La xifra d'ocupats a Espanya supera per primera vegada els 20,9 milions | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

La xifra d’ocupats a Espanya supera per primera vegada els 20,9 milions

  |   Novetats
Mai abans hi havia hagut 20,9 milions d’ocupats en l’economia espanyola. El llistó dels 20,9 milions de cotitzadors es va batre per primera vegada el mes de març, amb l’empenta de l’ocupació en l’hostaleria i el comerç que va impulsar la Setmana Santa. Segons les dades del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions publicades ahir, l’afiliació mitjana va guanyar 193.585 cotitzadors al març, de manera que el conjunt del mes va tancar amb una xifra total de 20.901.967 ocupats en la denominada sèrie original, que és la que serveix de referència. Són 525.414 treballadors més que fa un any (el 2,6% més). Les pluges que han acabat aigualint les excel·lents perspectives amb què l’hostaleria esperava la Setmana Santa no han impedit tancar el segon millor mes de març de la sèrie històrica.

Alhora, l’atur registrat a les oficines d’ocupació es va reduir en 33.405 persones el mes de març i va quedar situat en 2.727.003 persones, la xifra més baixa des de març del 2008, segons les dades que van ser publicades ahir pel Ministeri de Treball. Des del PP s’ha tornat a incidir en el fet que les dades de l’atur estan “dopades” per la figura dels treballadors amb contractes fixos discontinus, “més de 700.000 persones que treballen unes hores al mes i desapareixen dels registres” de l’atur, segons va expressar el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado.

Des del Govern central, el secretari d’Estat de Treball, Joaquín Rey, i el de Seguretat Social, Borja Suárez, van reiterar que la comptabilització estadística dels fixos discontinus no ha canviat i és la mateixa que s’aplicaven els governs del PP, i que l’únic que s’ha modificat és la seva més gran protecció social. Rey es va referir a les dades aportades recentment per la vicepresidenta Yolanda Díaz, segons les quals, del total de 770.589 treballadors fixos-discontinus en el quart trimestre del 2023, uns 120.000 es mantenen al mes inactius (55.300) o aturats (64.000), el 15% del total d’ells.

El llistó dels 21 milions

En tot cas, els contractes fixos discontinus no alteren la xifra rècord d’afiliats a la Seguretat Social: només estan donats d’alta els que treballen. Al març, no s’ha aconseguit encara batre la simbòlica marca dels 21 milions d’ocupats, tot i que el registre sembla estar a l’abast de la mà. De fet, en la denominada sèrie desestacionalitzada de l’estadística d’afiliació sí que s’ha aconseguit superar tan preuada marca. “Espanya arriba per primera vegada en la història als 21 milions d’afiliats a la Seguretat Social”, afirma el comunicat emès pel Ministeri d’Inclusió, que va triar prendre com a referència la sèrie desestacionalitzada de les dades, en lloc de la sèrie original, que és la que habitualment serveix de referència.

D’una manera o una altra “al març l’afiliació marca registres històrics”, tal com assenyala al comunicat la ministra Elma Saiz. “S’accentua el canvi estructural que ha suposat la reforma laboral, amb un impuls dels llocs de treball dels sectors amb més qualitat”, afegeix la titular de Seguretat Social. “La xifra de dones afiliades és la més alta de la sèrie, amb gairebé 10 milions de dones treballant, el 47,35% del total”, remarca. En concret, al març, es van registrar 9.896.150 afiliades, 297.948 més que el mateix mes del 2023, fet que suposa que més de la meitat de l’ocupació creada l’últim any correspongui a dones (el 56,7%).

Efecte de la Setmana Santa: 1.984 aturats menys a Catalunya

Catalunya va ser la tercera comunitat autònoma on més va augmentar l’ocupació en un mes de març marcat per l’activitat turística de la Setmana Santa, per darrere d’Andalusia i les Balears. El nombre d’afiliats a la Seguretat Social va guanyar 32.548 nous cotitzadors a Catalunya durant el mes de març, fins a sumar un total de 3.731.081 ocupats, segons les dades publicades ahir pel Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. El 17% dels 193.585 afiliats que va sumar el mes de març arreu del país es van concentrar a Catalunya. Alhora, l’atur es va reduir en 1.984 persones, fins a quedar situat en 344.389 aturats registrats a les oficines d’ocupació. L’atur a Catalunya va descendir al març sobretot en el sector serveis (-1.956 aturats) i, en menor mesura, en la indústria (-348) i l’agricultura (-31 aturats), mentre que va augmentar en el col·lectiu sense ocupació anterior (293). l per sexes, les dones van representar el 57,1% dels aturats a Catalunya, amb un total de 196.709 dones sense feina.