El turisme enforteix el seu pes en l'economia i superarà el 13% del PIB | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El turisme enforteix el seu pes en l’economia i superarà el 13% del PIB

  |   Novetats

La Vanguardia. Exceltur estima que generarà més de 200.000 milions d’activitat aquest any, rècord històric.

el pes del turisme en l’economia espanyola és cada vegada més gran. si l’any passat la seva aportació ja va batre registres històrics, amb una generació de 186.596 milions d’euros, un 12,8% del PIb segons la patronal exceltur, aquest 2024 l’activitat turística tornarà a trencar rècords. L’entitat que agrupa les principals empreses del ram estima que el PIb turístic a espanya superarà per primera vegada els 200.000 milions d’euros (en concret, fins als 202.651 milions), de manera que arribaria a una participació en l’economia d’un 13,3%.

“Amb el creixement estimat d’un 4,6% del PIb turístic en termes reals per al 2024, el sector tornarà a exercir de principal motor de l’economia espanyola, ja que ha crescut gairebé tres vegades el que avui estima per a aquesta el banc d’espanya (+1,9%)”, assenyala exceltur al seu informe del primer trimestre de l’any i perspectives de la temporada turística, presentat ahir.

El furor viatger continua malgrat els preus i la conjuntura mundial, amb una activitat que es va incrementar un 8,9% els primers tres mesos de l’any, i un creixement d’un 5,3% de l’ocupació (106.000 nous llocs de treball al sector). Tot això, malgrat que el mal temps a setmana santa va fer perdre part de l’activitat prevista. Al costat positiu, les pluges d’aquells dies van millorar els recursos d’aigua en zones al límit per la sequera com ara catalunya, primer receptor de turistes estrangers del país i on els hotels hauran d’aplicar els límits d’ús d’aigua per habitant a les zones en situació crítica.

“Va tenir lloc una continuïtat de l’excel·lent evolució i del magnífic tancament del 2023”, va destacar José Luis Zoreda, vicepresident executiu d’exceltur, durant la presentació de l’estudi. L’augment va tenir lloc gràcies a una afluència de turistes més gran, que va pujar un 12,4%, i no tant a l’encariment de preus, d’un 5,9% segons els seus càlculs.

En espera de l’evolució de la recent escalada del conflicte al Pròxim Orient, les empreses del sector esperen mantenir el seu creixement al llarg del 2024, malgrat que a ritmes més moderats en comparació amb el fort dinamisme mostrat a l’inici d’any.

El creixement de les vendes durant el primer trimestre es va situar una mica per sota del de l’activitat turística, que va ser d’un 13,8% nominal i d’un 8,9% real, ja que se’n va traslladar una part a elements informals com l’ús d’habitatges turístics no regulats o dels propis o de familiars.

La patronal ha alertat sobre el creixement “desbocat” dels habitatges d’ús turístic. Aquest inici d’any se salda amb gairebé 60.000 places addicionals a les 25 principals ciutats, cosa que suposa un 25,1% més que el 2023, fins a arribar a un total de 287.000, xifra que supera els nivells previs a la pandèmia.c