Els transportistes reclamen més controls per frenar l'intrusisme | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 3

Els transportistes reclamen més controls per frenar l’intrusisme

  |   Novetats

Diari de Girona.  En el que va d’any, la patronal Asetrans ja ha interposat més d’una vintena de denúncies contra transportistes il·legals que no tenien autorització. Volen també més regulació per a les furgonetes.

Els transportistes gironins reclamen inspeccions més selectives per frenar l’intrusisme creixent dels camioners estrangers. Amb la crisi de preus, el sector veu com s’incrementa la picaresca dels qui venen de fora cobrint rutes internacionals i que, un cop aquí, en comptes de tornar al seu país, es dediquen a fer repartiments pel territori. Cobren menys pels trajectes i n’hi ha que no respecten els temps de descans. «Creiem que cal ser molt més intrusius a l’hora d’inspeccionarlos», diu el director de la patronal Asetrans, Jordi Esparreguera, conscient que costa destapar aquestes pràctiques. A més, en el que portem d’any, l’Asetrans ja ha interposat més d’una vintena de denúncies contra transportistes il·legals que no tenien autorització.

La inflació i l’alça dels carburants s’han traduït en més intrusisme al sector del transport. Perquè arran de l’encariment de costos, hi ha qui no dubta a saltar-se la llei si amb això pot guanyar-hi més. Però quan es parla de vehicles pesants és a dir, camions i tràilers- la normativa és clara. «O bé es compleix allò que toca, o bé s’entra en picaresca», afirma Jordi Esparreguera.

En el que portem d’any, la patronal Asetrans ja ha interposat més d’una vintena de denúncies per il·legalitats. La majoria, contra falsos transportistes o empreses que treballaven sense autorització. Però Esparreguera també concreta que es troben amb altres situacions. Per exemple, camioners que sobrepassen el temps de conducció, tràilers que circulen sobrecarregats o, fins i tot, en el cas dels carburants, per reduir factures, vehicles que treballen amb gasoil bonificat d’altres activitats.

La patronal gironina també veu com la crisi de preus fa créixer l’intrusisme per part de conductors estrangers. Solen ser de l’Europa de l’Est i fan rutes internacionals. Però un cop aquí, en comptes de complir la normativa comunitària que els obliga a retornar al seu país al cap d’uns dies, es dediquen a repartir mercaderia pel territori.

El director d’Asetrans explica que, en el cas de les comarques gironines, aquesta situació s’agreuja perquè són territori fronterer (i per tant, lloc de pas). «Acaben fent competència a les empreses de transport d’aquí», critica Esparreguera. I a preus més baixos, perquè als seus països d’origen els salaris són inferiors.

Per això, la patronal reclama que es facin inspeccions més selectives. «Creiem que cal ser més incisius a l’hora de controlar els vehicles amb matrícules estrangeres i seguir-los el fil; és a dir, d’on venen, quant de temps fa que estan aquí i a què es dediquen», precisa Esparreguera.

Les furgonetes, més regulades

Però si en el cas dels camions la llei és «estricta i restrictiva», l’Asetrans lamenta que no passa el mateix quan es parla dels vehicles lleugers (categoria on entren les furgonetes de repartiment). Esparreguera explica que aquest és un sector «molt liberalitzat», que ha anat a l’auge amb l’e-commerce, i on és «fàcil implantar-se» perquè no té tantes barreres com l’altre. «Gairebé diríem que és un pur tràmit administratiu; cal una autorització i poca cosa més», diu.

Esparreguera lamenta que hi hagi tanta disparitat entre un transport i l’altre. «Què és millor? La molta regularització que suporta el vehicle pesant o la lliure no-regularització del lleuger? Els extrems mai són bons», precisa. «Amb el vehicle lleuger no sabria dir-te si tothom és dins o fora de la llei, perquè no hi ha requisits», continua el director d’Asetrans, posant com a exemples que aquí no hi ha restriccions amb el temps al volant o amb la tipologia de vehicles.

«Per què el pesant ha de conduir unes hores determinades i el lleuger allò que faci falta? Per què a la cabina d’un camió, al costat del transportista no hi pot anar qualsevol persona, i amb una furgoneta pot viatjar-hi un matrimoni, i un deixa un paquet aquí i l’altra allà?», es pregunta.

Per això, en el cas de les furgonetes, l’Asetrans creu que caldria regularitzar més el sector. També, perquè sigui més eficient -econòmicament i mediambiental- i s’optimitzin costos. « Et pots trobar que, en un mateix bloc, al carrer hi hagi aparcades furgonetes de tres repartidors diferents i que cadascun d’ells lliuri un paquet en un pis: això és un exemple de manca d’optimització i de regulació», explica.