Les empreses insolvents perdran el blindatge judicial d'aquí deu dies | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Les empreses insolvents perdran el blindatge judicial d’aquí deu dies

  |   Novetats

La Vanguardia. El final de la moratòria obligarà els que no puguin pagar a presentar concurs.

El final de la moratòria concursal vigent fins al 30 de juny va restaurar l’obligació dels administradors socials de sol·licitar el concurs de creditors durant els dos mesos següents al coneixement de la insolvència. Això implica que totes les empreses, els autònoms i els deutors empresaris que no puguin atendre regularment els seus pagaments hauran de solucionar la seva situació… o suspendre pagaments amb urgència per no incórrer en la responsabilitat personal d’haver de fer front als deutes en el cas d’una eventual fallida posterior. A partir de l’1 de setembre, desapareixerà el blindatge judicial que va estar vigent des del març del 2020 –poc després de l’esclat de la pandèmia– fins ara.

Molts dels afectats ja han pres decisions. La tornada a la normalitat en matèria concursal que es va començar al juliol i es completarà l’1 de setembre ha disparat l’activitat dels jutjats mercantils durant l’estiu. Els concursos, això sí, es continuen veient majoritàriament com un instrument per tancar i liquidar, i no pas com una eina de reestructuració. La immensa majoria dels concursos que es presenten són d’empreses sense gairebé actius –que, en general, es declaren i s’arxiven ràpidament– i de persones que s’acullen a la llei de la segona oportunitat.

Des del final de la moratòria, ha estat la pràctica dominant. Els grans concursos, amb deutes de desenes, centenars o fins i tot milers de milions d’euros que van jalonar la crisi anterior ara són testimonials. Per exemple, als 12 jutjats mercantils de Barcelona, que inclouen les insolvències de tota la província, es van presentar 515 concursos entre l’1 de juliol i el 2 d’agost, l’últim dia de repartiment d’expedients per part del deganat, ja que l’agost és un mes inhàbil judicialment (excepte per a casos molt urgents).

La xifra és un 70% superior del voltant dels 300 concursos del juny. A Madrid, l’increment és també significatiu. Als 18 jutjats mercantils de la comunitat madrilenya es van presentar prop de 500 concursos al juliol, una xifra que gairebé triplica les 180 sol·licituds registrades al juny, abans del final de la moratòria. Però, malgrat l’espectacularitat dels nombres, la morositat bancària continua baixa i als jutjats regna una calma absoluta.

Barcelona i Madrid tripliquen concursos al juliol, però gairebé tots són d’empreses molt petites o sense actius

“Els concursos consecutius [els de les persones físiques] es van mantenir estables i el gran increment es deu a insolvències d’empreses, la majoria sense massa activa”, explica Xavier Rafí, lletrat d’administració de justícia del jutjat mercantil
número 9 de Barcelona. En aquest lloc, això sí, els concursos d’empreses es van triplicar al juliol respecte al mes ante­rior.

Què passarà a partir d’ara? “Previsiblement, el veritable efecte del final de la moratòria es notarà des de l’1 de setembre”, diu Ignacio Fernández de Senspleda, titular del jutjat mercantil número 10 de Barcelona. No només pel final de la moratòria, sinó per un previsible deteriorament de la situació. Malgrat que l’ ocupació a Espanya ha aguantat bé, la desacceleració ja reportada de l’economia i l’alta inflació estan començant a sacsejar les empreses per una doble via. En primer lloc, deteriorant els seus marges a causa dels increments de costos. I, juntament amb això, amb una contracció del consum –per la forta cai­guda de la renda disponible de les famílies–, que ja es nota.

És qüestió de temps que les companyies amb tensions de tresoreria que no han aconseguit capitalitzar-se, i que els seus negocis no s’han recuperat, s’acabin precipitant. “Hi ha moltes empreses molt tocades i veiem un repunt en els preconcursos per mirar refinançar deutes en espera de si hi ha modificacions en els préstecs avalats per l’ICO o més ajuts públics”, explica Juan Antonio Borràs, soci de la concursal i reestructuracions de RocaJunyent.

L’entrada en vigor de la nova llei concursal, pendent d’aprovació al Congrés dels Diputats, hauria de facilitar nous itineraris per superar les crisis de solvència. Sobretot pel que fa als refinançaments, que ara tindran mecanismes regulats com per exemple el prepack per a la venda d’unitats productives. Alguns advocats i jutges pensen que el retard de l’entrada en vigor de la nova llei almenys fins a finals de setembre ha alentit l’explosió de concursos que s’esperava pel final de la moratòria. Ja ho veurem.

La tardor comportarà més sinistralitat empresarial, sobretot si el fre de l’economia s’accelera

Hi ha vaticinis per a tothom. José Vela, lletrat del jutjat mercantil número 7 de Madrid, creu que “el tsunami que es temia no es veu enlloc, i, encara que al juliol s’hagin rebut més concursos que en tot el segon trimestre del 2022, espera que el nombre de procediments es mantingui o baixi durant els següents mesos”.

Tot dependrà, com sempre, de l’evolució de l’economia. Ara ja hi ha més concursos amb ERO, gairebé tots relativament petits. Però tot està controlat. Els problemes greus arribaran en cas que la frenada actual es converteixi en una recessió.

Molts dels afectats ja han pres decisions. La tornada a la normalitat en matèria concursal que es va començar al juliol i es completarà l’1 de setembre ha disparat l’activitat dels jutjats mercantils durant l’estiu. Els concursos, això sí, es continuen veient majoritàriament com un instrument per tancar i liquidar, i no pas com una eina de reestructuració. La immensa majoria dels concursos que es presenten són d’empreses sense gairebé actius –que, en general, es declaren i s’arxiven ràpidament– i de persones que s’acullen a la llei de la segona oportunitat.