Els salaris per conveni s'estanquen en el 2,4% davant d'un IPC del 8,4% | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

ipc

Els salaris per conveni s’estanquen en el 2,4% davant d’un IPC del 8,4%

  |   Novetats

Diari de Girona. Actualment hi ha 5,3 milions d’assalariats coberts, quan el 2019 aquesta xifra superava els 11 milions. Pocs convenis i amb pobres increments salarials, substancialment per sota de la inflació. Aquesta és la fotografia que dibuixen les dades actualitzades ahir pel Ministeri de Treball sobre l’evolució de la negociació col·lectiva a Espanya. Fins a abril els salaris pactats entre patronal i sindicats xifraven de mitjana un increment del 2,4%, a penes unes centèsimes més que un mes abans i substancialment lluny del 8,4% registrat per l’IPC en aquest mateix mes. L’actualització d’aquestes dades coincideix amb el comitè executiu extraordinari de la CEOE, en el qual la patronal va ratificar que sigui cadascuna dels seus sectorials els qui decideixin quant han de pujar els salaris i els remet una recomanació general del 3,5% per a aquest exercici.

L’actual espiral inflacionista s’està acarnissant amb les butxaques dels treballadors. Des d’abril del 2021 l’estadística de salaris per conveni col·lectiu revela increments inferiors als que registra l’IPC. És a dir, des de fa un any que els nous plecs de condicions laborals que signen patronals i sindicats comporten, de mitjana, una pèrdua de poder adquisitiu per als treballadors. De fet, només dos de cada 10 treballadors coberts actualment per un conveni signat enguany han tingut increments superiors a la inflació subjacent, és a dir, restant de l’IPC l’impacte directe de l’energia.

Sense acord

En la pujada salarial que reflecteixen els convenis a l’abril ha influït l’increment del salari mínim interprofessional (SMI) que el passat 1 de gener es va elevar un 3,6% fins als 1.000 euros.

Segons les dades recollides per l’agència EFE, per sectors, el major increment salarial es va anotar en la construcció (3,15%), seguit per la indústria (3,11%), mentre que en els serveis es va quedar en el 2,07% i en l’agricultura, en el 1,78%.

Per branques d’activitat, els augments de sous més elevats es van pactar en l’ocupació domèstica (6,3%), seguit pel transport i emmagatzematge (3,53%), altres serveis (3,47%), subministrament d’aigua (3,24%) i la indústria manufacturera (3,11%).

En paral·lel, CCOO i UGT començaran a preparar els pròxims dies una vaga general en el sector del metall a la província de Barcelona, davant el que consideren la «intransigència» de la patronal UPM per a actualitzar les taules salarials.

La CEOE demana una especial «moderació de sous» al sector públic

La patronal certifica el fracàs del pacte de redes i reclama no vincular salaris a l’IPC. La CEOE va certificar ahir en el seu comitè executiu extraordinari el fracàs del pacte de rendes pel qual advocava el Govern per a contenir l’escalada de la inflació. La gran patronal va ratificar un paquet de recomanacions per guiar a les empreses de cara a les pujades salarials dels pròxims anys, entre les quals destaquen no vincular sous a l’IPC i reforçar el pes de variables vinculades a la productivitat. L’organització presidida per Antonio Garamendi també demana especial «moderació salarial» als contractes que depenguin del sector públic, davant la impossibilitat legal de revisar els contractes en l’actual context alcista de l’IPC.

La CEOE va consensuar internament que el millor per a les empreses en l’actual context és traslladar part del risc als treballadors i reforçar els «sistemes de retribució variable», prioritzant que futurs augments vagin lligats a l’evolució de la productivitat, els resultats i els índexs d’absentisme, «evitant plusos i conceptes que ho fomentin».