Espanya s'acosta als 21 milions d'afiliats després d'una bona Setmana Santa | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Espanya s’acosta als 21 milions d’afiliats després d’una bona Setmana Santa

  |   Novetats

La Vanguardia. La meitat de l’augment de llocs de treball es concentra en l’hostaleria i el comerç.

Ha estat una Setmana Santa molt passada per aigua, però la pluja no ha impedit que el març s’hagi tancat amb uns resultats excel·lents en termes d’ocupació. Bones dades en general, ja que les xifres d’afiliació superen els 20,9 milions, nombre que fa un temps semblava que era impossible, i amb un dia estrella en particular, el Dilluns Sant, el 25 de març, en què per primera vegada es va superar la xifra de 21 mi­lions d’afiliats. Per ser exactes, en van aparèixer 21.002.836 al registre aquest dia.

El març ha rebut un impuls
addicional perquè incloïa tota la Setmana Santa. Per això també s’ha vist afavorida l’ocupació al sector turístic que proporcionen aquestes vacances, i que suposen l’obertura de la temporada preestiu, molt favorable a la creació d’ocupació.

En les dades del mes destaquen els 193.585 afiliats addicionals a la Seguretat Social, cosa que el converteix en el segon millor març de la sèrie històrica. Aquest increment li permet situar el nombre total d’afiliats molt a prop dels 21 milions; concretament, són 20.901.967 afiliats de mitjana del mes.

Un aval addicional a aquestes dades és que, si apliquem les xifres desestacionalitzades, és a dir, si suprimim l’efecte calendari i l’estacionalitat, aleshores la mitjana del març ja supera per primera vegada el sostre dels 21 milions d’afiliats. Se situa en 21.032.661.

L’acostament als 21 milions d’afiliats és una cosa que es veia a venir. La mateixa Seguretat So­cial ho va avançar als agents so­cials en una reunió fa dues setmanes, tot i que sense especificar dates precises de quan s’arribaria al rècord. Al març s’ha comprovat aquesta aproximació i la xifra es pot superar abans de l’estiu, ja que els pròxims mesos són tradicionalment molt positius per a l’ ocupació.

Els 193.000 ocupats més que al febrer són el segon increment més gran d’aquest mes de l’any, només superat pels 206.000 del març del 2023, i queda molt per sobre de la mitjana dels anys prepandèmia, quan entre el 2017 i el 2019 l’augment es va situar en uns 150.000 ocupats.

El març suma 193.000 nous llocs de treball, cosa que suposa el segon increment més gran d’aquest mes

Si s’examina per sectors, l’afi­liació creix en tots, però es nota especialment l’impacte dels que estan relacionats amb el turisme, com ara l’hostaleria, amb 81.000 nous llocs de treball, i el comerç, amb 13.000. Entre tots dos sumen la meitat dels nous llocs de treball del març.

“En un escenari internacional realment poc propici per al creixement econòmic, que el mercat de treball espanyol ofereixi aquestes mostres de fortalesa mes rere mes acredita que hi ha hagut una gran transformació en l’estructura”, va afirmar el secretari d’Estat d’ Ocupació, Joaquín Pérez Rey, a la presentació de les dades.

Al Ministeri d’ Inclusió i Seguretat Social també destaquen que el percentatge d’afiliats amb contracte indefinit se situa en un 87,3%, cosa que suposa el seu màxim històric, i deixa la taxa de temporalitat en el 12,7%. Per als més joves de 30 anys, la temporalitat continua sent més elevada, però també és més intens el ritme de disminució, de manera que ha passat del 53% d’abans de la reforma laboral al 19,4% actual.

“No només és que es creï molta ocupació, el que veiem és que la qualitat de l’ ocupació continua millorant, no és pas una exageració parlar de la correcció definitiva d’una anomalia”, va dir el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Borja Suárez.

Pel que fa a l’atur, el març ha suposat una reducció significativa de l’ atur que s’ha registrat. Són 33.405 aturats menys que el mes anterior, fet que deixa el nombre total en 2.727.003, la xifra més baixa per a un març des del 2008. Els serveis, amb 31.000 aturats menys, acumulen el 95% de la reducció total de l’atur.

Aquesta disminució de l’ atur és inferior a la que hi va haver el març de l’any passat, quan es va reduir en 48.000, i també queda per sota de la mitjana prepan­dèmia, del 2017 al 2019, quan va baixar en 43.000 aturats. A més, si s’examinen les dades deses­tacionalitzades, l’ atur va pujar en 11.900 persones al març. Al Ministeri de Treball subratllen l’augment de la població activa a Espanya, cosa que dificulta mantenir el ritme de reducció de l’atur quan augmenten els sol·licitants per entrar al mercat la­boral.

Hi ha 33.000 aturats menys, fet que deixa el total en 2,7 milions, la xifra més baixa al març des del 2008

Per comunitats autònomes, l’ atur només puja al País Basc i a Madrid. En canvi, on baixa més és a Andalusia, amb 11.000 menys, seguida de les Canàries, València, Castella i Lleó, Cas­tella-la Manxa i Catalunya, entre d’altres. Al març es van signar 1,1 milions de contractes, dels quals 504.000 (el 44,94%) van ser de caràcter indefinit. D’aquesta mena de contractació, un 45% van ser a temps complet; un 25%, a temps parcial, i un 30%, fixos discontinus.