La Diputació de Girona crearà la xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

diputació

La Diputació de Girona crearà la xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible

  |   Novetats

El Punt. Es tracta d’una aliança entre diversos actors per treballar per la sostenibilitat a les comarques gironines. El desenvolupament sostenible és un dels eixos estratègics del pla de mandat.

La Diputació de Girona presentarà properament la xarxa DDGI 2030 Demarcació Sostenible, una aliança per potenciar el desenvolupament sostenible juntament amb ajuntaments, els consells comarcals, el món de l’empresa, els sindicats, el tercer sector, la Universitat de Girona i el Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.

Aquest projecte promourà la sostenibilitat en les seves quatre vessants –mediambiental, social, econòmica i de bon govern– i proveirà els seus membres de formació, eines de planificació estratègica i sistemes de seguiment i avaluació. Ho va anunciar Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, en la Jornada per a la Implementació de l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), que va tenir lloc el divendres 10 de desembre a l’Auditori Palau de Congressos de Girona i en què van assistir un centenar de persones.

La jornada, organitzada per segona vegada per la Diputació de Girona, va constar de dues taules rodones en les quals es va debatre com treballar conjuntament per aconseguir objectius tan importants com la lluita contra el canvi climàtic, la fi de la pobresa, la garantia de la salut pública, el creixement sostenible i la pau.

En la primera taula, L’impuls de l’Agenda 2030 des del món local, hi van participar Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament Sostenible i Compra Pública de la Diputació de Girona; Núria Parlon, vicepresidenta de la Diputació de Barcelona; Carme Ferrer, diputada de la Diputació de Tarragona; Carles Gibert, diputat de la Diputació de Lleida, i Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de la Generalitat.

La segona taula, amb el títol Les aliances, element imprescindible per assolir els ODS, va estar formada per Quim Salvi, rector de la UdG; Anna Barnadas, secretària d’Acció Climàtica de la Generalitat; Joan Roca, xef d’El Celler de Can Roca i ambaixador de bona voluntat del Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament; Albert Carbonell, president del Clúster Èxit i del grup Mifas; Ainhoa Gea, directora d’ADOS Sostenibilidad y Clima, i Jordi López, tècnic de desenvolupament sostenible de la Diputació.

En acabar l’acte, el diputat Joan Fàbrega va destacar el procés intern que la institució està portant a terme per integrar els ODS a l’estratègia corporativa i que ha permès l’alineament de les 1.893 partides que formen el pressupost del 2022 a l’Agenda 2030.

Fons de compensació de CO2

La Diputació també ha iniciat el procés de compensació de les emissions de CO2 generades de forma indirecta i per això ha creat el Fons de Compensació de CO2, impulsat per les àrees de Compra Pública i Medi Ambient.

Mitjançant aquest fons, la Diputació engegarà projectes de reducció d’emissions amb els quals compensarà les emissions generades pels seus proveïdors externs. Gràcies a aquest fons, aquest 2021 ja s’ha iniciat la compensació de 20 tones de CO2.

Una diputació neta de carboni abans del 2050

Durant la jornada, el president de la Diputació també va anunciar l’objectiu d’arribar a les zero emissions generades abans de l’any 2050 amb la implementació d’una estratègia interna de mitigació, neutralització i compensació de les emissions de CO2. De fet, la institució ja ha compensat les emissions emeses durant els anys 2019 i 2020 per la seva flota de vehicles i maquinària, que han ascendit a un total de 550 tones.

Aquesta compensació s’ha portat a terme mitjançant la compra de crèdits d’emissions a l’Oficina del Canvi Climàtic de la Generalitat que es destinaran a projectes de reducció d’emissions. Pel que fa al consum d’energia elèctrica, el 100% de l’energia que consumeix la Diputació és neta, ja que prové de fonts renovables.