Els municipis demanen que es puguin obrir les piscines públiques a l'estiu | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Els municipis demanen que es puguin obrir les piscines públiques a l’estiu

  |   Novetats

La Vanguardia. Reclamen al Govern una interpretació no restrictiva del concepte “refugi climàtic”.

Els ajuntaments aplegats a la Federació de Municipis de Cata­lunya ( FMC) han intensificat la demanda a favor que les piscines municipals puguin obrir a l’estiu, circumstància que la normativa actual veta a la pràctica a causa de l’emergència per sequera. Concretament, el pla especial de sequera prohibeix omplir i reomplir piscines públiques i privades, amb l’excepció de les instal·lacions esportives federades. Si no canvia la normativa, podria ser molt complicat l’ús de les piscines municipals.

Els ajuntaments adscrits a l’ FMC han fet arribar al Govern la petició que es puguin omplir i reomplir les piscines municipals perquè es puguin fer servir amb normalitat per la previsió de les altes temperatures de l’estiu. Així mateix, reclamen una interpretació flexible del concepte “refugi climàtic” referit a les piscines perquè vagi més enllà del que ha considerat fins ara David Mascort, conseller d’ Acció Climática. Va declarar fa unes setmanes que, com a norma general, les piscines municipals no es podran omplir, si bé va deixar oberta la porta a estudiar excepcions si alguna instal·lació pot ser catalogada com a refugi climàtic. Volia dir que si un municipi disposa de biblioteca, sala de lectura o espais amb aire condicionat per refrigerar-se, aquests llocs podrien suplir les piscines municipals com a refugi climàtic, de manera que es mantindrien tancades per no gastar aigua.

El PSC argumenta que omplir les piscines d’ús col·lectiu només suposa el 2% del consum d’aigua

Tot i això, l’FMC ha qualificat aquest criteri de “restrictiu”. El president, Eduard Rivas, considera que podria ser discriminatori i provocar greuges entre localitats veïns. “No es pot fer una norma que sigui arbitrària i subjectiva”, indica.

L’argument de Rivas és que, en el cas de municipis pròxims, amb aquest criteri podria passar que alguns ajuntaments obrissin les piscines municipals i d’altres no. “Això podria provocar un efecte crida de veïns d’altres pobles, cosa que tindria com a resultat unes piscines saturades, gent enfadada i un refugi cli­màtic que en realitat no ho seria com a tal, sinó un lloc massi­ficat”, alerta Eduard Rivas. L’ FMC proposa una interpretació oberta per ampliar aquesta excepció a les piscines que tinguin un caràcter o un ús públic encara que no siguin necessàriament municipals.

A l’últim ple monogràfic del Parlament sobre la sequera, el PSC va presentar diferents propostes perquè les piscines municipals i les comunitàries es poguessin omplir. La iniciativa es va aprovar, però perquè es materialitzi s’haurà de modificar el pla especial de sequera a càrrec del Govern, que haurà d’establir com es vehicula i concreta aquesta mesura. La diputada socialista Sílvia Paneque estima igualment que seria acceptable omplir les piscines comunitàries i les piscines dels establiments turístics (càmpings o hotels) que tinguin com a base una activitat econòmica que ho justifiqui.

“Pensem que aquesta mesura és assumible, ja que l’impacte que tindria omplir les piscines en el conjunt del consum d’aigua seria molt reduït, estimem que se situaria entre l’1,5% i el 2%. És un percentatge petit”, explica Paneque. Els socialistes creuen que aquestes modificacions no són substancials i podria aprovar-les el Govern sense passar per la ratificació del Parlament. El que el PSC no accepta omplir o reomplir són les piscines particulars unifamiliars en sentit estricte.

El PSC ha demanat la compareixença de Mascort a la Cambra catalana perquè aclareixi el grau d’execució dels altres acords que es van adoptar al ple sobre la sequera (ajuts a sectors damnificats, mesures per fomentar l’ús d’aigua regenerada en la in­dústria o el vistiplau perquè els ajuntaments adjudiquin les obres de millora a la xarxa per la via d’urgència…).

L’ FMC ha reclamat que es rebaixi substancialment la quantia de les sancions previstes a la normativa per als municipis que superin la dotació d’aigua establertes pel Govern.