La inflació creix a Girona i anar a comprar és un 9,6% més car que fa un any | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

La inflació creix a Girona i anar a comprar és un 9,6% més car que fa un any

  |   Novetats

Diari de Girona. L’IPC interanual repunta fins al 2,3% a les comarques gironines durant el mes d’agost. Els salaris dels gironins pugen per sota de la mitjana catalana i espanyola.

Els preus continuen a l’alça a les comarques gironines i tanquen l’agost amb un increment de set dècimes, segons recullen les dades que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

A la demarcació, sobretot, al llarg de l’agost els preus o bé han anat a l’alça o bé s’han mantingut. Del conjunt de productes i serveis que fixen l’IPC, n’hi ha molt pocs que hagin anat a la baixa.

Com ja és habitual, els aliments son protagonistes per una pujada del preu. Durant el darrer mes el menjar s’han encarit un 0,4%. Un augment que ha estat sostingut durant l’estiu (al juliol, l’alça va ser també del 0,4%; i al juny, del 0,5%). Omplir la nevera dels gironins, ara mateix, costa fins a un 9,6% més que fa un any. Tot i l’encariment, aquest és el primer cop en molts mesos que la xifra baixa per sota dels dos dígits (perquè fins ara, els augments superaven el 10%).

«Estem convençuts que el tema de la pujada dels aliments és un assumpte que hauria de ser prioritari pel govern i que s’haurien de prendre mesures clares i directes contra aquestes empreses que el que estan fent és negoci. Estan fent el traspàs de l’encariment d’algunes matèries directament al preu final perquè ells no tinguin perjudici o inclús guanyin més diners», denuncia el secretari general d’UGT a les comarques gironines, Maxi Rica.

Per la seva banda, Belén López, secretaria general de CCOO a Girona, considera que «calen mesures més valentes». López demana «mantenir ajudes com el tema del transport i la limitació dels preus del consum, sobretot dels aliments». «Crec que la cistella de la compra és una de les coses que en aquests moments més està augmentant la carestia de la vida i posant en situació de risc les llars treballadores», afegeix.

A més, l’increment dels carburants també es deixa notar. Sobretot, en els preus del transport i del lloguer de vehicles, que durant l’agost s’han encarit un 2,9% i un 3,8% respectivament. De totes maneres, però, l’alça dels combustibles encara no trastoca la mitjana del paquet on s’inclouen els carburants (i que també agrupa la llum i el gas).

Durant l’agost, els preus d’aquest paquet han registrat una baixada, tot i que tímida, concretament del 0,3%. Tanmateix, en comparació amb ara fa un any, el grup format per electricitat, gas i altres combustibles és fins a un 33,5% més barat. S’ha de tenir en compte, però, que els increments de l’electricitat i el repunt dels combustibles van traduir-se en un augment del 0,5% i de l’1,3% els mesos de juny i juliol.

En paral·lel, també perquè s’està al pic de la temporada turística, aquest agost també han anat a l’alça els preus dels paquets turístics (+3,5%) o el dels hotels i restaurants (+0,5%). Altres productes i serveis que s’han apujat han estat els articles de cura personal (+1,5%), l’oci i la cultura (+0,6%) o els lloguers (+0,1%). De fet, a les comarques gironines, arrendar un pis ara costa un 4,3% més que fa un any.

Segons recullen les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, dins els grups que s’han mantingut invariables hi ha el vestit i el calçat, l’ensenyament o les comunicacions. I a l’altra banda de la balança, és a dir, dins aquells productes que

han baixat de preu, s’hi troben els llibres i articles de papereria (0,7%), les begudes no alcohòliques (-0,7%), el tèxtil per a la llar (-0,4%) i els articles de jardineria (-0,3%).

A l’hora de decantar la balança, els encariments pesen més. I això fa que l’IPC interanual torni a enfilarse més amunt del 2%. Després de tancar el juny a l’1,4%, i d’augmentar lleugerament fins a l’1,5% al juliol, ara aquest índex tanca l’agost al 2,3%.

Repunt a Catalunya

L’Índex de Preus de Consum (IPC) ha repuntat dues dècimes a l’agost a Catalunya i s’ha situat en el 2,5% en comparació amb el mateix mes de l’any passat. D’aquesta manera, la inflació encadena dos mesos consecutius a l’alça. Els aliments s’han situat un 9,5% més cars que fa un any, una xifra sis dècimes inferior a la taxa del mes passat (10,1%). Es tracta de la variació interanual més baixa des del maig del 2022. Pel que fa a l’indicador mensual, en comparació amb el juliol el preu ha repuntat un 0,1%.

Pimec alerta que l’encariment dels aliments i les matèries primeres «s’està traslladant» a la resta de sectors. Després de conèixer les dades de l’IPC del mes d’agost, la patronal de les petites i mitjanes empreses avisa que «no s’està contenint» la inflació subjacent i pronostica que l’indicador «podria repuntar» el mes de setembre. «Els efectes de segona ronda no s’estan revertint», defensa Pimec en un comunicat, avisant de la possibilitat que l’encariment dels preus es traslladi entre productes i alimenti encara més l’espiral inflacionista. Per tot plegat, la patronal insisteix a estendre la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics a la carn i el peix perquè creu que la mesura tal com està actualment «pràcticament no s’ha notat».

La pujada de l’oli

A Espanya la inflació ha escalat tres dècimes el mes d’agost, fins al 2,6%, segons les dades de l’INE, que confirmen l’indicador avançat que va anticipar el mateix organisme el 30 d’agost passat. Pel que fa al mes de juliol, l’IPC ha pujat a l’agost el 0,5%, en taxa mensual.

L’encariment dels carburants i combustibles, els preus dels quals han pujat un 5% respecte al mes de juliol, s’han convertit en el principal factor que ha fet repuntar la inflació a l’agost per segon mes consecutiu, des del mínim anual de l’1,9% anotat al juny. Si es comparen amb el mateix mes de l’any passat, els preus dels carburants s’han situat a l’agost en un nivell el 3,8% per sota respecte dels que existien el 2022. L’encariment mensual de carburants i combustibles del 5% del mes d’agost és el més elevat des del gener del 2023, quan els preus van pujar el 9,5% per la desaparició del descompte dels 20 cèntims per litre que havia disposat el govern.

L’oli d’oliva també ha contribuït al repunt de la inflació, amb una pujada mensual del 8,7% que fa que el litre sigui ara el 52,5% més car del que ho era fa un any.

El grup d’aliments i begudes no alcohòliques, per la seva banda, ha anotat una pujada mensual del 0,2, cosa que deixa en el 10,5% la seva inflació anual, tres dècimes per sota respecte al 10,8% del juliol, i per sota el sostre del 16,6% a què es va arribar al febrer.

La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics en funcions, Nadia Calviño, va destacar ahir que les dades definitives de l’IPC d’agost constaten que la inflació s’ha mantingut per sota del 3% i s’ha moderat la dels aliments.

«Espanya es consolida com l’economia europea amb més creixement i menor inflació, cosa que beneficia la competitivitat de les nostres empreses i també el poder adquisitiu dels salaris», va subratllar Calviño.