Instal·laran 12 dessalinitzadores per abastir el nord de la Costa Brava | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Instal·laran 12 dessalinitzadores per abastir el nord de la Costa Brava

  |   Novetats

Diari de Girona. Donaran servei a partir de juny i cobriran el 35% de la demanda de la zona. Els ajuntaments de Roses i Castelló celebren la decisió del Govern.

Catalunya preveu desplegar dessalinitzadores mòbils per garantir i reforçar el servei d’aigua a la població de les zones més afectades per la sequera. Quatre de les dessalinitzadores se situaran a la platja de Empuriabrava, altres quatre a la planta potabilitzadora d’Empuriabrava i les altres quatre a Roses. En total, costaran 10 milions d’euros que pagaran a mitges entre la Agència Catalana de l’Aigua i el Consorci Costa Brava.

La idea és que vuit d’elles estiguin a punt just a l’inici de l’estiu per a garantir el subministrament als veïns i turistes durant els pròxims mesos en pobles que en aquests moments estan en fase d’emergència 2. L’any anterior, ajuntaments com el de Port de la Selva ja van proposar mesures d’aquest tipus. No obstant això, ara és el Govern qui pren les regnes d’aquestes solucions, ja que aquestes dessaladores seran públiques.

El destí de l’aigua produïda a les dessalinitzadores instal·lades a Roses serà aquest mateix municipi, a través d’una connexió amb la xarxa de distribució en baixa. La resta de dessalinitzadores donaran servei als municipis que s’abasteixen des de l’ETAP Empuriabrava: Cadaqués, Llançà, Roses, Empuriabrava, Mancomunitat de Pau, Palau-saverdera, Vilajuïga, Garriguella, Pedret i Marzà, El Port de la Selva i Selva de Mar.

Es preveu que cada una de les 12 dessalinitzadores produeixi 1.000 m3 al dia. Aquesta producció cobrirà aproximadament el 35% de la demanda d’aigua de la zona d’abastament de la Costa Brava Nord del CACBG.

La resta de zones dels municipis de la Costa Brava, els de la zona centre i sud, tenen garantit el servei. Els municipis de la Costa Brava Centre s’abasteixen de la unitat Baix Ter, és a dir, de l’aigua provinent dels embassaments de Sau i Susqueda, i els municipis de la Costa Brava Sud, s’abasteixen de l’aigua provinent de la ITAM Tordera i l’ETAP Palafolls.

«Ara plogui més o no tant, aquest moviment del Govern evitarà tampoc de cara a la tardor que s’hagin de pujar el nivell de restriccions alhora que cada gota que caigui servirà per pujar el nivell dels embassaments», va assegurar ahir la portaveu del Govern Patrícia Plaja durant la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental

400.000€

de la Sequera.

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, va assegurar que el «Govern afronta l’emergència amb un full de ruta clar per a garantir que la poca aigua disponible duri més temps i en el mitjà i llarg termini, continuem treballant perquè el país estigui del tot preparat per afrontar les sequeres que vindran».

Satisfacció a l’Alt Empordà

Roses i Castelló d’Empúries van celebrar la instal·lació de dessalinitzadores mòbils als seus municipis i asseguren que és una «bona notícia» i que estan «contents» per la solució aconseguida.

En el cas de Roses, el regidor de Medi Ambient, Lluís Espada, afirma que l’actuació complirà amb dos objectius: per una banda, garantir l’aigua de boca per a tots els ciutadans de Roses, «tant els que hi viuen tot l’any com els que ens visiten», però també ajudarà a garantir «una temporada turística amb normalitat», tenint en compte la forta dependència d’aquest sector que té el municipi.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Castelló d’Empúries, Anna Massot, creu que la mesura els permet «avançar-se» a un escenari sense aigua amb l’objectiu de garantir l’abastament. «Celebrem que el conseller Mascort escoltés les nostres peticions de

« Aquesta actuació també ajudarà a poder garantir una temporada turística amb normalitat»

LLUÍS ESPADA

« «Celebrem que el conseller escoltés les nostres peticions de prioritzar dessalinitzadores en lloc de fer nous pous»

ANNA MASSOT

« Afrontem l’emergència amb un full de ruta per a garantir que la poca aigua disponible duri més temps»

DAVID MASCORT