El govern preveu un PIB del 6% enguany i un 5,2% el 2022 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

780_0377_127946_da4d8315c464edc1067397aa8c1522cb

El govern preveu un PIB del 6% enguany i un 5,2% el 2022

  |   Novetats

El Punt. La taxa d’atur arribarà al 13,3% a final d’aquest exercici i no serà fins al vinent quan retrocedirà nou dècimes, fins al 12,4%. L’efecte de la Setmana Santa redueix la xifra de desocupats a l’abril.

El PIB creixerà enguany un 6% i un 5,2% el 2022 gràcies al relaxament progressiu de les restriccions de mobilitat i l’avenç de la vacunació contra la Covid-19, que, entre altres impulsos, es traduiran, per exemple, en un repunt en el consum. Així ho estima el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda, que ahir va publicar ahir la seva previsió per a l’escenari macroeconòmic de Catalunya per al bienni 2021-2022. Segons el departament, la represa es deixarà notar especialment a partir del segon semestre de l’any en curs, després de les importants caigudes del 2020 que van capgirar un cicle de sis anys de creixement sostingut.

Aquests càlculs, que preveuen que, en preus corrents, el PIB català assolirà el 2021 un volum total de 240.632 milions d’euros, 16.500 milions més que el 2020, estan “en línia”, segons la nota del departament, amb les dels principals organismes internacionals, que pronostiquen una recuperació a escala global. Al conjunt de la zona euro, per exemple, l’FMI espera un creixement més moderat, del 4,4%, mentre que per a l’Estat espanyol s’augura un augment del PIB del 6,4%. Tot, malgrat que no es descarten noves restriccions “puntuals” a causa de les noves variants del virus, ja que “ºla vacunació i els plans d’estímul fiscal facilitaran la recuperació”.

El relatiu optimisme dels experts del govern es basa també en el comportament “més favorable” del mercat laboral i del comerç amb l’exterior, per bé que, insisteixen, les previsions s’han d’interpretar “amb cautela”.

Entre els pronòstics menys falaguers hi ha el de la lenta recuperació del mercat de treball, ja que el quadre macroeconòmic no preveu un descens de la taxa d’atur fins l’any vinent, per bé que les previsions per al que queda d’any apunten a una recuperació de les hores treballadores (8,1%) i una represa més lenta de l’ocupació a temps complet, un 4,4%. La variació de l’ocupació que registra l’enquesta de població activa (EPA) quedarà estancada aquest 2021, ja que la revifalla del mercat consistirà bàsicament en la tornada a la feina dels treballadors acollits als expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i en general per la recuperació de les jornades mitjanes. De fet, per Economia, l’increment de la població activa després de la caiguda de l’any passat fa esperar un increment “moderat” de la taxa d’atur, fins al 13,3%. No serà, doncs, fins al 2022 quan els analistes suggereixen una millora de nou dècimes en la taxa que la deixarien en un 12,4%.

Dades de l’abril

Precisament ahir es van conèixer les dades de l’atur registrat del mes d’abril. La xifra de treballadors sense feina inscrits al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) es va reduir en 8.715 persones fins a un total de 497.185 desocupats. No obstant això, l’evolució interanual continua sent negativa, ja que el mes passat hi havia 29.375 persones aturades més que l’abril del 2020.

Els agents socials van alertar de la lentitud de la recuperació del mercat de treball, que “és lluny de revertir la situació de crisi” tot i la temporada de primavera i la relativa millora de l’abril, en bona part deguda als efectes de la Setmana Santa. Els sindicats CCOO i UGT van assenyalar el futur “incert” de les persones afectades per ERTO, mentre que, des del sector patronal, Pimec va expressar preocupació perquè l’atur derivat de la Covid-19 acabi sent estructural.