L'economia gironina registra un nou rècord d'afiliació | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

l'economia

L’economia gironina registra un nou rècord d’afiliació

  |   Novetats

Diari de Girona. L’atur se situa en 30.648 persones, la xifra més baixa d’un mes de juny des de l’any 2008. Nou rècord d’afiliació a la seguretat social a les comarques gironines. Segons dades del Ministeri, 361.137 persones estaven afiliades a final del mes de juny, el que significa la xifra més alta en l’última dècada deixant enrere els 354.497 registrats el juliol de l’any passat. Ara hi ha 18.904 gironins més donats d’alta a la seguretat social respecte al juny de l’any passat, quan n’hi havia 342.233, el que es tradueix en una pujada d’un 5,52%. L’augment també és significatiu si es compara amb les dades de maig, ja que només amb un mes hi ha 11.513 gironins més afiliats.

El principal motiu, és clar, es troba en la normalització de la pandèmia. La taxa d’ocupació prevista en diferents establiments, com hotel o càmpings, coincidint amb el primer estiu sense restriccions derivades de la covid-19,ha fet que el sector hagués de necessitar més personal.

D’aquesta nova xifra d’afiliats, 165.158 són dones i 195.979 homes. Per altra banda, també hi ha una gran diferència entre les persones registrades en termes de règim general i les registrades com autònoms. Les primeres són 288.724, mentre que les segones en són 61.193.

Atur: el millor juny des de 2008

Puja el nombre d’afiliats en la seguretat social i, en contrapartida, baixa la xifra d’aturats. De fet, Girona és la província catalana que més va baixar el tant per cent d’aturats el mes de juny , registrant la millor marca d’un mes de juny des de 2008. Fa 14 anys, l’atur es va situar en 26.827 persones. Enguany, no s’ha millorat aquesta xifra, però és la vegada que s’hi ha fet més a prop, situant-se en 30.648. Això significa una baixada del 5,28% respecte al maig, ja que 1.707 persones ja no estan registrades a l’atur. Aquest descens encara és més gran si es compra amb les dades del juny de 2021 perquè la davallada ha estat gairebé el 26%.

Aquesta baixada es nota, principalment, en el sector de serveis, que inclou tot els derivats del turisme. Aquest sector és el que registra la baixada més considerable. De les 1.707 persones que ja no estan inscrites a l’atur, 1.322 corresponen al sector de serveis. Les restants són del sector de la indústria (138), de l’agricultura (118) i de la construcció (92).

El gènere femení continua sent el que predomina en la xifra d’aturats. Actualment, hi ha un total 17.447 dones registrades a l’atur, per 13.201 homes. En canvi, els nombres són més similar si es tenen en compte, només, aquells aturats menors de 25 anys. De fet, en aquest cas, la xifra és lleugerament superior en el gènere masculí, ja que hi ha 887 homes apuntats al servei públic d’ocupació, per 829 dones. La franja d’edat amb un nombre més alt de persones a l’atur és la de majors de 45 anys (18.071), seguida de persones entre 30 i 44 anys (8.812), mentre que els joves menors de 25 anys són el que menys volum tenen dins els apuntats al servei públic d’ocupació (1.716). Per últim, d’aquestes 30.648 persones apuntades a l’atur, 20.885 persones són beneficiares de prestacions.

Un 36% més de contractes

Fa una mica més de dos anys des de l’esclat de la pandèmia, que ja s’està normalitzant, i aquest any es viu el primer estiu sense restriccions des de 2019. La gent té més ganes de viatjar tot i la pujada dels preus derivada de les Guerra d’Ucraïna i això es tradueix en la necessitat de contractar a més personal per fer front a aquest auge del turisme. Així, segons dades del Ministeri, s’han signat un 36% més de contractes que el mes passat, el que significa que hi ha 34.215 persones noves que treballen a les comarques gironines. L’augment, respecte al juny de 2021, és del 4%.

També pugen, i molt, els contractes indefinits, conseqüència directa de la reforma laboral que van entrar vigor a principi d’aquest any. En anys anteriors, quan començava l’estiu, hi havia un increment en els contractes temporals per aquelles persones que només feien feina durant la temporada, generalment en sectors com la restauració o l’hostaleria. Ara, amb aquesta reforma laboral, això ha canviat, perquè d’aquests 34.215 nous contractes del mes de juny, 20.330 són indefinits. L’augment és significatiu respecte al mes passat (+40%), però encara ho és molt més si es compara amb les xifres de l’any passat, perquè en els últims dotze mesos aquest creixement ha estat del 256%.

En total, a les comarques gironines hi ha 148.942 persones contractades actualment. D’aquestes, 73.597 són contractes indefinits, el que representa un 49,41% del total. Així, Girona és la segona província espanyola on hi ha més contractes indefinits, només per darrere de les Illes Balears que té un 66% del total de contractes.

Xifres rècord també a Catalunya i Espanya el mes de juny

 Catalunya i Espanya també han registrat el juny xifres rècord en l’atur i en l’afiliació a la seguretat social. En el territori català hi ha 2,6 milions de persones afiliades a la seguretat social, el que significa un augment del 4,24% anual. Així, també baixa la taxa d’atur, que se situa en 338.081 persones, amb una davallada significativa del 24,17% respecte al juny de l’any passat. En el conjunt de l’Estat les xifres d’atur també baixen considerablement, un 20,3%, situant-se en una mica menys de 2,9 milions de persones apuntades al servei públic d’ocupació. Els afiliats a la seguretat social pugen un 4,2%, arribant als 20,1 milions, tot i que respecte al mes passat baixa la xifra un 0,39%.

Les comarques gironines guanyen 639 treballadors públics en un any

Bona part del creixement ha vingut donat per la contractació per part de la Generalitat, mentre que l’administració de l’Estat ha perdut personal.

En segon lloc es troba l’administració local, que dona feina a 11.341 persones a les comarques gironines. En aquest cas també s’ha produït un increment de personal respecte l’any anterior, tot i que molt més discret que en el cas de la Generalitat: 98 treballadors nous.

Menys treballadors de l’Estat

Finalment, l’administració de l’Estat és la que menys treballadors té a la demarcació, amb un total de 2.701 empleats. La xifra no només inclou els treballadors dedicats a tasques administratives, sinó també l’administració de justícia, les forces armades i els cossos de seguretat.

Segons les dades del Ministeri, la província de Girona ha perdut set treballadors estatals en un any, malgrat que els sindicats han protestat en diverses ocasions per la falta de personal. De fet, la mancança de personal a l’Oficina d’Estrangeria ha fet que s’hagin hagut de recórrer als serveis d’empleats d’altres oficines d’arreu de l’Estat, com ara Càceres, perquè tramitin expedients gironins. El sindicat CSIF ha criticat aquest model, però l’Estat es justifica dient que sovint les places de Girona queden desertes, i ja ha anunciat que té previst mantenirlo en el temps.

El doble de dones que homes a la Generalitat

Les dades de l’informe assenyalen que la Generalitat té contractades el doble de dones que homes a les comarques gironines. Així, a la província hi ha pràcticament 15.000 dones treballant per al govern català, davant de només 7.479 homes. La situació és la contrària, en canvi, a l’administració de l’Estat, ja que a les comarques gironines hi treballen 1.770 homes i només 931 dones. Pel que fa a l’administració local, passa igual que a la Generalitat: hi ha més dones (6.361) que homes (4.980), tot i que la diferència no és tan abismal.