Llum verd final de la UE al pla anticrisi espanyol | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Brussels (Belgium), 13/07/2021.- European Commission vice-president Valdis Dombrovskis gives a joint press conference with Slovenia's Finance Minister Andrej Sircelj at the end of an Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN) of Finance Ministers' meeting, at the European Council in Brussels, Belgium, 13 July 2021. (Bélgica, Eslovenia, Bruselas) EFE/EPA/STEPHANIE LECOCQ 4651#Agencia EFE

Llum verd final de la UE al pla anticrisi espanyol

  |   Novetats

El Punt. Els primers 9.000 milions del fons europeu de recuperació de la Covid, acordat fa un any, arribaran aquest estiu. Sánchez haurà de demostrar, a partir del 2022, que compleix les reformes per mantenir l’aixeta oberta.

Les ajudes europees per la Covid-19, a tocar. La Unió Europea ha donat el seu vistiplau final al pla de recuperació del govern espanyol i permet així obrir l’aixeta del fons europeu de recuperació. Tal com estava previst, els 27 estats membres de la Unió Europea van aprovar ahir formalment el programa d’inversions i reformes de l’executiu de Pedro Sánchez.

Madrid haurà de signar alguns documents amb la Comissió Europea, com ara els acords de finançament, per tal de desbloquejar els primers 9.000 milions d’euros del paquet anticrisi per la pandèmia. Fonts del ministeri d’Economia asseguren que preveuen fer-ho “tan aviat com es pugui” per intentar rebre ràpidament aquesta remesa inicial, en forma de prefinançament. “El finançament de la UE aviat podrà començar a fluir per finançar les reformes i inversions”, va celebrar ahir el vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, després de l’aprovació del pla espanyol i d’onze més d’altres governs del bloc comunitari. Els 9.000 milions d’euros arribaran previsiblement aquest mateix juliol o, a tot estirar, a l’agost. Un flotador molt necessari per a Sánchez ara que la cinquena onada de la pandèmia amenaça una temporada turística que es considera vital per a la remuntada econòmica.

La UE dona aquesta primera bestreta a canvi que l’Estat s’hagi compromès a impulsar una transició digital i ecològica de l’economia, així com a avançar en la sostenibilitat fiscal. Tanmateix, ha consentit que el govern espanyol deixés sense concretar les reformes laborals i de pensions en espera de la negociació amb els agents socials.

Per tant, la resta dels 69.500 milions d’euros en subvencions que pertoquen a l’Estat s’aniran desbloquejant periòdicament a mesura que es vagin complint tots aquests objectius. La Comissió Europea veu “probable” que el pròxim pagament de 10.000 milions d’euros es faci abans de finals d’anys, una injecció de diners que no corre gaire perill perquè hi ha poques condicions. Serà a partir del 2022 que el govern espanyol suarà per mantenir l’aixeta oberta. Per obtenir els 12.000 milions d’euros de la tercera transferència, la ministra de Treball haurà d’haver enllestit, abans que acabi aquest any, part dels canvis laborals que s’exigeixen. En canvi, la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, tindrà més marge per avançar en la sensible reforma de les pensions.

Els fons per la Covid-19 arribaran sobretot entre el 2021 i 2023, coincidint amb la segona meitat del mandat de Sánchez i abans de les pròximes eleccions generals. Calviño justifica la concentració del 80% de les ajudes europees per la necessitat d’evitar una “caiguda” com la de la crisi financera. “És ara quan hem d’impulsar la inversió pública i mobilitzar la privada per evitar la caiguda de la inversió”, deia ahir Calviño al Parlament Europeu.

L’Estat espanyol també pot accedir a uns 70.500 milions més en préstecs. “Estem en procés d’analitzar totes les inversions per demanar els préstecs”, va dir ahir Calviño, avançant que alguns podrien finançar el sistema d’ERTO permanent.