Els sindicats veuen insuficient l'oferta de la CEOE per apujar l'SMI un 3% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Els sindicats veuen insuficient l’oferta de la CEOE per apujar l’SMI un 3%

  |   Novetats

La Vanguardia. Treball avança que tindrà en compte la inflació per no perdre poder adquisitiu.

Els sindicats van rebutjar ahir, per insuficient, la proposta de pujada del salari mínim interprofessional (SMI) d’un 3% per al 2024 que van plantejar la CEOE i la Cepyme dimecres. En un comunicat conjunt, la UGT i CC.OO. van valorar positivament la predisposició de la patronal, però van reclamar una pujada de més quantia.

Les centrals sindicals van defensar que la revalorització final que plantegi el Govern central, de què és competència la decisió, prèvia consulta als agents socials, ha de tenir en compte la pujada del preu dels aliments. Unai Sordo, secretari general de CC.OO., va exposar que la pujada del cistell de consum té un impacte més gran per als assalariats més baixos i que la inflació dels productes bàsics és de més d’un 3%. Pepe Álvarez, líder de la UGT, es va posicionar en el mateix sentit.

Els sindicats no van oferir ahir cap xifra concreta, però Sordo sí que va afirmar que l’SMI del 2024 hauria de tenir en compte com pugen els salaris mitjans, alça que va xifrar en un 5,2%. Álvarez, per la seva banda, va concretar una quantitat la setmana passada: 1.200 euros cada mes.

Per a la UGT i CC.OO, lligar l’SMI amb l’ Acord de Negociació Col·lectiva, l’ AENC, com va plantejar la patronal, no és adequat. “L’ AENC recull clàusules vinculades a l’evolució de la inflació, habituals als convenis col·lectius, però de difícil aplicació en un salari mínim”, van defensar els representants dels treballadors.

Els sindicats van manifestar a la declaració conjunta la “disposició a negociar, com sempre”, i van reclamar al Govern que convoqués com més aviat millor els agents socials.

Un guant que va recollir la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, que va avançar també ahir que preveu convocar “amb caràcter immediat” els agents socials per a “la immediata pujada de l’SMI”.

Díaz va valorar positivament que la CEOE fes una proposta de pujada de l’SMI, però va avisar que l’increment dels preus serà determinant a l’hora de tancar una xifra, amb l’objectiu que els treballadors afectats no perdin poder adquisitiu. La vicepresidenta va destacar que la inflació interanual oscil·larà entre un 3,7% i un 3,8% al novembre. El Govern, per tant, apunta a una pujada superior a un 3% “davant una crisi d’inflació sense precedents per l’encariment dels preus”, si bé la proposta de la CEOE va preveure “variables previstes a l’article 27.1 de l’ Estatut dels Treballadors, com ara l’IPC”.

Díaz també va remarcar ahir que un dels objectius del ministeri per a la legislatura és treballar a favor de la democràcia econòmica i la participació dels treballadors en les empreses, sense distinció. “La sobirania dels pobles ha d’estar sempre per sobre de les lleis de mercat, que són molt restrictives, molt excloents. I no pot ser d’aquesta manera. (…) No hi ha ningú millor que un treballador per defensar el seu lloc de treball i, sobretot, per al bon desenvolupament de l’empresa”, va defensar la líder de Sumar. El Govern, va afegir, “no vol una societat basada en salaris baixos, com hi ha hagut a Espanya”, sinó un país europeu en matèria salarial. “Tenim un diferencial negatiu de 25 punts amb Europa”, va destacar

La UGT i CC.OO. rebutgen lligar l’alça del salari mínim amb l’AENC, com proposen els empresaris