L'euríbor baixa després de 19 mesos d'alces i modera les pujades de les hipoteques | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

L’euríbor baixa després de 19 mesos d’alces i modera les pujades de les hipoteques

  |   Novetats

Diari de Girona. La caiguda del 4,072% és el primer senyal que la brutal escalada d’aquest indicador podria haver arribat a un punt d’inflexió.

 Primer senyal que la brutal escalada de l’euríbor iniciada a l’inici del 2022 podria haver arribat a un punt d’inflexió. Faltant les dades dels dos darrers dies laborables del mes, l’índex al qual estan lligades la majoria de les hipoteques a Espanya apunta a tancar l’agost en una mitjana del 4,072%. Si es confirma, suposarà la seva primera caiguda intermensual després de disparar-se en 4,6 punts percentuals en 19 mesos d’alces sense precedents, des del -0,502% del desembre del 2021 al 4,149% del juliol passat. I el que és encara més rellevant per als hipotecats a tipus variable: les quotes dels crèdits que toqui revisar amb l’euríbor de l’agost registraran la pujada més suau des de la que van experimentar les que van fer servir l’índex del setembre passat, una moderació que tot apunta que s’ampliarà en els propers mesos.

Tot i que hi ha hipoteques a tipus variable que es revisen cada sis mesos, la majoria ho fan una vegada a l’any. Les quotes pugen si l’euríbor està més alt que un any abans en el mes que serveix de referència per revisar el crèdit. La raó que les pujades de les quotes hagin començat a moderar-se i ho facin de manera més pronunciada en els propers mesos és, precisament, que els nous nivells de l’euríbor s’estan comparant amb els de la segona part del 2022, considerablement més elevats que els de la primera meitat d’aquell exercici. Així, l’euríbor va començar aquell any marcant un -0,477% al gener i el va acabar disparat fins al 3,018% al desembre.

L’agost de l’any passat, l’índex es va situar en l’1,249%, de manera que la diferència internanual serà ara d’uns 2,82 punts percentuals. Per posar-ho en perspectiva, les diferències any contra any van ser inferiors a un punt percentual entre gener i maig del 2022 i van estar per sota dels tres punts fins al setembre passat. A l’octubre, van arribar als 3,1 punts, al març van pujar a un màxim de 3,884 punts i des de llavors s’han anat moderant, començant a suavitzar les pujades de les quotes fins a baixar aquest agost per sota dels tres punts per primera vegada en onze mesos.

Això sí, les quotes pujaran menys, però continuaran pujant, almenys a curt termini. En una hipoteca de 150.000 euros a 24 anys amb un tipus d’euríbor més un 1% que tingui com a referència la dada d’agost (normalment les que es revisen a l’octubre), la quota mensual passarà de 674 a 901 euros, és a dir, 227 més al mes i 2.724 euros més a l’any. Per a un crèdit de 300.000 euros amb les mateixes característiques, l’alça serà de 1.348 a 1.803 euros: 455 més al mes i 5.460 més a l’any.

A més, el cop per als hipotecats serà més suau, però es produirà sobre el cop dur que ja van encaixar fa dotze mesos. Per entendre el que han patit en els darrers dos anys, les quotes dels dos crèdits usats com a referència es van revisar amb la dada d’agost del 2021 en 552 i 1.105 euros al mes, respectivament, de manera que en dos exercicis hauran pujat 349 i 698 euros mensuals. És a dir, que les hipoteques seran un 63% més cares.

A Espanya, així, hi ha unes cinc milions d’hipoteques per a la compra d’habitatge, 3,7 milions de les quals són a tipus variable lligades a l’euríbor. D’aquestes darreres, al voltant d’un 35% (1,295 milions) es revisen amb les dades de l’índex del gener al juny, el 25% (925.000) amb les del juliol al setembre, i una mica menys d’un 40% (1,48 milions) amb les d’octubre a desembre. Les pujades més grans de les quotes, superiors a tres punts percentuals més el diferencial, les han patit al voltant de tres milions de llars (aproximadament el 80% del total d’hipoteques lligades a l’euríbor) amb crèdits revisats amb les dades de l’índex d’entre el passat octubre i juliol.

Els principals serveis d’estudis que publiquen previsions de l’euríbor calculen, això sí, que l’índex ha deixat enrere el màxim i continuarà baixant els mesos vinents. Bankinter preveu que se situï de mitjana en el 4,1% aquest any, 3,7% el proper i 3,2% el 2025. CaixaBank, per la seva banda, l’estima en el 3,86% aquest desembre i el 2,8% a finals del 2024. I Funcas el veu reduint-se des del 4,03% de mitjana del quart trimestre del 2023 fins al 3,33% entre octubre i desembre del proper exercici.

Moderació en el futur

Si és així, les pujades que experimentaran les quotes de les hipoteques continuaran moderant-se en els propers mesos i arribarà un moment en què fins i tot començaran a baixar, potser al voltant del segon trimestre de l’any que ve. Tot això, però, depèn del que faci el Banc Central Europeu (BCE) amb els tipus de referència per combatre la inflació. L’euríbor, que mesura teòricament el que es cobren els bancs entre ells per prestar-se diners, intenta anticipar el nivell en què estaran els tipus dotze mesos després, més una prima.