com està anant la temporada.

L’ocupació turística s’estabilitza al nivell prepandèmic

  |   Novetats

El Punt. El sector turístic a les comarques gironines ha superat l’espectacular revifada de l’any 2022, i aquesta temporada retorna realment als nivells d’ocupació prepandèmics. Si bé el sector dels càmpings, el dels apartaments turístics i el de l’hostaleria tenen una percepció pròpia, coincideixen que la campanya del 2022 va ser excepcional per circumstàncies derivades dels dos anys viscuts de pandèmia.

La temporada d’estiu està sent bona per al sector del càmping a les comarques gironines. “La part més positiva d’aquest any és que s’ha fet una bona pretemporada”, assegura el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra. L’ocupació en el sector ha repetit comportaments semblants als de fa quatre o cinc anys. Així ho confirma Gotanegra: “El juliol ha estat un mes amb una ocupació mitjana d’un 65 i un 70%. Això era l’habitual fa uns anys, abans de la pandèmia. En canvi, l’any passat en aquest mes hi va haver uns cinc punts més d’ocupació.”

La pandèmia va canviar molts hàbits. En el turisme també. Diu Gotanegra que s’ha notat un comportament diferent amb el turista local. “La pandèmia va fer descobrir el turisme de càmping a molts catalans, i ara notem que hi ha famílies que les hem acabat fidelitzant.”

Per al dirigent de Roses, l’augment de temperatura arran del canvi climàtic els ajuda “en la pretemporada” però els “penalitza” al mes de juliol. “Ara ja fa uns quants anys que el juliol és molt calorós i la gent d’una certa edat, que pot fer vacances en la primera quinzena de juliol, que són majoritàriament centreeuropeus, té molt bon temps a casa seva, i per això no baixen. Això fa que el juliol no sigui tan potent.” A l’agost la plena ocupació és garantida: “Acabarem amb una mitjana del 85%. Per què? Doncs perquè als primers dies i els últims de mes no s’està al 100% i, per tant, surt la mitjana que surt.”

“Els efectes del canvi climàtic –manifesta el president de l’Associació de Càmpings– fan que, en el nostre sector, en què hi ha molt de client sènior d’autocaravana que fa vacances fora de temporada, el client improvisi, i si el temps no és prou agradable continua cap a d’altres llocs.” El sector del càmping ha experimentat un canvi en els darrers anys amb un patró que aquest 2023 es torna a repetir. “El fet que les primaveres i les tardors siguin més suaus ha fet que ja hi hagi una desestacionalització”, descriu Gotanegra.

La sensació en el sector d’apartaments turístics és satisfactòria, i ja s’està perpetuant la idea que la previsió de campanya excepcional es quedarà un pèl frustrada. “En línies generals està sent una bona temporada, tot i que les expectatives que ens generaven les reserves anticipades era que havia d’anar com l’any passat”, manifestava la presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent, que recorda que el 2022 va ser un any “excepcional” perquè molta gent encara no s’atrevia a fer viatges llargs: “El juny el vam tancar l’any passat amb un 49% d’ocupació, i aquest, amb un 47%, i el juliol l’any passat el vam tancar amb un 80% d’ocupació i aquest any el tancarem amb un 75%.”

Preus i marxar lluny

Admet, d’altra banda, que ja tenen detectats dos factors que poden haver temperat les expectatives altes que es tenien a principi de campanya: “L’increment de preus no hi ha cap dubte que ha afectat algunes famílies. Però no només això. També que altres que pensaven en les nostres comarques com a destinació refugi ara han tornat a fer viatges de llarga distància.” Obrint el focus, Torrent es mostra convençuda que “ens posem en la línia d’ocupació d’abans de la covid”. Per tant, estem en un estiu normal, com els d’abans de la pandèmia.

Confia en les reserves d’última hora per completar l’agost amb ocupacions “molt bones”, i pensa també que el setembre apunta com un mes que pot ser “millor que l’any passat”. L’augment de la temperatura com efecte del canvi climàtic està allargant la temporada. Exactament igual que en el sector del càmping, en el dels apartaments es pensa que l’excés de calor pot ser contraproduent. “A llarg termini haurem de tenir clar que l’excés de calor en mesos com el juliol serà una amenaça per al sector”, intueix.

Antoni Escudero: “L’any passat va ser una excepció”

El president de la Federació d’Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, admet també que aquest 2023 s’estan estabilitzant les ocupacions a nivells de prepandèmia. “L’any passat va ser una excepció. La gent ha tornat a viatjar i tot ha tornat al d’abans de la covid-19”. Escudero confirma que les fogositats del 2022 ja són història. “Ara la realitat és una altra i, sense ser negatiu, recordem que bo és l’agost; la resta és sobreviure”, diu. “Xifres? Al juliol el Ripollès ha tingut una ocupació del 65%; la Cerdanya, del 70%, i tot un Lloret de Mar, del 80%. A l’Alt Empordà, del 60%, i a la Costa Brava Centre, que és la reina, el 85%; la Garrotxa, del 69%, i Girona ciutat, el 80%. Aquesta és la realitat”, descriu.

Respecte al turisme rural en aquest mes, res té a veure amb l’any passat: “S’ha tingut una ocupació mitjana del 70% i, al Ripollès i la Cerdanya, només del 30”. L’empresari de la Jonquera no vol ser pessimista però “no es pot fer veure que hi ha milers de places hoteleres que no s’omplen. Hi ha molta competència de mercats nous que s’han obert i s’han hagut d’ajustar preus”. “I la restauració? Els locals de moda ho peten, però la restauració normal i corrent pateix.”

En definitiva, creu que tot plegat “s’ha alentit, i aquest any la gent que en els últims dos anys ha vingut aquí perquè no podia sortir a fora, ara o no ha sortit o ha anat a un altre lloc, o la gent no disposa de tants diners”.