Guardiola: «Una repetició electoral és un luxe que no ens podem permetre» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 1

Guardiola: «Una repetició electoral és un luxe que no ens podem permetre»

  |   Novetats

Diari de Girona. El president del Cercle d’Economia adverteix els polítics de la necessitat de dialogar per forjar majories i que cal explorar «totes» les opcions.

Diàleg i consens. El president del Cercle d’Economia, Jaume Guardiola, va aprofitar ahir el discurs inaugural de la 39a edició de la reunió anual d’aquest organisme per alertar: «Una repetició electoral és un luxe que no ens podem permetre». Després d’advertir de la transcendència de les pròximes eleccions europees i les de tardor als EUA, va destacar la importància de les celebrades a Catalunya, en les quals l’independentisme ha perdut força.

Davant el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, Guardiola va admetre que el 12-M ha donat com a fruit un Parlament fragmentat «que dificulta les majories, però que no haurien de ser impossibles» per afrontar reptes com la millora de la productivitat de l’economia espanyola i catalana, que, segons el seu parer, és el gran repte malgrat els bons indicadors macroeconòmics a curt termini.

Guardiola va posar com a exemple de la falta d’entesa la impossibilitat d’aprovar els pressupostos de la Generalitat per al 2024, que, entre altres coses, ha impedit finançar millors polítiques socials. I va recordar que en els últims anys les legislatures a Catalunya han tingut una durada mitjana de dos anys i mig, en comptes dels quatre previstos. «Una nova convocatòria electoral és un luxe que no ens podem permetre», va alertar. Segons el seu parer, ha arribat l’hora de «transaccionar i dialogar», ja que «el mapa electoral permet nombroses opcions i cal explorar-les totes».

Balanç de gestió

Aragonès, per la seva banda, va afirmar que l’economia catalana és més robusta que fa tres o quatre anys. «Deixarem el país molt millor del com el vam trobar», malgrat els conflictes geopolítics i la sequera, va dir davant un auditori d’empresaris i directius i davant el guanyador de les eleccions, Salvador Illa, líder del PSC, i expresidents com Artur Mas o José Montilla.

Va recordar que el producte interior brut (PIB) a Catalunya va créixer a un ritme interanual del 2,6% en el primer trimestre, amb una contribució important de la indústria. Malgrat això, va reconèixer que no s’ha de caure en l’autocomplaença, malgrat que hi ha menys atur i que s’han creat prop de 370.000 llocs de treball en aquesta legislatura, l’auge de la inversió estrangera i les exportacions i la recuperació del pols inversor de la Generalitat. En tot cas, va admetre la necessitat de millorar la productivitat. Un cop s’ha crescut, cal centrar-se «en la millora de l’eficiència», va sentenciar. Com a exemples en la política del seu Govern va posar l’aposta per l’FP o el fons de capital risc per a empreses tecnològiques. Va defensar el pas d’una economia terciaritzada a una altra amb més valor afegit i basada en la reindustrialització. Collboni, que va posar com a exemple la possibilitat de governar a Barcelona i que va reconèixer l’entesa amb ERC en determinades polítiques, va apostar per temps de «coratge i lideratge». També va alertar de l’auge de l’extrema dreta.

El repte a afrontar

Guardiola, que va aplaudir la decisió presa per Aragonès després de les eleccions i a qui va atribuir la normalització de les relacions del Govern català amb el Cercle, va insistir en el problema de la baixa productivitat. Aquest és el gran repte al qual s’enfronten les economies catalana i espanyola. Ja l’any passat el Cercle va advertir que Espanya perd terreny en termes de renda per càpita i que ha fet perdre molt del guanyat després de l’entrada en l’antic Mercat Comú el 1986. El baix creixement de la productivitat de l’economia, l’espanyola i la catalana, té com a origen el fet que han basat el seu creixement en sectors intensius en mà d’obra però menys valor afegit.

L’augment de la productivitat és clau per incrementar el benestar, perquè les empreses puguin pagar salaris més alts i es pugui redistribuir millor la riquesa, va afegir. «Hem de tenir una visió a llarg termini i un enfocament multisectorial», va explicar. Per això, va afirmar, durant les jornades es parlarà d’intel·ligència artificial, innovació, simplificació administrativa i «la inajornable reforma del sistema de finançament autonòmic». L’edició d’aquest any, la número 39 i que ha canviat d’ubicació respecte les dues anteriors, se centra en la pèrdua de pes de la productivitat respecte la mitjana de la UE. Aquesta és una de les preocupacions més grans recollides en la nota d’opinió en la qual el Cercle emmarca aquesta trobada anual, el lema de la qual és El món a prova, i en la qual alerta que, si no es prenen mesures, l’economia pot transitar cap a «la mediocritat».

Aquest és un dels missatges que pretenen fer arribar als polítics que participaran en aquestes trobades, que tancarà demà el president del Govern, Pedro Sánchez. Avui participa el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.