Les noves pensions gravaran deu vegades més els sous alts | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Les noves pensions gravaran deu vegades més els sous alts

  |   Novetats

Diari de Girona. La pujada de cotitzacions que contempla la reforma aprovada en l’actual legislatura augmentarà els costos laborals de les empreses, sobretot entre els empleats més ben pagats.

 La reforma de les pensions aprovada durant la present legislatura pel Govern de coalició farà recaure gran part de la sostenibilitat del sistema en els salaris més alts. Fins al punt que les pujades de cotitzacions recentment aprovades part ha entrat ja en vigor, part ho farà progressivament en els pròxims anys- augmentaran els costos laborals per a les empreses gairebé 10 vegades més entre els seus empleats amb salaris més alts que entre aquells amb sous més baixos.

Així ho calcula un informe publicat ahir pel Banc d’Espanya, que també anticipa que la Seguretat Social recaptarà una mica menys amb les noves `palanques’ del que calcula el Govern. El supervisor bancari se suma així a l’Airef, que ja va reprendre a Escrivá per generar, a mitjà termini, més despeses que ingressos amb la seva reforma.

Des de Seguretat Social insisteixen que la reforma implicarà un augment «moderat» i «assumible» de costos per a les empreses i que no suposarà un llast per a les empreses. Segons els seus números, la pujada de cotitzacions implicarà un increment mitjà dels costos laborals de 37 cèntims, passant dels actuals 23,4 euros per hora a, preus constants, 23,8 euros per hora en 2050. El Banc d’Espanya desgrana aquesta mitjana i confirma que l’impacte entre els treballadors més ben remunerats serà més elevada.

El ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, va culminar el 16 de març la seva reforma de pensions, aprovant-ne en Consell de Ministres l’última baula. Una bateria de «palanques» per a recaptar més i portar així més recursos a les arques de la Seguretat Social.

Es tracta d’una generació més nombrosa que les seves successores i que promet tibar els equilibris del sistema públic de prestacions, a l’haver durant un període d’uns 30 anys un nombre creixent de jubilats i menys cotitzadors per a mantenir-los.

Amb la finalitat de reequilibrar aquesta tensió entre generacions, Escrivá ha dissenyat una reforma la implementació de la qual s’anirà desplegant progressivament fins a 2050.

Una reforma que, en el seu últim capítol, no va comptar amb el suport de la patronal CEOE, a causa de l’augment de costos laborals que implicava per a les empreses, especialment per a les més grans.

Bancaris, metges i consultors

Els investigadors Brindusa Anghel, Sergio Puente i Roberto Ramos confirmen en la seva anàlisi publicada aquest dimecres el retrat robot del principal afectat per aquesta pujada de cotitzacions: Home, d’edat mitjana tirant a alta, emprat en una gran empresa i del sector bancari, en sanitat o en una consultora.

Un sobrecost que recaurà en les empreses, que hauran de pagar més a l’Estat per a poder remunerar amb el mateix sou als seus empleats.

Les empreses hauran de pagar més a l’Estat per poder remunerar amb el mateix sou els seus empleats