Excedent de pisos turístics al Barri Vell de Girona | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Girona. Foto de pisos turístics. L'Ajuntament canviarà el pla general per fixar un percentatge màxim per barris. Es pot anar al Barri Vell, carrer Ballesteries, Força...

Excedent de pisos turístics al Barri Vell de Girona

  |   Novetats

El Punt. L’equip de govern proposa regular HUT i llars compartides amb un canvi del pla general. El centre històric, amb 495, ja supera el futur límit d’habitatges turístics.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Girona, de Junts i ERC, prepara una modificació del pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per limitar al 15% el nombre de pisos turístics i llars compartides respecte del total d’immobles. Amb dades d’ahir, aquest percentatge ja se supera en el sector del Barri Vell i el Mercadal perquè hi ha 495 pisos turístics i llars compartides respecte d’un total de 3.287 habitatges, és a dir, un 15,06% del total.

El regidor d’Urbanisme i d’Activitats, Lluís Martí (Junts), va donar detalls ahir al matí de la voluntat de l’equip de govern, que durà al ple de dilluns que ve la proposta de modificació del pla general. El límit del 15% s’ha fixat després d’haver analitzat altres regulacions municipals d’HUT i interpretacions que han fet els tribunals superiors de justícia de l’Estat. Amb dades d’aquest mes, a Girona hi ha 764 habitatges d’ús turístic (HUT) i 18 llars compartides. Les llars compartides són habitatges on una persona empadronada lloga habitacions.

L’excepció

Els plans municipals, però, inclouen una excepció: al Barri Vell i al Mercadal es podrà superar el 15% de pisos turístics en cas de rehabilitació integral. Això vol dir que si un edifici es rehabilita i inclou un ascensor i facilita l’accessibilitat i l’habitabilitat, es podrà reservar la primera planta del bloc per a HUT.

La regulació que es vol implementar intenta evitar “la distorsió” d’aquests establiments en “l’accés al lloguer” i fer-ho compatible amb el fet que moltes famílies viuen del turisme. “És una regulació rigorosa, raonable i que no va en contra de cap activitat ni en contra del turisme.”

Martí es va referir en més d’una ocasió a l’Estudi de l’impacte dels habitatges d’ús turístic en el mercat del lloguer, encarregat per l’Ajuntament i que es va donar a conèixer el 2 de juliol del 2021. Aquell dia, l’alcaldessa, Marta Madrenas, va allunyar la possibilitat d’aplicar cap moratòria d’HUT. Martí va recordar que a Girona només el 50% dels títols que habiliten –les llicències demanades a la Generalitat per a pis turístic– funcionen com a pisos turístics.

La figura legal proposada és la modificació del pla general en el sector del Barri Vell i el Mercadal, que inclou, entre altres vies, els carrers Santa Clara i Nou. Coincidint amb aquesta modificació, l’equip de govern vol ajustar el pla general a decrets i normatives supramunicipals que afecten instal·lacions turístiques.

La hipotètica aprovació inicial de la modificació del pla general significarà “la pròrroga automàtica” de l’actual suspensió de noves llicències. Això vol dir que el consistori tindrà un any més de coll per materialitzar el canvi del pla general. El 18 de novembre del 2021 va entrar en vigor la moratòria, que afecta el Barri Vell i el Mercadal. A l’equip de govern li agradaria repartir “aquesta activitat en altres sectors, no només al rovell de l’ou”, va dir Martí. Ahir Guanyem va considerar la proposta “imprudent” perquè facilita que “s’agreugi la crisi d’habitatge a la ciutat”.

Protesta de fons

La roda de premsa d’ahir a la sala Miquel Diumé va coincidir amb una sorollosa protesta de personal municipal. Des d’abans de Fires, empleats esmorzen i fan fressa a la plaça del Vi per l’increment pactat en l’aprovació de la valoració dels llocs de treball (VLT). Ara la puja no s’aplicaria a uns 800 empleats, la majoria empleats de la brigada i de la policia.