Els preus dels aliments pugen un 300% del camp a la taula | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Els preus dels aliments pugen un 300% del camp a la taula

  |   Novetats

Diari de Girona. L’estudi que presenta cada mes COAG revela que hi ha hagut una moderacióvLa llimona es va encarir un 759% entre origen i destí.

El preu dels aliments va pujar el maig un 300% des del camp fins al consumidor, segons l’últim informe de l’Índex de Preus en Origen i Destinació (IPOD) que elabora l’organització agrària COAG. Aquest augment, que es produeix al llarg de la cadena alimentària (en la qual també participen distribuïdors, majoristes i altres agents), és el menor dels últims tres mesos, segons les dades de la mateixa entitat. Al maig, l’índex IPOD general va ser de 4 euros, això és, el preu que van pujar de mitjana els 32 productes agrícoles i ramaders analitzats, comparant l’import que va rebre el productor amb el que va pagar el consumidor final. L’abril d’aquest any el mateix indicador va ser de 4,35 euros; al març, de 4,25, i al febrer, de 4,33. Al gener, havia estat lleugerament

per sota de l’actual, 3,92 euros.

Entre els aliments amb més increments a tota la cadena alimentària al maig van destacar la llimona, que es va encarir un 759% entre origen i destí; el tomàquet d’amanida, que va registrar una alça del 659%; les cebes, amb un increment del 648%; les bledes (410%) i els enciams (400%). També les taronges van experimentar un augment significatiu, del 61%, però en aquest cas perquè la producció nacional ha acabat ja la temporada.

Els aliments que menys van pujar de preu entre origen i destí van ser l’oli d’oliva verge extra, que tot i així es va encarir en un 31%; els ous mitjans, amb una alça del 55%, i la llet de vaca, que surt un 90% més cara per al consumidor final que el que es paga al productor.