El mercat laboral gironí perd 14.000 llocs de treball en només un mes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El mercat laboral gironí perd 14.000 llocs de treball en només un mes

  |   Novetats

Diari de Girona. El final d’estiu ha passat factura al territori que ha patit un descens d’afiliats del 3,73%. Tot i la davallada de l’ocupació, l’atur es manté pràcticament invariable, amb tan sols deu desocupats menys.

Motivat per la fi de la temporada turística, el mercat laboral gironí tanca el setembre amb una forta sotragada que posa de manifest el pes del turisme i els serveis com a fonts de contractació. Segons recullen les dades d’afiliació a la Seguretat Social de setembre, que serveixen com a termòmetre per mesurar la creació d’ocupació, durant aquest mes s’han perdut 14.000 llocs de treball a tot el territori que, traslladat en percentatge, suposen un descens del 3,73%. Aquest decreixement representa la davallada més pronunciada de tota Catalunya. Les xifres doblen les de Lleida i Tarragona, que perden 6.259 i 5.337 afiliats respectivament, i contrasten amb les de Barcelona que ha guanyat 35.060 afiliats.

En suma, ara mateix a les comarques gironines hi ha 363.867 afiliats. En comparació amb els mesos anteriors, la xifra evidencia que durant el setembre s’ha perdut el terreny que havia guanyat el territori durant els mesos d’estiu i s’ha tornat a les xifres de maig quan hi havia 360.143 afiliats. En comparació amb l’agost ara hi ha 14.080 afiliats menys i, respecte del juliol, aquest degoteig s’accentua encara més amb una pèrdua de 17.344 afiliats. Tot i la pèrdua de treballadors, en perspectiva, les xifres de setembre milloren les de setembre de 2022 quan al territori hi havia 354.086 afiliats, és a dir, un 2,76% menys que al setembre.

Atur estable

Tot i el declivi de l’ocupació, l’atur s’ha mantingut quasi invariable. Durant el setembre, hi ha hagut deu persones que han sortit de les llistes, que representen un descens gairebé imperceptible del 0,03%. La similitud de xifres de l’atur gironí és una tònica similar a la de la resta de demarcacions de Catalunya. A Lleida el descens ha estat del 0,07%, a Tarragona del 0,30% i a Barcelona s’ha situat per damunt de l’1%.

D’altra banda, al territori hi ha 29.822 persones que busquen feina. En comparació amb un any enrere, encara s’està per sota dels registres del setembre del 2022 quan aleshores hi havia un 10% d’aturats més a les comarques gironines. Per sectors, la gran majoria dels qui estan apuntats a les llistes són treballadors dels serveis, dins els quals hi ha el comerç i l’hostaleria, que són subsectors que acusen l’estacionalitat. En concret, a les comarques gironines hi ha 20.717 desocupats al terciari, seguits dels 3.441 de la indústria, els 2.795 de la construcció i els 643 de l’agricultura. En últim lloc, hi ha 2.226 aturats a qui no els consta cap feina anterior.

Les dades del ministeri també recullen l’evolució dels contractes. Durant el setembre, a la demarcació se n’han rubricat 20.749. Respecte de l’agost, són un 10,87% més; en concret, 2.085. Ara bé, en comparació amb l’any passat, són menys. Perquè si es contraposen amb els del setembre del 2022, aleshores se’n van signar un 15,89% més.

De tot aquest global, el sector que concentra més contractes durant el setembre és del de serveis (14.270). I per tipologies, els indefinits i els temporals es reparteixen gairebé a parts iguals (amb 10.529 i 10.220, respectivament).

A escala més gran, Catalunya ha registrat un augment de l’ocupació de 9.394 treballadors durant el setembre, respecte a l’agost, fins a assolir una xifra de 3,7 milions d’afiliats. Malgrat que ha sigut el setembre més fluix des del 2019, el mercat laboral català ha aconseguit tancar el mes per sobre de la simbòlica cota dels 3,7 milions de treballadors en actiu, un rècord històric que va batre durant aquesta primavera, però que va perdre després de la fi de la temporada turística.

A diferència del conjunt d’Espanya, que en termes d’atur va registrar el seu segon mes consecutiu d’augments, les províncies catalanes van veure descendir el nombre d’inscrits del SEPE. Catalunya va deixar una reducció de 3.440 persones respecte a les heretades del mes d’agost, fins a un total de 335.432 aturats. És la xifra d’aturats més baixa en un mes de setembre des del 2007.

Quant a la creació d’ocupació, Catalunya ha pogut salvar els mobles aquest mes, ja que el més habitual en el mapa autonòmic espanyol han sigut els números vermells. Amb l’excepció de Madrid, que fins ara arrossegava un mal any i que ha liderat aquest setembre la creació d’ocupació, amb 47.764 nous afiliats a la Seguretat Social. Una xifra cinc vegades superior a la registrada per Catalunya, que ha vist com els saldos negatius de Girona, Tarragona i Lleida li han jugat en contra.

Les reaccions

Davant la publicació de les dades d’atur, des de Pimec alerten que ens trobem davant d’un mes de setembre «atípic» perquè el bon temps ha prolongat les activitats de temporada i insisteixen que caldrà veure el comportament de l’octubre amb «una doble cautela» per com l’Administració calcularà l’atur registrat real davant la fi de les activitats d’estiu, després de la reforma laboral i l’increment dels contractes fixosdiscontinus, els quals en períodes de no activitat no s’afegeixen a l’atur registrat. Per la seva banda, des de COO demanen millorar les polítiques actives per solucionar la situació de «precarietat» dels aturats de 45 anys, que suposen la major part de l’atur de llarga durada, i davant la inflació, proposen activar la negociació col·lectiva per donar continuïtat a l’increment del Salari Mínim Interprofessional per tal d’assolir, tan aviat com es pugui, el 60% del salari mitjà.