Les comarques gironines, capdavanteres en el turisme rural | Federació Hostaleria de Girona

Blog

image_1

Les comarques gironines, capdavanteres en el turisme rural

  |   Novetats

Diari de Girona. Girona és la província de tot Catalunya que genera un major interès pels viatgers aquest 2024.

Els allotjaments de turisme rural a les comarques gironines van tancar el 2023 amb 212.282 viatgers, una xifra un 8,3% superior a la registrada el 2022 i que també supera les dades de tancament del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia, per un 3,8%, segons s’extreu de la darrera enquesta d’ocupació en allotjaments turístics extrahotelers publicada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

D’altra banda, segons les dades de l’Observatori del Turisme Rural, el projecte de recerca de turisme rural més gran d’Espanya, la despesa dels viatgers que van practicar turisme rural a Catalunya el 2023 se situa en 85 euros per persona i dia, un 4,7% més que el 2022 i un 1 euro més que la mitjana estatal.

L’Observatori del Turisme Rural també posa de manifest que el turisme rural va viure el seu any de consolidació el 2023, creixent també en dades de penetració i de freqüència.

Concretament, es va aconseguir una penetració del 45%, cosa que representa un creixement de 2,5 punts respecte a l’any anterior. I les xifres de l’estudi també mostren que es va mantenir en augment,cinc punts l’últim any, l’assiduïtat amb què es practica el turisme rural, passant del 54% el 2022 al 59%, fet que suposa un creixement del nombre de persones que van fer tres o més escapades durant l’any.

En el cas dels catalans que practiquen turisme rural, aquest increment va ser de tres punts respecte a l’any anterior, passant del 51% de viatgers que feien tres o més escapades a l’any a un 54%.

Una radiografia positiva de la qual Olivia Fontela, directora de màrqueting d’EscapadaRural, destaca «hem tancat 2023 amb excel·lents dades per al turisme rural, fins i tot superant dades precovid, cosa que ens indica que el sector es troba en un moment de consolidació i maduresa». L’experta, alhora, preveu que l’interès pel turisme rural continuï augmentant: «Per al 2024 tenim perspectives que continuï creixent, però d’una manera més sostinguda».

Les perspectives al sector del turisme rural per al 2024 són positives i el 92% dels viatgers rurals catalans afirma tenir previst anar d’escapada rural al llarg de l’any. D’aquests, el 61% manifesta tenir previst fer dues o tres escapades rurals fins al desembre del 2024, mentre que el 28% es decanten per fer-ne més de tres.

La xifra de predisposició a repetir ha crescut 12 punts respecte als catalans que van fer aquesta mateixa afirmació per al 2023.

D’altra banda, un 16,5% dels viatgers que té previst fer turisme rural el 2024 afirma que vol visitar Catalunya en alguna de les escapades i, dins del territori, Girona és la província que genera més interès (59%), seguida de Lleida (37%), Barcelona (27%) i Tarragona (25%). La procedència d’aquests viatgers rurals és principalment de la mateixa comunitat autònoma (55%), però també ens volen visitar des del País Valencià (12%) i la Comunitat de Madrid (12%), així com del País Basc (5%).

L’informe assegura que les motivacions principals per practicar turisme rural han canviat i si abans la motivació era per gaudir d’entorns aïllats buscant tranquil·litat, actualment les persones que fan turisme rural a Catalunya declaren, en primer lloc (32%) l’interès per conèixer pobles i tradicions. El segon motiu més esmentat és que el turisme rural els permet estar amb un grup nombrós (16%), i el tercer motiu és que constitueix una via de desconnexió del dia a dia (14%).