La Costa Brava no superarà l'impacte econòmic de la pandèmia fins al 2023 | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 1

La Costa Brava no superarà l’impacte econòmic de la pandèmia fins al 2023

  |   Novetats

Diari de Girona. L’economista Josep Oliver admet que l’economia gironina es frenarà però es resisteix a parlar de recessió.

Les comarques de la Costa Brava, l’Alt Empordà, el Baix Empordà i la Selva, no superaran l’impacte de la covid fins al 2023. Sobretot, pel pes que el turisme i els serveis tenen a les tres demarcacions gironines. És una de les conclusions que posa en relleu l’Anuari Econòmic Comarcal 2022 de BBVA, elaborat pel catedràtic d’economia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i director de l’estudi, Josep Oliver.

L’anuari econòmic analitza el creixement a partir del Valor Afegit Brut (VAB), un indicador que mesura la riquesa generada. Segons aquest índex, l’any passat les comarques gironines van créixer un 6,9%, tan sols per darrere de Tarragona, on la pujada va ser del 7,4%, i per sobre de la mitjana catalana (5,8%).

Pel que fa a les xifres, totes les comarques de la província de Girona registren un creixement del VAB, tanmateix, sortida de la crisi de la covid s’està fent a dues velocitats. Dins el primer grup s’hi troben el Gironès (+7,7%), el Pla de l’Estany (+7,2%), el Ripollès (+6,2%) i la Garrotxa (+5,9%). I dins el segon, el Baix Empordà (+7,4%), l’Alt Empordà (+5,9%) i la Selva (+6,7%). Segons detalla Oliver la dependència que les tres comarques de la Costa Brava tenen del sector de serveis, i més en concret del turisme, comporta que la seva recuperació sigui més lenta. En canvi, per contra, el pes de la indústria capgira la balança a favor de les altres demarcacions gironines. «Quan mires allò que està passant aquest 2022 al Gironès, al Pla de l’Estany o al Ripollès, ja es pot afirmar amb rotunditat que aquestes comarques ja han superat l’impacte de la covid», afirma el catedràtic d’economia. «En canvi, les altres encara hauran d’esperar-se fins ben entrat el 2023 per tancar l’esquerda de la pandèmia i superar-ne la ferida», detalla l’autor de l’informe del BBVA.