L'avançament del curs escolar fa baixar les reserves turístiques de setembre | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

L’avançament del curs escolar fa baixar les reserves turístiques de setembre

  |   Novetats

Diari de Girona. L’ocupació d’hotels, càmpings i apartaments turístics serà més baixa que en anys anteriors durant la primera quinzena de setembre perquè les famílies catalanes amb nens ja no podran fer les estades que normalment feien en aquestes dates.

Ja ho havien avisat des del sector. Des de l’inici de la temporada d’estiu explicaven que la primera setmana de setembre no seria tan bona com en anys anteriors. I els pronòstics s’han fet realitat. Hotels, càmpings i apartaments turístics tindran una ocupació més baixa que en anys anteriors durant les dues primeres setmanes de setembre, abans de la Diada. Tot això, perquè les famílies catalanes que tradicionalment marxaven uns dies de vacances durant les primeres dates del mes ja no ho podran fer a causa del precoç inici del curs escolar. Enguany donarà el tret de sortida el pròxim 5 de setembre, a diferència d’altres anys, quan començava després de la Diada.

Alguns pares i mares treballen tot l’agost i no comencen vacances fins al setembre. Ara, però, les vacances dels pares se solapen amb l’inici del curs escolar, que s’ha avançat una setmana. Això ha provocat que algunes d’aquestes famílies no puguin anar a allotjaments turístics a passar uns dies, com feien altres anys. I és que, històricament, la primera setmana de setembre «era una bona setmana», contava Miquel Gotanegra, president de l’Associació de Càmpings de Girona. «El càmping, tradicionalment, és l’allotjament més estimat per les famílies amb nens», continuava relatant, però, ara, «serà una setmana molt més fluixa» que en anys anteriors. «El fet que hi hagi una setmana menys no ens ajuda», també afirmava Gotanegra.

Aquesta davallada no només es notarà als càmpings, també ho farà en els altres establiments turístics. Esther Torrent, presidenta de l’Associació turística d’apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona també afirmava que en el cas d’aquests habitatges, el públic, a principi de setembre comença ser estranger. Però també explica que «l’embranzida forta de l’agost» de les famílies catalanes «s’allargava fins a la primera setmana de setembre». Ara, «hem perdut tot aquest públic de vacances en família», lamentava. Torrent, també dona xifres d’aquesta baixada, i si el 2021 durant la primera quinzena de setembre hi va haver un 45% d’ocupació en els apartaments turístics, aquest any es preveu més baixa, al voltant del 35 i 42%.

En el cas dels hotels, «el setembre serà fluixet», deia Marina Figueras, portaveu de la Federació d’Hostaleria. Tot i així, també explica que la sortida «ha estat progressiva» i que aquesta setmana «encara queden algunes famílies». En canvi, la setmana que ve es donarà pas a parelles, grups d’amics o públic sènior, que ocuparà el lloc de les famílies que, «normalment quedaven fins la Diada». Això no obstant, les famílies catalanes que es quedaven fins a mitjans de setembre «han hagut d’organitzar-se» d’una altra manera. En canvi, les famílies estrangeres, històricament, ja no es deixaven veure pels diferents establiments turístics gironins durant els primers dies de setembre, ja que a països com França o Gran Bretanya el curs escolar comença, habitualment, entre els primers dies de setembre.

Una bona temporada

Tot i que els primers dies de setembre no seran tan bons com temporades anteriors, els diferents establiments turístics estan contents amb l’ocupació d’aquest any. En el cas dels apartaments turístics, sobretot, destaquen la bona la «pretemporada», els mesos de maig i juny. I també consideren que el juliol va ser «extraordinari» perquès es va arribar o, fins i tot, superar a les xifres d’ocupació d’abans de la pandèmia, afirmava Esther Torrent.

Hotels i càmpings també declaraven que els mesos de juliol i agost havien estat bons, després de dos anys amb restriccions a causa de la Covid-19. Tot i així, s’ha d’acabar d’esperar per veure com acaba aquesta temporada turística, ja que hi ha establiments que l’allarguen fins al pont d’octubre, depenent també del clima.