La festa de l'excel·lència | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

http://www.elpunt.cat

La festa de l’excel·lència

  |   Novetats

El Punt. Els segells de qualitat Girona Excel·lent mostren un sector viu, fort i bàsic per al bon moment de la cuina gironina.

Va ser al Mas Marroch de Vilablareix. La festa d’entrega dels segells de qualitat Girona Excel·lent que promou la Diputació de Girona va reunir dimarts de la setmana passada el bo i millor dels productors i d’algunes de les empreses del sector agroalimentari de casa nostra al restaurant dels germans Roca a Vilablareix. El Girona Excel·lent es va gestar el 2013 i l’any següent ja va entregar els primers reconeixements en forma de segell de qualitat. Era una manera de donar suport al sector i que aquest segell representés avantatges en la promoció dels productes, però també en el coneixement mutu dels productors i la possibilitat de treballar en xarxa. Que la idea era bona ho demostra que, en aquesta cinquena vegada que s’entreguen els bianuals segells de qualitat, s’hi hagin presentat 447 productes, 134 més que en la quarta convocatòria. D’aquests, es van atorgar segells de qualitat a 116 productes de 70 empreses. I amb un tret diferencial que el president de la Diputació, Miquel Noguer, va destacar: el fet que el jurat que atorga els segells de qualitat és format per autèntics entesos. En aquesta edició 43 tastadors i tastadores seleccionats pel gastropredicador Salvador Garcia-Arbós van fer els tastos dirigits per l’assessor gastronòmic Jordi Àvila i amb el cuiner Pep Nogué.

No deu ser fàcil fer tastos a cegues, ni organitzar el Girona Excel·lent com fa Carles Benítez. Van fer bé la seva feina i van elegir en les catorze categories en què es dividien aquesta vegada els segells: aigües minerals; arrossos; begudes locals; cafès i herbes remeieres; conserves i semiconserves; embotits; fruites seques; foie gras; galetes; gelats; làctics; olis d’oliva i vinagres; mel, i vins i vins generosos. Un acte rodó el del Mas Marroch, i un tastet final dels productes guardonats que va permetre la socialització fins a altes hores de la nit, quan la calor extrema ja havia afluixat.

Va ser el primer acte públic del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort. A casa, al poble on viu i del qual ha estat tants anys alcalde. Ell és ara el conseller de la vida, com es va qualificar, perquè en el seu departament es tracten els temes d’aigua, l’energia i l’alimentació, estava feliç. També va intervenir, clara i discreta, Maite Tixis, l’alcaldessa, i Joan Roca, l’amfitrió cuiner, que va destacar una cosa evident: si la demarcació de Girona, un territori petit, té 19 estrelles Michelin és gràcies als productes que els permeten oferir una cuina de primera. El cuiner va destacar també que la Gala Michelin que es va fer al Mas Marroch el 2016, torna aquest novembre a Barcelona i que en dos anys som regió mundial de la gastronomia. Poca broma.

“El producte de proximitat el sentim molt nostre per l’origen, la tradició i la qualitat; aquests productes són la base del nostre potencial i sense ells la cuina gironina no s’hauria erigit en una referència mundial”, va assegurar Miquel Noguer. Va ser una festa de l’excel·lència, amb productes excel·lents i que serveix per trencar el pessimisme d’un sector, d’un país, que a vegades creu que cau en la decadència, quan les xifres indiquen tot el contrari, com va voler remarcar el conseller Mascort.