L'Arqueològic de Banyoles s'adapta als nous temps | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

http://www.elpunt.cat

L’Arqueològic de Banyoles s’adapta als nous temps

  |   Novetats
El Punt. El museu de la demarcació que té més peces al seu fons les mostrarà amb mitjans digitals i interactiu.  Es vol reforçar el seu paper de referent per visitar els jaciments de l’entor

L’estiu de l’any vinent, si no hi ha res de nou, s’estre­narà la remo­de­lació del Museu Arqueològic Comar­cal de Banyo­les (MACB), el cen­tre museístic de les comar­ques de Girona que té el fons més extens. Cul­mi­narà d’aquesta manera un procés ini­ciat el 2006, quan l’arqueòleg Pere Castañer va pre­sen­tar un pro­jecte museològic a par­tir del qual s’han anat fent obres a l’edi­fici, per fases. Jun­ta­ment amb el que s’està exe­cu­tant en clau arqui­tectònica (vegeu l’arti­cle de la pàgina següent), el gran canvi al MACB es notarà sobre­tot en la manera de pre­sen­tar les peces (la muse­o­gra­fia), un repte en el qual està tre­ba­llant Varis Arqui­tec­tes (Dani Frei­xes, Eulàlia González i Vicenç Bou), l’equip que va gua­nyar el con­curs cor­res­po­nent, con­vo­cat per l’Ajun­ta­ment. Tot i que no serà fins a l’estiu que el pro­jecte estarà enlles­tit, ja n’han expli­cat les línies mes­tres, entre les quals des­ta­quen la uti­lit­zació de recur­sos audi­o­vi­su­als interac­tius i el fet que el visi­tant podrà esco­llir entre diver­sos nivells d’expli­cació, pen­sant en la tipo­lo­gia hete­rogènia d’usu­a­ris que es pre­veu que ha de tenir el museu, des de grups fami­li­ars fins a esco­lars, pas­sant per uni­ver­si­ta­ris i turis­tes. Per tant, es deixa enrere el for­mat clàssic d’acu­mu­lació de vitri­nes here­tat dels ini­cis del cen­tre, fun­dat a la dècada dels trenta.

L’ésser humà i l’entorn

El relat tindrà com a fil con­duc­tor l’adap­tació de l’ésser humà en un entorn lacus­tre i res­se­guirà el pas­sat de la comarca, des del paleolític fins a l’edat mit­jana, trac­tant la natura, l’eco­no­mia i la vida social i quo­ti­di­ana d’aques­tes eta­pes històriques, així com les cre­en­ces impe­rants. Hi haurà també espais dedi­cats a expli­car la història de l’edi­fici (la Pia Almoina, una impo­nent cons­trucció gòtica), dels jaci­ments, de les col·lec­ci­ons del museu (hi ha unes 8.000 peces inven­ta­ri­a­des, d’entre unes 900.000 peces i frag­ments) i de l’arque­o­lo­gia al Pla de l’Estany, que és una comarca espe­ci­al­ment fructífera en jaci­ments. Si bé ja ho era fins ara, amb la reforma es pretén reforçar el paper de clau de volta que té el museu en relació amb aquests jaci­ments (prin­ci­pal­ment la Draga, Vilauba, les coves de Serinyà i Incar­cal) i també com a pos­si­ble punt de par­tida per a visi­tes als tres pri­mers recin­tes esmen­tats, pen­sant en grups esco­lars i el turisme cul­tu­ral.

La Draga

El poblat neolític de la Draga (fa 7.000 anys) s’ha con­ver­tit en un dels proveïdors prin­ci­pals del museu. Des­co­bert arran de les obres pels Jocs Olímpics del 92, s’ha con­ver­tit en el jaci­ment neolític més impor­tant del sud d’Europa, d’on han extret unes 1.500 peces de fusta, de les quals 600 cor­res­po­nen a pilars de les caba­nes. L’assen­ta­ment està reproduït en el seu emplaçament i, a banda d’exca­va­ci­ons pro­gra­ma­des, s’hi fan acti­vi­tats didàcti­ques.

Vilauba

D’aquest jaci­ment cor­res­po­nent a una explo­tació agrícola d’entre els segles II aC i VII pro­ve­nen la majo­ria de les peces d’època romana del MACB. Amb les estruc­tu­res del jaci­ment i les peces extre­tes, es narra la vida quo­ti­di­ana i les acti­vi­tats rurals d’aquells segles a la comarca. Els dar­rers anys s’ha anat equi­pant per a les visi­tes didàcti­ques.

Serinyà

Les coves de Serinyà són un pou de conei­xe­ment sobre la pre­història. Ja van estar habi­ta­des per recol·lec­tors i caçadors nòmades. Pri­mer, els pre­ne­an­der­tals, ara fa uns 200.000 anys, i, poste­ri­or­ment, pels nean­der­tals, fa entre 90.000 i 39.000 anys. Al recinte, s’hi fan visi­tes guia­des i hi ha un cen­tre d’inter­pre­tació. També s’hi pro­gra­men acti­vi­tats que recreen la vida quo­ti­di­ana dels que hi van viure.

En menor quan­ti­tat, el fons del MACB dis­posa també de peces del mones­tir de Sant Esteve, dels cas­tells de Palol i Espo­nellà, la bòbila d’Ermedàs i de dife­rents indrets del cen­tre de Banyo­les.

El museu es va obrir el 1933. El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) es va cuidar de dirigir-lo fins al 1983, quan va passar a mans municipals. El CECB hi va establir la seu fins que l’any passat es va traslladar al Tint –un altre edifici medieval– arran d’un conveni amb l’Ajuntament. Durant uns anys, aquest característic edifici va donar cabuda a l’Escola d’Arts i Oficis i a l’Arxiu Històric, situat actualment al monestir de Sant Esteve.