Espanya supera per primera vegada la barrera dels 21 milions d'afiliats | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Espanya supera per primera vegada la barrera dels 21 milions d’afiliats

  |   Novetats

La Vanguardia. L’hostaleria aporta el 46% dels nous llocs de treball creats a l’abril.

L’evolució de l’ ocupació els últims mesos ja indicava que la superació dels 21 milions d’afiliats a la primavera estava cantada. Només faltava saber quan tindria lloc, i després d’un març en què es va vorejar aquesta fita, finalment ha estat a l’abril quan s’ha ultrapassat per primera vegada aquesta barrera psicològica. Ha estat amb claredat, s’ha tancat el mes amb 21.101.505 afiliats, gràcies a l’increment de 199.538 llocs de treball, el 46% dels quals procedents de l’hostaleria.

D’altra banda, les dades de l’atur també són positives, amb una reducció de 60.503 persones en l’ atur registrat, cosa que porta el total a 2,6 milions, el nombre d’aturats més baix des del setembre del 2008, és a dir, des d’abans de la crisi financera.

Si anem a pams, analitzant l’afiliació les dades són de rècord. No només se supera la barrera simbòlica dels 21 milions llocs de treball, sinó que en dos dies concrets fins i tot es van superar puntualment els 21,2 milions. A més, l’augment de les afiliacions del mes, aquests gairebé 200.000 nous llocs de treball, suposen un dels increments més elevats dels últims mesos d’abril, amb l’excepció de l’any passat, que va ser encara més alt. Un augment que es registra a pràcticament tots els sectors, però molt especialment en l’hostaleria. Són 92.000 nous llocs de treball en l’àrea turística i això malgrat que aquest any ni un sol dia de la Setmana Santa no ha quedat inclòs al mes d’abril. L’hostaleria és la gran protagonista, però no l’única, perquè altres sectors, com ara els considerats com de gran valor afegit (informació i comunicació, activitats professionals, científiques i tècniques) van sumar més de 8.000 afiliats. A més, en una àrea amb dificultats, com la manufactura, l’augment va ser de 6.000 treballadors.

Els 2,6 milions d’aturats registrats són la xifra més baixa des del setembre del 2008

Tot plegat dibuixa un context d’augment generalitzat de l’afiliació. És cert que es pot afegir un matís a aquest optimisme. I és que en termes desestacionalitzats, és a dir, separant l’efecte calendari, l’augment de 40.000 llocs de treball és positiu, però més reduït que el del febrer i el del març.

La creació d’ocupació és més pronunciada entre les dones, amb 103.000 noves afiliades, fet que suposa més de la meitat dels nous llocs de treball. Actualment les dones suposen el 47,4% del total de treballadors, el percentatge més alt mai registrat.

“A l’ ocupació ningú no li ha robat el mes d’abril”, va dir el secretari d’Estat d’ Ocupació, Joaquín Pérez Rey, parafrasejant Joaquín Sabina. Pérez Rey continua desant l’abril en un calaix, sense perdre’l de vista, perquè és un mes “magnífic”, segons el va qualificar quan va presentar aquestes dades. A una conclusió semblant arribava el secretari d’Estat de Seguretat Social, Borja Suárez, que va afirmar que “estem en un moment particularment dolç en l’evolució del mercat de treball”. També va destacar que l’increment de 200.000 afiliats és el més alt de tota la sèrie històrica dels mesos d’abril que no incloïen la Setmana Santa.

“A l’ocupació ningú no li ha robat el mes d’abril”, va dir Pérez Rey parafrasejant Sabina

Pel que fa a l’ atur, la reducció de 60.503 persones és considerable, però més baixa que la del mateix mes dels dos anys precedents, que van registrar descensos de l’atur de 73.000 i 86.000 persones respectivament. El mes passat, la caiguda va ser generalitzada, va tenir lloc a tots els sectors, tot i que amb especial incidència en els serveis, en els quals es va registrar el 70% del total de la reducció en números absoluts. Són 42.000 aturats menys en aquest sector, seguit a molta distància per la construcció, la indústria i l’agricultura.

El nombre total de contractes registrats a l’abril va ser d’1,2 milions, dels quals 559.000 (42%) van tenir caràcter indefinit. D’aquests contractes indefinits, el 40% van ser a temps complet; el 25%, a temps parcial, i el 35%, fixos discontinus.