La inflació baixa una dècima al desembre i acaba l'any en el 3,1% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La inflació baixa una dècima al desembre i acaba l’any en el 3,1%

  |   Novetats

Diari de Girona. L’INE atribueix l’estabilització a que els aliments i begudes no alcohòliques han moderat els preus.

 La inflació es va situar en el 3,1% al desembre, una dècima per sota de la taxa anotada al novembre, segons la dada de l’Índex de Preus de Consum (IPC) avançada que va publicar ahir l’Institut Nacional d’Estadística (INE). L’organisme, que no donarà per definitiva la dada fins entrat el gener que ve, atribueix aquesta estabilització a que els aliments i begudes no alcohòliques han moderat els preus, davant la pujada que van registrar el desembre de l’any anterior.

Aquest IPC suposa, en definitiva, una nova moderació del nivell general de preus, després de dos tancaments d’any, el 2021 i el 2022, molt negres per a les economies de les famílies i les llars. Ara, mercats i experts donen per fet que els preus tendeixen a la normalització. «No podem afirmar encara que s’hagi de produir un descens, almenys en el sector dels aliments, però sí de certa estabilització», va destacar el professor del departament d’Economia, Finances i Comptabilitat d’Esade, Pedro Aznar.

També l’electricitat, els preus de la qual augmenten menys que el desembre del 2022, ha influït en aquesta moderació de l’IPC. En sentit contrari, assenyala l’INE, destaquen els carburants, els preus dels quals disminueixen, però amb menys intensitat que l’any anterior. En el cas de la cistella de compra, el factor que ha conduït a l’estabilització ha estat la baixada dels preus dels cereals, gràcies a la injecció que ha suposat l’entrada de gra de l’est d’Europa.

El Ministeri d’Economia, Comerç i Empresa va destacar que gràcies a les mesures adoptades pel Govern, «la inflació general i la subjacent mantenen el camí descendent, permetent que els salaris segueixin guanyant poder adquisitiu i les empreses espanyoles més competitivitat, fins i tot en el difícil context internacional». En concret, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent (l’índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) disminueix set dècimes, fins al 3,8%, la més baixa des del mes de març passat. Els preus de consum registren al desembre una taxa del 0,0% respecte el novembre, segons l’indicador avançat de l’IPC.

Poder adquisitiu

Els sindicats, per la seva banda, van assegurar que, si es confirmen les dades avançades ahir, els salaris el 2023 hauran guanyat poder adquisitiu. La responsable sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente, va destacar que la taxa d’inflació segueix sent alta i va recordar que la guerra d’Ucraïna segueix generant inestabilitat social i econòmica, per la qual cosa segueixen sent necessàries mesures que la continguin i ajudes extraordinàries que la pal·liïn.

La secretària confederal d’UGT, Patricia Ruíz, també va remarcar que la signatura de l’acord per a la negociació col·lectiva va apuntar a una «xifra adequada» pel que fa a la pujada salarial. «Si es confirmen les dades d’inflació, faran que es recuperi poder adquisitiu per als treballadors d’aquest país», va celebrar.

Tot i la rebaixa de l’IPC interanual, encara queda camí per recórrer per arribar a l’objectiu del 2% que va ser fixat pel Banc Central Europeu. I és que, tot i que hi ha hagut una millora, amb una reducció de 2,6 punts en l’últim any, les famílies i, sobretot, les llars vulnerables continuen tenint greus problemes econòmics. Per això el Govern va decidir en el Consell de Ministres de dimecres prorrogar uns mesos més el gruix de l’escut social.

L’IPC suposa una nova moderació del nivell general de preus després dels tancaments dels anys 2021 i 2022