El Govern inicia els tràmits per crear el nou regulador de l'energia | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

El Govern inicia els tràmits per crear el nou regulador de l’energia

  |   Novetats

Diari de Girona. El Consell de Ministres recupera la CNE i li dóna més competències per segregar-la de la CNMC.El canvi va ser acordat entre el PSOE i Sumar.

El Consell de Ministres va donar llum verda al procés d’audiència pública de l’avantprojecte de llei de restabliment de la Comissió Nacional de l’Energia (CNE), amb el qual s’inicia el tràmit legal per segregar el regulador d’energia de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). «Recuperem la CNE amb una actualització de les seves funcions, el reforçament dels seus mitjans i una nova capacitat a través d’un fons específic que es dediqui a la liquidació de les activitats regulades dels sistemes elèctric i gasista», va anunciar la vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior.

La Comissió Nacional d’Energia va existir fins al 2013, moment en què el PP va decidir unir la CNE i altres reguladors especialitzats -la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions (CMT), el Comitè de Regulació Ferroviària o la Comissió Nacional del Sector Postal- i la Comissió Nacional de la Competència (CNC) per crear un superregulador amb l’argument de guanyar eficiència i poder tractar de tu a tu amb les companyies que ha de supervisar. Des de llavors, i tot i haver complert l’any passat només una dècada, la CNMC ha estat objecte de debat de diferents governs sobre la segregació. L’última vegada el 2017, quan va formar part d’un pacte entre Ciutadans i el Partit Popular, que aleshores dirigia Mariano Rajoy, però que finalment no es va confirmar.

Escissió de la pota energètica

Ara, el Govern de Pedro Sánchez aposta per l’escissió de la pota energètica, després d’acordar-ho així en el pacte d’investidura amb Sumar, i ho justifica en què aquesta matèria requereix una regulació i una supervisió molt més especialitzada que la que pot dedicar la CNMC. El nou regulador serà un organisme independent adscrit al Ministeri per a la Transició Ecològica -la CNMC està associada al Ministeri d’Economiaque tindrà com a objectiu seguir el funcionament dels mercats energètics «per garantir preus competitius als consumidors i senyals clars per a la inversió»; funcions consultives «d’assessorament i resolució de conflictes», així com funcions d’inspecció, com ara «vetllar per la resolució de les queixes dels consumidors», com fins ara.

També tindrà noves competències. Entre elles, la inclusió de la descarbonització de l’economia en la presa de decisions regulatòries. Per exemple, a l’hora d’establir la retribució a les xarxes elèctriques, la nova CNE podrà incloure incentius a les distribuïdores que tramitin ràpids els expedients a nous punts de recàrrega o sistemes d’autoconsum i penalitzar les que mantinguin terminis dilatats. I atesa la irrupció de noves tecnologies, també adquireix competències en nous vectors energètics com els gasos renovables o l’hidrogen, que fins ara estaven en uns llimbs. Com que encara no hi ha una regulació ad-hoc, la CNMC no tenia competències sobre aquests vectors, més enllà de poder donar la seva opinió com a regulador en matèria gasista.

La CNE exercirà les seves funcions a través de dues figures principals, el consell i el president, i comptarà amb set membres, el president, el vicepresident i cinc consellers –igual que la CNMC actual– amb un mandat de sis anys sense possibilitat de reelecció i que hauran d’acreditar cinc anys d’experiència en aquest àmbit. L’elecció dels representants haurà de passar per la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dels Diputats, que tindrà capacitat de veto.

El nou organisme tindrà tres direccions: la d’electricitat, la d’hidrocarburs i nous combustibles i la d’inspecció, de nou encuny, per reforçar la seva tasca supervisora. El Govern aprovarà mitjançant un reial decret l’estatut orgànic de la CNE, que definirà les funcions i l’estructura interna de la Secretaria del Consell, les direccions i altres àrees de responsabilitat.

L’avantprojecte es publicarà en audiència pública a la pàgina web del Ministeri per a la Transició Ecològica, per recollir tots els comentaris pertinents i iniciar «com més aviat millor» la tramitació parlamentària per la via d’urgència.