La transformació del sector turístic | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Lloret. Vistes general ambient platges. Platges plenes de turistes i no turistes a Lloret

La transformació del sector turístic

  |   Novetats

El Punt. ESTHER TORRENT – PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ TURÍSTICA D’APARTAMENTS COSTA BRAVA-PIRINEU DE GIRONA. Aquests dies s’està parlant molt de la transformació del sector turístic, com si fos quelcom que hagués d’esdevenir necessàriament després del sotrac que ha suposat la pandèmia. Sí i no! Haurem de prendre nota d’algunes coses que ens ha deixat l’episodi dels últims mesos, sobretot pel que fa als canvis en els hàbits dels visitants per anar adaptant el nostre sector a la nova realitat; però també cal dir que n’hi ha moltes d’altres que ja es venien preparant i fent i que ara s’han esdevingut elementals per seguir en la línia d’un turisme sostenible, responsable i equilibrat.

En concret, el sector dels apartaments i habitatges d’ús turístic fa anys que està immers en un procés per anar transformant els sistemes de treball cap a un model més tecnològic i, en conseqüència, més eficient. També fa temps que treballa per enfocar les empreses cap a una línia cada vegada més sostenible i els allotjaments cap a un model no massificat, de qualitat i diferenciat.

Cal continuar avançant en l’excel·lència del sector i per això des de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, conjuntament amb Federatur, la UdG i la Generalitat, estem ultimant els detalls per posar en marxa el certificat de qualitat de gestors d’habitatges d’ús turístic (HUT), que servirà perquè les empreses puguin fer una autoavaluació d’allà on són i saber en què han de millorar. Aquest certificat és una clara aposta per la sostenibilitat de les empreses i els allotjaments.

En aquesta etapa postpandèmica estem veient com molts viatgers continuen buscant destinacions més properes i menys massificades i que s’està recuperant el turisme estranger. I cada vegada són més els que fan els seus descansos o escapades fora dels mesos de juliol i agost. Això, unit a l’increment del turisme sènior, sobretot del nord d’Europa, fa que comenci a ser una realitat la tan reclamada desestacionalització. Un altre fet que estem observant és que s’estan allargant les estades, la qual cosa fa més sostenible l’activitat en termes econòmics i mediambientals. El repte per a aquesta temporada és arribar als nivells d’ocupació del 2019. Les dades ens conviden a ser optimistes, però la situació macroeconòmica ens fa ser prudents. Des d’ATA continuarem treballant per oferir un servei de gran qualitat als nostres visitants i perquè aquesta eufòria postpandèmica no decaigui i es mantingui. El turisme ha de continuar sent el gran motor econòmic perquè del sector en depenen moltes famílies i el conjunt del territori. Per això, cal que els governs actuïn amb celeritat i amb mesures efectives contra la preocupant evolució de l’economia.