La UE acorda el passaport Covid-19 per facilitar els viatges aquest estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

GRAFCAT2207 El Prat de Llobregat (BARCELONA).- Aspecto de las obras de mejora del dique sur de la Terminal 1 del Aeropuerto de Barcelona, iniciadas en 2018 y acabadas dentro del plazo máximo de ejecución y que han supuesto una inversión total de 48 millones de euros. EFE/Quique Garcia 4651#Agencia EFE

La UE acorda el passaport Covid-19 per facilitar els viatges aquest estiu

  |   Novetats

El Punt. El nou certificat entrarà en vigor l’1 de juliol com a màxim. Les PCR no seran gratuïtes, però Brussel·les destinarà 100 milions d’euros per cofinançar-les.

La Unió Europea dona llum verd al nou passaport sanitari, que entrarà en vigor com a màxim l’1 de juliol. Després de setmanes de negociacions, el Parlament Europeu i els estats van tancar ahir un acord sobre aquest salconduit que pretén facilitar els viatges aquest estiu i salvar la temporada turística. Es dirà Certificat Digital Covid-19 de la UE, tal com demanava l’Eurocambra, i permetrà demostrar la vacunació, haver passat la Covid-19 o ser negatiu.

Els ciutadans hauran de demanar els certificats que ho acreditin i els podran imprimir o guardar en l’aplicació mòbil el seu país. Aquests documents tindran un codi QR que la policia o les línies aèries validaran amb una aplicació de verificació. Aquesta eina quedarà restringida a les autoritats competents.
En principi, amb el passaport Covid-19, els vacunats s’estalviaran les PCR i la resta no es veuran obligats a fer quarantena si presenten un test o una prova d’haver superat el virus. Ara bé, els governs europeus s’han reservat el dret a reimposar restriccions sanitàries si són “necessàries” i “proporcionades” per controlar la pandèmia.
Tot i que era la principal reivindicació del Parlament Europeu, finalment les PCR no seran gratuïtes, el que representa una “discriminació econòmica” per als no vacunats, segons la cambra. Per compensar el revés, la Comissió Europea destinarà 100 milions a cofinançar els tests a les persones que s’hagin de desplaçar més sovint.
També han quedat fora de l’acord les proves d’anticossos. Si bé els eurodiputats volien que es pogués fer servir per demostrar que s’ha superat el virus, la manca de suport científic ha xafat aquesta aspiració.

Ahir mateix l’ECDC qüestionava aquests tests i apostava per excloure’ls del passaport sanitari perquè “no poden descartar” que una persona estigui infectada en el moment del viatge.

Ratificació el juny

L’acord d’ahir estableix que el passaport serà aplicable a partir del pròxim 1 de juliol. Fonts pròximes a la reunió asseguren, no obstant això, que aquest és el límit màxim per posar-lo en marxa un cop l’Eurocambra hagi ratificat la legislació la primera setmana de juny.

Tanmateix, ahir l’eurodiputat del PSOE Juan Fernando López Aguilar es mostrava pessimista sobre la possibilitat que algun país el comenci a fer-lo servir abans perquè, en general, els estats volen tres setmanes de marge.