L'empresa familiar planteja revisar els salaris per atraure professionals | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 2

L’empresa familiar planteja revisar els salaris per atraure professionals

  |   Novetats

Diari de Girona. Els patrons donen prioritat a l’estabilitat institucional a nivell polític i la conciliació amb mesures de flexibilitat o teletreball a les companyies

El president de l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF), Andrés Sendagorta, va plantejar ahir la necessitat de revisar els salaris per evitar la dificultat de trobar treballadors. En el discurs en la inauguració de l’edició 26 del congrés anual d’aquest lobby patronal a Bilbao, alhora que va reiterar la necessitat d’evitar «la polarització» i apostar per «la moderació i el diàleg», va proposar revisar els salaris «sense més límit per mantenir el llistó de la competitivitat». A l’acte d’inauguració oficial per part del rei Felip VI, el president de l’IEF va proposar modificacions en la fiscalitat perquè «el salari net que arriba a la butxaca dels treballadors estigui el més a prop possible del cost brut que assumeixen les empreses». Sendagorta va recordar que la desocupació és el desequilibri principal de l’economia espanyola i la principal causa de les desigualtats socials. Segons el seu parer, a més de les subvencions, com «un remei temporal necessari», cal «incentivar l’ocupació» i «gravar-la no sembla la millor manera d’aconseguir-ho».

Després d’apostar pel marc constitucional i per recuperar i reforçar el sentit d’institucionalitat, Sendagorta va defensar facilitar la conciliació de la vida laboral i familiar. «Seria absolutament incoherent que una empresa familiar no cuidés d’una manera especial la possibilitat de conciliar la vida familiar i professional», va proclamar.

Aquesta podria ser una via per atreure talent davant de «la dificultat per disposar de perfils professionals adequats que incorporar a les nostres empreses» va afirmar. Va destacar per exemple la manca d’enginyers i informàtics, així com de treballadors per a «l’hostaleria i el món industrial». Com a conseqüència d’això, va insistir a recordar a les autoritats «la necessitat urgent de millorar dràsticament el nostre sistema educatiu». I no només per cobrir les necessitats de les empreses, sinó per a «una educació en valors». En l’enquesta interactiva que aquesta organització realitza anualment coincidint amb el seu congrés, els patrons han millorat la seva percepció sobre la situació econòmica respecte el 2022. El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, va destacar el rol de l’empresa familiar en l’adaptació a les situacions de crisi, com la pandèmia o la guerra a Ucraïna. «Vostès han creat en aquests tres anys 900.000 llocs de treball nets», va explicar.

Valoració a l’alça

La sessió d’inauguració va comptar, a més de amb el rei, amb el lehendakari Iñigo Urkullu, que va

reivindicar un paper protagonista dels governs autonòmics en el repartiment i la distribució dels fons europeus en els projectes estratègics (Perte). Les empreses familiars han millorat la valoració sobre la situació econòmica, amb un 5,03 en una escala del 0 al 9, segons l’enquesta interactiva que l’Institut de l’Empresa Familiar (IEF) porta a terme entre els assistents al congrés, al voltant de 500 empresaris i directius. En la trobada de l’any passat van ser més pessimistes, amb un 4,59.

El sostre en aquest punt es va assolir el 2017 amb una valoració de 6,22. Tot i que el 55% dels enquestats preveuen que el creixement econòmic sigui feble (l’any passat era el 58%): de cara a l’any que ve el 53% esperen mantenir la seva plantilla actual, davant d’un 37% que preveuen augmentar-la i un 14% que esperen reduir-la. Pel que fa a l’activitat en general, un de cada dos preveu incrementar les vendes, seguit pel 36% que preveu mantenir-les i el 14%, reduir-les.

Davant el context actual de la configuració futura d’un Govern si prospera la investidura de Pedro Sánchez, els empresaris entenen que les prioritats del futur Executiu han de ser l’estabilitat institucional, la política d’educació i el control de les finances públiques. Pel que fa a les fórmules per atraure talent, el 60% opta per facilitar la conciliació, les mesures de flexibilitat o el teletreball i el 57% consideren que un element fonamental són les condicions econòmiques.