La Guia Michelin reconeix Josep Roca i la cap de cuina de Les Cols, Martina Puigvert | Federació Hostaleria de Girona

Blog

imatge 2

La Guia Michelin reconeix Josep Roca i la cap de cuina de Les Cols, Martina Puigvert

  |   Novetats

Diari de Girona. El restaurant Disfrutar, de l’últim equip de caps de cuina d’El Bulli, obté la tercera estrella. La Cuina de Can Simón de Tossa de Mar perd el reconeixement que tenia des del 2001.

La Gala Michelin 2024 va entregar ahir a la nit quatre premis individuals, dos dels quals van recaure en referents de la gastronomia gironina: Josep Pitu Roca (El Celler de Can Roca), va ser reconegut com a millor sommelier guardó que s’entregava per primera vegada- i Martina Puigvert (Les Cols), guardonada amb el premi a la millor xef jove.

Roca va posar en valor «els cambrers de vins» i va dir que és una oportunitat de reconèixer «tanta gent vinculada al món de la sala». També va dedicar el premi, visiblement emocionat, a Daniel Redondo, el cap de cuina de Can Roca que va morir divendres passat.

Per altra banda, Martina Puivert, filla de la propietària Fina Puigdevall, va dedicar el guardó als seus pares per «haver-li mostrat un amor tan pur per a aquesta professió» i per la «llibertat» que sempre li donen en el restaurant. També es va comprometre a seguir protegint la professió i tots els que hi treballen.

Els altres premis individuals es van donar a Joan Carles Ibáñez (Lasarte) com a millor cap de sala i el basc Juan Mari Arzak, com a millor xef mentor per la seva llarga trajectòria.

Pel que fa als restaurants gironins, tots conserven les mateixes estrelles excepte la Cuina de Can Simón de Tossa de Mar, que la va perdre i es queda sense. La conservava des del 2021, quan la va rebre per primera vegada.

Per tant, durant el 2024 les comarques gironines continuaran tenint un sol restaurant amb tres estrelles Michelin, El Celler de Can Roca. Seguidament, Les Cols d’Olot, amb Fina Puigdevall al capdavant, el Miramar de Paco Pérez a Llançà i el Bo.tic d’Albert Sastregener a Corçà mantenen les dues estrelles que ja tenien. El Bo.tic és l’últim restaurant gironí que va passar d’una a dues estrelles.

Respecte als restaurants amb una estrella, la continuaran gaudint l’Aliança 1919 d’Anglès, el Castell de Peralada, Ca l’Enric de la Vall de Bianya, l’Empòrium de Castelló d’Empúries; el Massana de Girona; la Fonda Xesc de Gombrèn, els Tinars a Llagostera i les Magnòlies, a Arbúcies. Precisament, el xef de Les Magnòlies, Víctor Torres, va obtenir la primera estrella per al nou restaurant de Barcelona, Quirat. En total, a Girona hi haurà un restaurant amb tres estrelles; tres, amb dues i vuit, amb una.

D’altra banda, l’Empòrium va guanyar una «estrella verda» per la seva aposta per la gastronomia sostenible. Es tracta d’un guardó que identifica aquells restaurants que tenen una sensibilitat especial per la sostenibilitat. Cal destacar que l’establiment treballa només amb productes del seu municipi o de l’Empordà, a més d’altres iniciatives com ara la utilització de vaixella feta amb cristall reciclat. Aquestguardó també el té El Celler de Can Roca i Les Cols.

Finalment, com a novetats pel que fa a comarques gironines, el restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri va obtenir la distinció Bib Gourmand. En línies generals, els establiments amb aquesta distinció treballen tots els tipus de cuina i destaquen per la seva bona relació qualitat/preu, oferint un menú complet –per dinar o sopar– assequible a totes les butxaques. D’establiments amb aquesta distinció n’hi ha hagut 23 de nous, que sumen un total de 229 arreu d’Espanya.

Tres estrelles per al Disfrutar

Per altra banda, el restaurant Disfrutar de Barcelona va aconseguir la tercera estrella Michelin, només cinc mesos després que l’establiment fos erigit com el segon millor restaurant del món pel rànquing The World’s 50 best restaurants.

Al capdavant hi ha el rosinc Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, que van formar l’últim equip de caps de cuina del millor restaurant del món, El Bulli, fins que Ferran Adrià va decidir tancar-lo.

Un altre dels grans triomfadors de la nit va ser el cordovès Paco Morales, del restaurant Noor, que s’ha convertit, després d’Aponiente i Dani García, en el tercer

restaurant andalús que aconsegueix les tres estrelles Michelin.

Els altres dos grans protagonistes de la nit van ser els germans Carlos i Ignacio Echapresto, de Venta Moncalvillo de La Rioja, l’únic restaurant que ha passat d’una a dues estrelles Michelin aquest any.

En aquesta edició, la guia ha incorporat 31 nous restaurants amb una estrella, dos dels quals són a Catalunya, i concretament a Barcelona: el Quirat i el Suto.

La gala es va celebrar a Barcelona i va ser la primera edició en la qual no es va incloure Portugal. De fet, els restaurants guanyadors d’aquest país es faran públics el primer trimestre de 2024. L’objectiu va ser donar visibilitat a la capital catalana com a «font de talent gastronòmic i nucli de la tradició i la riquesa gastronomia catalana, que durant la seva història ha rebut contribucions culinàries de totes les civilitzacions del Mediterrani».

A banda de la cerimònia, es van utilitzar altres espais barcelonins per acollir esdeveniments previs a la presentació. És el cas del debat o la presentació dels xefs que van cuinar el sopar de gala. Els coordinadors van ser Jordi Cruz, Javier i Sergio Torres i Paolo Casagrande .