L'economia espanyola serà la que més creixi el 2021 després del cop de 2020 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

laposeconomia-espanyola-1

L’economia espanyola serà la que més creixi el 2021 després del cop de 2020

  |   Novetats

Diari de Girona. La Comissió Europea preveu que el PIB augmenti un 5,6%, encara que alerta del risc d’un augment de les insolvències empresarials i de l’atur.

Espanya va ser el país que va patir la major desfeta econòmica de tota la Unió Europea el 2020, amb una caiguda del seu producte interior brut (PIB) de l’11%, però segons les previsions interines d’hivern publicades ahir per la Comissió Europea, serà la que més creixerà el 2021 amb un fort repunt del 5,6%, inferior al 7,2% pronosticat pel Govern de Pedro Sánchez, però dues dècimes més del que es preveia a la tardor. Segons Brussel·les, l’economia espanyola també es mantindrà entre les millors el 2022, amb un creixement del 5,3%, a mesura que les restriccions s’eliminin i la recuperació del turisme cobri impuls. Aquestes previsions s’assemblen a les que va fer recentment el Fons Monetari Internacional (FMI), que va refredar les seves estimacions per a Espanya enguany, però la va col·locar també al capdavant del rebot aquest exercici.

La nova anàlisi de l’executiu comunitari confirma que l’enfonsament econòmic de l’any passat va ser finalment inferior a l’avançat fa tres mesos, quan la Comissió va augurar una caiguda del 12,4%. El motiu, el fort rebot durant el tercer trimestre de 2020 després de la contracció sense precedents provocada per la pandèmia de coronavirus durant la primera meitat de l’any. A més, encara que des d’agost Espanya també va adoptar mesures de contenció per a frenar l’augment dels contagis, van ser menys severes que les d’altres grans països de la UE. Això va permetre a Espanya mantenir-se en terreny positiu amb un creixement del 0,4% en l’últim trimestre que va contenir l’enfonsament a l’11% del PIB.

Grans desafiaments

Un dels grans desafiaments dels pròxims mesos serà el mercat laboral i la situació de les empreses. Els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i les mesures de liquiditat, que romandran en vigor almenys fins a mitjan 2021, han ajudat i continuaran ajudant a mitigar les pèrdues de llocs de treball i a esmorteir el dany de la crisi a la capacitat productiva. No obstant això, la Comissió constata riscos per un possible augment de les insolvències empresarials en els sectors més afectats per les restriccions.

Això, alerten, «podria portar a un augment de l’atur i com a resultat reduir la capacitat productiva», assenyala l’informe. Es tracta, segons van explicar fonts europees, d’un «risc important» per a Espanya degut «al fet que hi ha moltes pimes amb menys capacitat de reacció a xocs negatius».